Başak Cengiz'in ismi mezun olduğu Karabük Üniversitesinde yaşatılacak
İstanbul Ataşehir'de uğradığı kılıçlı saldırıda hayatını kaybeden mimar Başak Cengiz'in adı, mezun olduğu Karabük Üniversitesi (KBÜ) Mimarlık Fakültesinde yaşatılacak.
İstanbul’da kılıçlı saldırıya uğrayarak hayatını kaybeden Başak Cengiz'in adı, Karabük Üniversitesi Mimarlık Fakültesine verildi.
Fakültenin tabelasının açılışı ise bugün Safranbolu Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Prof. Dr. Saadettin Ökten Konferans Salonunda düzenlenen törenle yapıldı.
Törene Karabük Valisi Fuat Gürel, İl Jandarma Komutanı Albay Garip Gümüş, Safranbolu Kaymakamı Mehmet Türköz, Belediye Başkanı Elif Köse, siyasi partilerin temsilcileri, daire müdürleri, Başak Cengiz’in ailesi, yakınları ve okul arkadaşları ile vatandaşlar katıldı.
Okunan Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından, Başak Cengiz'in çocukluğundan okul yıllarına kadarki süreçte çekilen fotoğraf ve videolarından oluşan film gösterildi. Gösterim, duygusal anlar yaşanmasına neden oldu.
Başak Cengiz'in annesi Beyhan Cengiz yaptığı konuşmada, kızının adının mezun olduğu fakülteye verilmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, şunları söyledi:
“Şunu anladım: ben koskoca bir aileye sahip olmuşum. Bana bunu yaşattığınız için teşekkür ederim. Ben bu güzel ilçeye defalarca geldim. Her yerini gezdim. Güzel anılarda boğuldum, kalbim sızladı.
Kıymetlim, balım Başak, üniversiteyi kazanıp Mimarlık Fakültesine geldiği zaman girdiği sınavları tırnaklarıyla kazıdı. Çizdiği projeleri, yaptığı maketleri, 5 yıl boyunca aldığı eğitimi başarıyla bitirerek gururla evine döndü. Evde de devam etti, bir sürü kursa gitti."
Kızının iyi bir iş bulduğunu ve çalışmaya başladığını, orada da başarılı olduğunu vurgulayan Beyhan Cengiz, şöyle devam etti:
"Daha ne güzel projelere imza atacaktı. Ne yazık ki kalemini kırdılar. Zalim cani kıydı yavruma. Devlet arkamızda, halk yanımızda olduğu sürece aşılmaz dağlar aşılır. Geçilmez yollar geçilir. Yeter ki birlik olalım. Ben davamı emin ellere teslim ettim. Herkes titizlikle görevinde, şüphem yok. Hain, alacak cezasını bu dünyada. Ahirette ise şairin dediği gibi: 'Yaşasın cehennem zalimler için.'
Rektörümüze, özellikle bana taziye mektupları yazan ve kızımın başarısında emeği olan öğretmenlerine, arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Başak'ımı sakın unutmayın."
Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat da çok büyük bir kayıp nedeni ile burada toplandıklarını, mezun öğrencilerini kaybetmenin acısını yüreklerinde hissettiklerini belirtti.
Başak Cengiz'in adını yaşatmanın kendileri için bir vazife olduğunun altını çizen Rektör Polat, "Senatomuzun kararı, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın onayı ile Mimarlık Fakültemize Başak Cengiz'in adı verildi, hayırlı olsun. Kaybımız büyüktür ancak unutulmamalıdır ki, Başak Cengiz eğitim hayatı boyunca bizim evladımızdı. Artık tüm Türkiye'nin evladı olmuştur. Adını yaşatacağız." ifadelerini kullandı.
Törende konuşan Karabük Valisi Fuat Gürel ise, kalleşçe bir saldırı sonucu hayatını kaybeden Başak Cengiz'in adının mezun olduğu fakülteye verilmesinden dolayı çok mutlu olduklarını ve adının burada yaşatılacağını söyledi.
Başak Cengiz'in içinde bulundukları binanın koridorlarında yürüdüğünü, Safranbolu gibi bir kentin sokaklarında gezdiğini anımsatan Vali Gürel, "Ülkemizin başarılı bir mimarını, maalesef bir ruh hastasının bizden alıp götürdüğü bir kardeşimizi burada anıyoruz.
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın onayı ile Başak Cengiz'in ismini, inşallah bu fakültede yaşatmış olacağız. Onun hayalleri vardı, belki Türkiye'de bir çok başarılı projeye imza atacaktı. İnşallah onun hayallerini bu fakültede okuyacak kardeşlerimiz gerçekleştirecek." diye konuştu.
Karabük Valisi Fuat Gürel, Başak Cengiz'i rahmetle andıklarını ve Cengiz'in ailesinin acısını paylaştıklarını sözlerine ekledi.
Tören, "Karabük Üniversitesi Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi" yazan tabelanın asılması ve açılış kurdelesinin kesilmesiyle son buldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.