Ata sporu sizi çağırıyor

Lisanslı profesyonel binici Begüm Ece Pazarcı ile at ve biniciliği konuştuk. Pazarcı, “At, birçok rahatsızlığı iyileştiren fiziksel, zihinsel veya duygusal bozukluğu olan hastalarda tedavi amacıyla kullanılan bir araçtır.” dedi.

Ata sporu sizi çağırıyor

Haber Dairesi sıra dışı röportajlarını sürdürüyor. Türkiye’nin yakından tanıdığı usta gazeteci Emin Pazarcı’nın da  kızı olan Avukat Begüm Ece Pazarcı ile atları ve at biniciliğini konuştuk.

Pazarcı, “Bir atsever ve müsabakalara katılan lisanslı bir binici olarak; at binmek benim için kesinlikle vazgeçemeyeceğim en büyük tutkularımdan biri. Gerek iş gerek hastalık gibi sebeplerle bir süre binemediğimde dahi özlediğim ve kokusunu dahi duyduğumda rahatladığım bir hayvan at… Bununla birlikte gerek sadakati gerek duygusal yönü ve hissiyatıyla insanoğluna en iyi gelen hayvanlardan biri aynı zamanda. “Atın dışında insanın içine iyi gelen bir şeyler var” sözüne sonuna kadar katılıyorum. At binmek vücut ve zihin koordinasyonunu bir arada gerektiren ve geliştiren aynı zamanda da ciddi anlamda efor gerektiren bir spor dalı olmasının yanında at, bir çok rahatsızlığı da iyileştiren fiziksel, zihinsel veya duygusal bozukluğu olan hastalarda tedavi amacıyla da kullanılan bir araçtır.” dedi.

profesyonel-binici-begum-ece-pazarci-ile-at-ve-biniciligi-konustuk-002.jpg

İşte, Lisanslı profesyonel binici Begüm Ece Pazarcı’nın Haber Dairesi’nin sorularına verdiği cevaplar:

At binmenin korkutucu yönleri var mı?

Ata daha önce yaklaşmamış ve temas etmemiş kişiler için kendi büyüklüğünün onlarca katı bir canlıya yaklaşmak dahi zaman zaman korkutucu olabilirken üzerinde olmak da zaman zaman korku yaratabilir. Biz buna at binmenin korkutucu yönü dersek doğru bir tabir kullanmış olmayız. Her insanın geçmişte yaşadığı kötü tecrübelerle ilintili olan çeşitli korkuları vardır muhakkak. Fakat eğer kişi at binmek istiyor ama korkularından dolayı bu isteğini gerçekleştiremiyorsa bu korkuyu aşmanın çeşitli yolları mevcut. Her şeyden önce at binmeye başlamadan atla yerdeyken temas kurması arasında bir iletişim sağlaması faydalı olacaktır. Daha sonra ise adım adım ilerleme kaygısını bir kenara bırakarak korkusunu aşacak şekilde çalışmalar yapması faydalı olabilir. Bu konuda eğitmenleriniz sizlere uygun desteği sağlayıp uygun çalışmayı yaptıracaktır.

At binmenin püf noktaları nelerdir?

Her şeyden önce ata ani hareketler yapmadan, yavaşça yaklaşmak gerekir. Çifte atabileceği ihtimali göz önünde bulundurularak atın arkasından geçilmez ve sol tarafta durulur. Ata biniş ve iniş de sol taraftan gerçekleştirilir. Sol ayak üzengiye takılarak vücut yukarı doğru çekilir. Ve sağ bacak atın üzerinden geçirilerek eyere oturulur. Binerken güvenliği sağlamak için dizginler toplanmalı, oturur oturmaz da ele alınmalıdır. At üzerinde biniciyle atın iletişimi baldırlar, eller, ses  ve oturuş ile sağlanır. At üzerinde her şeyden önce düzgün bir oturuş sağlamak at binmenin ilk adımıdır. Bu oturuş hem atınızın hem sizin sağlığınız için önemli olduğu gibi, güvenliğinizi sağlamak açısından da oldukça önemlidir. Atın üzerindeki duruşunuz omzunuz, başınız kalçanız ve topuğunuzun bir hizada olduğu, dengenizi bacaklarınızla sağladığınız oturuştur. Aynı zamanda topuklarımız aşağıda pozisyon almalıdır. İyi bir binişin temeli iyi bir oturuşu sağlamaktır.

profesyonel-binici-begum-ece-pazarci-ile-at-ve-biniciligi-konustuk.png

At binmek isteyen herkes ata ulaşabilir mi, yoksa belirli yerlerde mi bu spor gerçekleştiriliyor?

Günümüzde büyük şehirlerin çoğunda binicilik tesisleri mevcut bu tesislerde binicilik eğitimi alabilirsiniz. Tabi bu noktada at binmeden beklentinizin ve hedeflerinizin de ne olduğu ve binicilik sporunun hangi dalını gerçekleştirmek istediğiniz önemli. Binicilik branşları Uluslararası binicilik federasyonu tarafından engel atlama, dresaj (at terbiyesi) atlı dayanıklılık (endurance) atlı jimnastik (voltij), 3 günlük yarışma, atlı arabacılık ve kovboy binişi olarak belirlenmiştir. Bunlar dışında bizim kültürümüzde gelenekselleşmiş olan branşlar da vardır ki bunlar da atlı cirit, atlı okçuluk, rahvan yarışlarıdır. Ülkemizde Uluslararası düzeyde kabul görmüş dallardan engel atlama atlı jimnastik ve dresaj  yapılmakta ve bu dallarda eğitim verilmektedir. Her bir branşta kullanılan atların ırkı da farklılık göstermektedir. Örneğin geleneksel sporlarda daha çok arap atları tercih edilmekteyken, engel atlama dalında, Hollanda, Alman, Belçika atları sıklıkla tercih edilmektedir.

Hangi branş ilginizi çekiyorsa bu branşa yönelerek bu branşlarda faaliyet gösteren bir eğitim merkezinde derslere başlamanız faydalı olacaktır.

profesyonel-binici-begum-ece-pazarci-ile-at-ve-biniciligi-konustuk.jpg

Hiç ata binmemiş ve at binme isteğini bir türlü gerçekleştirememiş olanlara önerileriniz nelerdir?

Daha önce söylediğim gibi, günümüzde at binme isteğinizi gerçekleştirip ders alabileceğiniz bir çok tesis mevcut. Bu tesislerden bilgi alıp atlarla zaman geçirebilir, binişi gerçekleştirmeden önce binen diğer kişileri izleyebilir fikir edinebilirsiniz. Ben engel atlama branşını tercih ettiğim ve bu branşta ilerlemeyi tercih ettiğim için bu branşı tercih edeceklere uluslararası standartlardaki kulüpleri ve buradaki deneyimli eğitmenleri tercih etmenizi tavsiye edebilirim.

Attan korkmalı mıyız? At binmenin riskleri var mı?

İlk soruda da cevaplandırdığım gibi, ata ilişkin korkunuz varsa ve çok at binmek istiyorsanız yavaş yavaş acele etmeden bu korkularınızı aşacağınız şekilde bir çalışma metodu benimsenmelidir. Geçmişten günümüze atlar toplumlar için en önemli hayvanlardan biri olmuştur. Atlar üzerine şiirler, destanlar yazılmıştır.  At toplumlarda hem savaş savaş aracı hem günlük sporları vazgeçilmez bir aracı hem de oyun arkadaşıdır. Geçmişten günümüze atçılığın bir sektör haline gelmesi insan ile at arasındaki güçlü iletişimin bir sonucudur. Tabi ki bu iletişimin sağlanabilmesi için atları tanımak, davranışlarını bilmek ve davranışlarına uygun şekilde yaklaşmak ve eğitim metotları geliştirmek oldukça önemlidir. Örneğin atlar sürü hayvanı ve doğaları gereği ürkek hayvanlardır. Bu yüzden ata yaklaşırken oldukça sakin olmak ve ürkütmemek gerekir. Bununla birlikte atlar hisleri çok ama çok kuvvetli hayvanlardır ve sizin duygu durumunuzu hissedebilirler. Atın üzerindeyken korkuyor musunuz, heyecanlı mısınız, tedirgin misiniz bu duygular atınıza da yansır. Soğukkanlı sakin ama kararlı olmanız atınızı da rahatlatacaktır.

At binmek tehlikeli sporlardan biridir, kaza ve sakatlanma  riskiniz yüksektir. Düşme en sık karşılaşılan kazalardan biridir ve her bir iyi binici onlarca kez attan düşmüştür. Attan düşmek at binmenin doğasında vardır. Bu yüzden “Önemli olan ata nasıl  binileceği değil attan nasıl düşüleceğini bilmektir” derler. En baştan bunu bilerek bu spora başlamanızı tavsiye ederim.

Bu noktada at binerken güvenlik önlemlerinden asla taviz vermemenizi, at binerken mutlaka kask takmanızı öneririm . Özellikle çocuklar için güvenlik yelekleri kullanılması oluşabilecek olası kazalardaki sakatlıkları en az hasarla veya hasarsız  atlatmayı sağlayacaktır.  

profesyonel-binici-begum-ece-pazarci-ile-at-ve-biniciligi-konustuk-001.jpg

Haber Dairesi

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.