Ders Çalışma İsteği Nasıl Gelir?

Ders çalışmaya başlamak pek çok kişiyi zorlayabilir. Çalışılacak ders çok sevilen bir konuya ait değilse veya daha kötüsü kişinin sevmediği, hoşlanmadığı bir konuysa ders çalışmak daha da zor olabilir.

Ders Çalışma İsteği Nasıl Gelir?

Ders çalışmaya başlamak pek çok kişiyi zorlayabilir. Çalışılacak ders çok sevilen bir konuya ait değilse veya daha kötüsü kişinin sevmediği, hoşlanmadığı bir konuysa ders çalışmak daha da zor olabilir. Öğrencilerin yaşadıkları bu sorunu çözmek için deneyebilecekleri çeşitli yöntemler bulunuyor. Ders çalışma isteği arttıran, motivasyon veren yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Küçük Başlangıçlar

Önünüzde dağ gibi birikmiş olan konu yığını seni korkutuyorsa bu korkundan dolayı ders çalışmayı sürekli erteliyor olabilirsiniz. Fakat unutma ki bütün konuları, soruları, araştırma ödevlerini bir anda yapmak zorunda değilsin. Her şey küçük adımlarla başlar. Şimdi derse otur ve kendine oldukça küçük bir hedef koy. Bu hedefe ulaştıktan sonra geri kalanını daha rahat yaptığın göreceksiniz.

2. Kendine Uygun Bir Alan Hazırla

Çalışılacak alan dikkatini dağıtıyorsa ders çalışma isteği duymak oldukça zordur. Masanın üstü çok dolu olabilir veya oldukça sesli bir ortamda ders çalışmaya çabalıyor olabilirsin. Böyle bir durumda yapacağın ilk şey ortamı ders çalışmaya uygun hale getirmek olmalıdır. Bulunduğun ortamı değiştiremiyorsan başka bir yere gidebilirsin. Kütüphaneler ve gürültülü müziklerin olmadığı kafeler ders çalışmak için uygundur.

3. Elektronik Cihazları Göz Önünden Kaldır

Ders çalışmana yardımcı olmayan bütün elektronik eşyaları dikkatini çekemeyecekleri bir yere kaldırmalı veya kapatmalısın. Sürekli bildirim gelen telefonunu kontrol etme isteğini bastırmak zor olabilir.  Telefonuna bakmamayı başarsan bile sürekli çıkan bildirim sesleri seni rahatsız edecektir. Zamanlayıcı ile ders çalışıyorsan, bir online zamanlayıcı kullanabilirsin.

4. Ortamı Havalandır

Çalıştığın ortam havasızsa derse başlayamayacak kadar yorgun hissedebilirsin. Bu durumda imkânın varsa kalkıp pencereleri açabilir, içeri temiz havanın dolmasına ve seni zinde hissettirmesine izin verebilirsin. Ortamı havalandırma imkânın yoksa daha havadar bir yere geçebilirsin.

5. Ödüllendirme

Koyduğun hedeflere ulaşınca kendine vereceğin bir ödül düşünebilirsin. Ders çalışma isteği ve motivasyonun böylece artabilir. Ödülü almak için kendine yalan söylemediğinden ve belirlediğin hedeflere gerçekten eriştiğinden emin ol. Aksi takdirde kendine yanlış bir mesaj vermiş olacağından ödüllendirme yöntemi işe yaramayacaktır.

6. İşleri Sıkıştırma

Bu hafta içinde çalışman gereken çok fazla ders varsa yetiştirme telaşı ders çalışma isteği için seni motive etmek yerine strese sokabilir. Tarihi belli olan sınavlar veya ödevler için şimdiden ufak ufak hazırlanmaya başla. Böylece hem her gün ders çalışmış olacak hem de strese girmeyeceksin.

Ders çalışma isteği getirmek için yapabileceğin şeyleri listeledik. Aradığın motivasyona hala ulaşamadıysan bir arkadaşından beraber çalışmayı rica edebilirsin. Bu yöntemi uygulamak için arkadaşının da sessizce ders çalışacağından emin olmalısın.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.