Tambur sanatçısı Kağan Ulaş’tan Konya'da musiki sohbeti

Hz.Mevlana’nın 746. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında düzenlenen Türbe Önü Buluşmalarının yedinci gününde, sohbet çadırı musiki programına konuk olan İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Tamburi Sanatçısı Kağan Ulaş, Türk klasik ve tasavvuf musikisinin müstesna enstrümanı tambur hakkında bir sohbet gerçekleştirdi.  

Tambur sanatçısı Kağan Ulaş’tan Konya'da musiki sohbeti

Tambur sanatçısı olarak bir çok radyo ve televizyon programına katılan Ulaş, Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluğunda sazende olarak 18 yıl boyunca Mevlana’yı anma törenlerinde görev aldı. Bu yıl ‘Vefa Vakti’ temasıyla düzenlenen etkinlilere de katılan Ulaş, tasavvuf müziğinin temel enstrümanı tambur hakkında bilgi verdi. Sohbetinde, Mevlana’nın eserlerinde tamburdan bahsettiğini dile getiren Ulaş, tamburun Anadolu ve Ortadoğu coğrafyası dışında pek kullanılmayan bir enstrüman olduğunu söyledi.

‘Tambur, Türk Klasik ve Tasavvuf Musikisinin Temel Enstrümanı’

Tamburun Türk klasik ve tasavvuf musikisinin temel enstrümanı olduğunu belirten Ulaş, tarihte büyük tamburi sanatçılarının bulunduğunu ifade ederek, Sultan 3. Selim’in neyzen, tamburi, aynı zamanda klasik musikinin büyük bestekarı ve müzisyeni olduğunu kaydetti. Konya’daki manevi atmosferin kendilerini başka bir dünyaya götürdüğünü dile getiren Ulaş, "normal dünyada içimizde açamayan çiçekler buradaki manevi ortamda açıyor" dedi. Mevlana ve Mevlevilerin hakikate giden yolda, güzelliğin ve estetiğin çok kıymetli olduklarını keşfettiklerini belirten Ulaş, Mevlevihanelerin konservatuarlar ve güzel sanat akademileri gibi bir misyonla yüzlerce yıl bu topraklara hizmet ettiğini kaydetti..Ulaş daha sonra ‘Tekbir’ ve ‘Salat-ı Ümmiyye’nin de makamı olan segah makamında tambur taksimi gerçekleştirdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.