Konya’nın komşu ilçesindeki tarihi düğmeli evler turistlerin gözdesi
Tarihi İpek Yolu’nun Konya etabında bulunan Antalya'nın Akseki ilçesindeki Osmanlı mimarisi düğmeli evler, aslına uygun olarak restore ediliyor. Doğanın kalbindeki evler, turistlerin büyük ilgisini çekiyor. (Düğmeli evler nerede?)
Akseki Sarıhacılar Mahallesi'nde uzun tarihi geçmişe sahip ve aslına uygun şekilde restore edilen tarihi düğmeli evler ile ticaret yolu olarak da kullanılan İpek Yolu'nun Konya etabı; Almanya, Hollanda, Rusya ve İngiltere başta olmak üzere çok sayıda yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor.
TARİHİ ZENGİNLİĞİ FOTOĞRAFLARDA GÖRÜNCE KOŞUP GELMİŞ
Ziyaretçilerden öğretmen Zeynep Başer, Akseki'deki tarihi zenginliği sosyal medyadan görünce buraya gelmeye karar verdiğini söyledi. Gezdiği ve gördüğü yerlere hayran kaldığını vurgulayan Başer, "Burada düğmeli evleri ilk defa gördüm. İsmini ilk duyduğumda çok şaşırmıştım. Düğme denmesinin sebebi mimarisinden geliyormuş. Burası doğanın kalbi olan bir yer ve beni çok etkiledi. Düğmeli evleri ve kervan yolları gerçekten çok güzel atmosfere sahip. Benim için güzel bir tarih yolcuğu ve nostaljik bir gezi oldu." dedi.
HERKESE TAVSİYE ETTİ
Sosyal medya takipçisinin çok olduğunu ve burada çektiği fotoğrafları paylaştığını belirten Başer herkese ilçeyi gezmelerini tavsiye etti.
KERVAN YOLU’NDAN YÜRÜYORLAR
Ziyaretçilerden Arda Güzelsoy ise mahalledeki Kervan Yolu'ndan yürüyüş yaparak geldiğini, bol bol fotoğraf çekme fırsatı bulduğunu anlattı.
RESTORASYON SÜRÜYOR
Bu arada Kültür ve Turizm Bakanlığının öncülüğünde Sarıhacılar Mahallesi'ndeki 300-400 yıllık düğmeli evlerin gelecek nesillere aktarılması için başlatılan restorasyon çalışmaları devam ediyor.
DÜĞMELİ EVLER NEREDE?
Tarihi düğmeli evler, Antalya'ya bağlı Akseki ve İbradı'da ilçelerinde yer alıyor. Bölgede özgün yapı düğmeli evlerin en iyi görülebileceği yer Ormana Köyü ve civarı.
DÜĞMELİ EVLERE NASIL GİDİLİR?
Düğmeli evler, Konya’ya 163 kilometre, Antalya'ya 170 kilometre, Manavgat'a ise 60 kilometre uzaklıkta yer alıyor.
NEDEN DÜĞMELİ EV DENİLMİŞ?
Bölgedeki yapılara düğmeli evler denilmesinin sebebi mimarisinden geliyor. Evler, sedir katran ağacından kesilen ahşabın birbirinin içine kenetlenecek şekilde iskelet olarak kullanılıp, binayı taş yığarak, herhangi bir harç veya çimento kullanmadan yapılmış. İskeletin dışarda kalan kısımları düğme gibi gözüktüğü için adına düğmeli (pişduvan) evler denilmiş. Akseki ile bazı köylerindeki geleneksel Osmanlı mimarisini yansıtan yapılar, "Düğmeli ev" olarak biliniyor. Evler 2 katlı ve taş duvarlardan oluşuyor. Evde asıl taşıyıcı, taş duvar değil, ahşap iskelet. Evdeki taş duvarda dikine atılan kısa parçaları, yöre halkı "düğme" olarak adlandırıyor.
DÜĞMELİ EVLER NEREYE YAPILMIŞ?
Anadolu'nun başka yerinde rastlanmayan bu özgün mimari, yöre halkının tarım ve hayvancılıkla uğraşması nedeniyle zemin katları ahır, samanlık ya da kiler olarak kullanılabilecek şekilde yapılıyor. Evlerin inşası için daha çok verimsiz araziler tercih edilmiş. Arazi genellikle engebeli olduğu ve tarım için çok sınırlı yere sahip olunduğu için, verimli toprağı tarım dışında kullanmamışlar.
FOTO GALERİ I Akseki ilçesindeki tarihi evler turistlerin ilgisini çekiyor
Kaynak:Anadolu Ajansı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.