Gençler farklılıklarıyla gönüllülük etrafında buluştu
KOP Gençlik Derneği tarafından uygulanan ve AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (Ulusal Ajans) tarafından desteklenen Gençlik ve Gönüllülük Projesi ilk bölgesel çalıştayı 9 – 11 Şubat tarihleri arasında Ege ve Marmara Bölgelerinden gençlerin katılımıyla Bursa’da gerçekleşti.
Projeye dair açıklama yapan Proje Koordinatörü ve KOP Gençlik Dernek Başkanı Ahmet Katıksız, şunları söyledi:
“Gençlik alanında gerçekleştirdiğimiz çalışmalara farklı bir bakış açısı getirmek için hazırladığımız ve Ulusal Ajans tarafından desteklenen Gençlik ve Gönüllülük Projemiz başladı. Proje kapsamında 3 bölgesel çalıştay ve 1 adet zirve gerçekleştireceğiz. İlk durağımız olan Bursa’da Ege ve Marmara Bölgelerinden gençlerle bir araya gelerek gönüllülük kavramını ve gençliğin gönüllülük sürecine dahil olmasına yönelik ihtiyaç ve beklentilerini konuştuk.
Gönüllülük kavramını çok boyutlu bir şekilde ele almak gerekiyor. Gençliği ayrıştırmadan bütüncül bir yaklaşımla ortaya bir hikaye koymak ve gençliğin memleket sevdasıyla bir araya gelerek insani ve vicdani duygularla toplumsal dayanışmanın temel aktörü olmasını sağlamak gerekiyor. Son günlerde maalesef çok üzücü ve hepimizi derinden etkileyen olaylar yaşadık. Elazığ depremi, Van’da çığ altında kalan vatandaşlarımız ve son olarak İstanbul’da pistten çıkarak parçalanan uçak. Bu olayların hepsi bir kez daha gösterdi ki biz birbirimizle dayanışma içerisinde olmak ve özellikle yaşanan acılar karşısında ortak bir noktada buluşmak zorundayız.
Gençlik ve Gönüllülük Projesiyle ortak acılarımızdan hareketle kendi coğrafyamızdan başlayarak dünyanın farklı coğrafyalarında yaşanan acılar etrafında insani ve vicdani duygularla birleşerek dayanışma içerisine girmeyi konuştuk. Gençler farklılıklarıyla bir araya geldiler ve acıların ortak verdiği duyguları konuşarak ülkemizdeki gönüllülük esaslı dayanışma sürecini konuştular. Bölgesel olarak bakış açılarını ortaya koydular.
Gönüllülük derken kavramı belirli bir kalıba sokmamak gerektiğini ve özellikle Anadolu gençlerinin yaşadığımız coğrafyaya olan sevgisiyle iş hayatından, eğitim hayatına, aile yaşamından, sosyal yaşama kadar her alanda gönüllülük duygusuyla hareket etmenin gerekliliğini ortaya koydular. Eğer bir yerde çalışırken sadece çalıştığınız yerdeki işi yapmaksa amaç bu sizi bir noktaya kadar götürür ama gönüllülük duygusu ile hareket ediyorsanız verdiğiniz emek karşılık bulurken çok daha etkin sonuçlar ortaya çıkarır. Bugün Türkiye olarak bizim en temel sorunlarımızdan bir tanesi iş hayatında bunalmışlık olması, eğitim sistemi içerisindeki her bireyde bir sıkılganlık olması; bir şeylerin değişmesi gerekiyor. Ve, değişimi yaşamında doğrudan yaşayan aktörler olan gençlerin tartışması ve geleceklerine yönelik fark oluşturan bir yaklaşım ortaya koymaları gerekiyor. Tam da bundan hareketle Anadolu’nun gençleriyle bir araya geliyoruz. Sorguluyoruz kendimizden başlayarak yaşadığımız coğrafyadaki tüm süreçleri değerlendiriyor ve farklılıkların bir araya gelerek emekle oluşturduğu bir bakış açısı geliştiriyoruz.
Ege ve Marmara Bölgelerinden gençlerle bir araya geldik dolu dolu 3 gün geçirdik. Ve, gördük ki Anadolu gençleri arayış içerisinde ve bu arayışın karşılık bulması için kendisinin harekete geçmesi gerektiğinin her geçen gün daha çok farkına varıyor. Önümüzde 2 adet bölgesel çalıştay daha var akabinde Nisan ayında 91 ilden gençlerimizle Konya’da bir zirve gerçekleştireceğiz. Ve, gençliğin gönüllülük sürecine dair ihtiyaç ve beklentilerini ortaya koyarak ne tür politikalar gerektiğini belirleyeceğiz. Bunu yaparken de ben bu sürecin içerisinde yer almak istiyorum diyen her kesimden gençlere kapımız açık. Çünkü gençlik ayrışmadan bir bütün olarak bir araya geldiği vakit biz Türkiye olarak yol kat ederiz ve gelişmiş dünya ile hem rekabet edip hem de gelişmiş dünyaya katkı sunabiliriz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.