Araç Değer Kaybı Hangi Durumlarda Alınır?

Araç değer kaybı, trafikte kaza yapan araçların 2. El piyasasında değer kaybetmesinden dolayı ortaya çıkan zararları minimum seviyeye indirilmesi için oldukça önemlidir.

Araç Değer Kaybı Hangi Durumlarda Alınır?

Araç değer kaybı, trafikte kaza yapan araçların 2. El piyasasında değer kaybetmesinden dolayı ortaya çıkan zararları minimum seviyeye indirilmesi için oldukça önemlidir. Değer kaybı ise araçların 2. El piyasada kaybettiği değeri ifade etmektedir.

Kaza sonucunda araçtaki değişimler, tamirler ve parçaların yenilenmesi gibi çalışmalar; TRAMER yani Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi kayıtlarına işlenmektedir. Örnek vermek gerekirse, kaza sonrası kaputu değişen bir otomobil; kaputu değişmeyen bir arabaya göre daha düşük fiyattan satışa sunulacaktır. Aradaki fiyat farkı ise, değer kaybını ifade eder ve araç sahiplerinin zarar etmemesi için değer kaybı hesaplanarak tanzim edilir.

Aracın üretim yılı ve marka – modeli başta olmak üzere kilometresi ve 2. El araç piyasasındaki değeri göz önünde bulundurularak; eksper tarafından değerlendirilir ve değer kaybı miktarına karar verilir.

Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır?

Araç değer kaybı için hak talebinde bulunmak için, öncelikle aracın yasal sahibi olmak gerekmektedir. Ardından kazadan hemen sonra kaydedilen tutanak ve eksper raporlarıyla beraber dava açmak gerekmektedir. Davada size eşlik edecek avukatı iyi seçmeli ve bu konuda tecrübeli olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Bunların yanı sıra değer kaybı alabilmek için bazı şartları karşılıyor olmanız gerekmektedir. Peki, araç değer kaybı almak için gerekli şartlar nelerdir?

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

 Araç değer kaybı başvurusu yapmak istiyorsanız, izleyeceğiniz birden fazla yöntem bulunmaktadır. Araç değer kaybı başvurusu;

  1. Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru
  2. Asliye Ticaret Mahkemeleri
  3. İcra takibi aracılığıyla yapılabilmektedir.

Bu konuda genel olarak değer kaybına uğrayan araç sahiplerinin izlediği yol, tahkim komisyonu başvurularıdır.

Sigorta tahkim komisyonuna başvurulduğu takdirde, en geç 4 ay yani 120 gün içinde sonuç alınabilmektedir. Fakat tahkim yolu farklı prosedürler içermesi sebebiyle oldukça dikkatli şekilde yapılmalıdır. Bireysel olarak başvuru yapılabileceği gibi, uzman avukatlarla da başvuru yapılabilmektedir. Başvuru sonuca ulaştığında ise, tahkim komisyonu tarafından verilen karar, mahkeme kararı gibi kabul görür. İlamlı icra takibinin ise yolu açılır.

Araç Değer Kaybı Avukat Ücreti Ne kadar?

Araç değer kaybı avukat ücreti için genellikle ön ödeme talep edilmez. Değer kaybı üzerinden anlaşma yapılması daha yaygındır. Değer kaybı tutarı tahsil edildikten sonra, komisyon üzerinden ücret alınır. Araç değer kaybı davasında duruşma açılmadığı için, yalnızca yakınınızda bulunan değil; sizden uzakta fakat bu konuda uzman olan bir avukattan da destek alabilirsiniz. Genel olarak talep edilen ücret, araç değer kaybı tutarının %20’sidir.

Araç Değer Kaybı Hangi Durumlarda Alınır?

Araç değer kaybının alınabilmesi için uygun şartların sağlanması gerekmektedir. Zira bu şartlar sağlanmadığı takdirde davanın olumlu sonuçlanması ve zararın karşılanması güçtür. Değer kaybının karşılanması için ilk olarak aracın perte çıkmamış olması gerekmektedir. Yani araç çekme belgeli ya da kullanılamaz durumda olmamalıdır. Zira en temel amaç, aracın satılırken kaybettiği değeri telafi etmektir. Bu nedenle satış imkanı bulunmayan araçlara değer kaybı bedeli ödenmez.

Araç Değer Kaybı Şartları

Araç değer kaybı davası açmak için belirli bir zaman aralığı bulunmaktadır. En geç 2 yıl içinde başvurmalısınız. Aksi takdirde dava zaman aşımına uğrayacaktır. Fakat karşı tarafın kimliği belirlenmemişse, 2 yıl gibi bir sınır bulunmamaktadır. Kişinin kimliği tespit edilene kadar bekleme hakkınız bulunmaktadır.

  1. Araç kesinlikle perte çıkmamalı, tamir edilebilecek yani onarılabilecek durumda olmalıdır.
  2. Aracınız en fazla 10 yaşında olabilir. Daha eski araçlar için değer kaybı talebinde bulunulmamaktadır.
  3. Kaza esnasında karşı tarafın sizden daha kusurlu olması gerekmektedir.
  4. Kaza sonra aracınızda tamir edilen ya da değiştirilen parçalar, daha önceden tamir edilmemiş ya da işlem görmemiş olmalıdır.
  5. Kaza iki kişi arasında yaşanmış olmalıdır. Bir başka araçla kazaya karışmış olmanız gerekmektedir.

Araç Değer Kaybını Kim Öder?

Araç değer kaybı, kazada kusurlu olan araç sürücüsünden alınmaktadır. Fakat bazı durumlarda aracı işleten kişi, aracın yasal sahibi ve zorunlu trafik sigortasının yapıldığı firmadan da alınabilmektedir. Fakat sigorta şirketleri, belirli bir limite uymaktadır. Poliçede yer alan sınırı aşan miktarlarda, farklı değerlendirmeler yapılmaktadır.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.