Taflan, Bahçelerin vazgeçilmez altın bitkisi

Taflan bitkileri peyzaj mimarisinde kullanılan en önemli bitkilerden biri olarak kabul edilir. Hemen hemen her fidan ekilmiş bahçede bir parça taflan görebilmeniz mümkündür.

Taflan, Bahçelerin vazgeçilmez altın bitkisi

Taflan bitkileri peyzaj mimarisinde kullanılan en önemli bitkilerden biri olarak kabul edilir. Hemen hemen her fidan ekilmiş bahçede bir parça taflan görebilmeniz mümkündür. Bitkinin sıklıkla kullanılmasının sebeplerinin başında, kolay üretilmesi, hastalıklara karşı dayanıklı olması, harika görüntüsü ve uygun fiyatı gelmektedir. Zaten bu sebepler başlı başına yeter ve artar gibi görünmektedir.

Bitkinin bilinen 100 üzeri çeşidi olsa da ülkemizde uygulananabilen türleri 10-15 civarıdır. Başta gelen türleri, Altuni taflan, yeşil, alacalı, sütun, çıtır,gümüşi, bravo taflan dir. Peyzaj uygulamalarında en çok kullanılan türü Altuni taflan olarak geçer. Biz burada altuni taflan bitkisi için özel bir parantez daha açacağız.

Altuni taflan

Altuni taflanlar senede ortalama 15-20cm büyüme hızına sahip bodur gelişen ve çok yüksek yapmayan bir türdür. Aslına bakarsanız genel taflan türlerinin büyüme ve gelişme hızları da bu yöndedir. Yaprak dış rengi sarı iç rengi yeşilimsi alacalı bir görüntüsü bulunmakla beraber sarı renk taflanda daha baskın görünür. Taflanların genel özelliği gölgede uygulanabilir olmasıdır. Tam güneşte de yetişebilir fakat en iyi gelişi ve rengini alacalı güneşte alır. Bu sebeple her ortamda kullanılabilme özelliğine sahip ender bitkilerden bir tanesidir. Altuni taflana türleri arasından en çok tercih edileni olduğunu bir kez daha hatırlatmakta yarar var.

Kullanım alanları

Alfanlar genellikle bahçelerin iç bölgelerinde bodur çit olarak veya dış mekanlarda yol amaçlı kullanılır.  çit bitkileri olarak her alanda kullanılabildiği için taflan bu iş için biçilmiş kaftandır. Kolay makaslanması, güzel şekil alması sebebiyle çitinizi bodur olarak bile tasarlasanız hemen uyum sağlayacaktır.

Hastalıkları

Dayanıklılık olarak arsız bir bitkidir ve her türlü hava şartlarına uyum sağlayabilir. Fakat taflan bitkisinin de bazı zaafları bulunmaktadır. Taflan bitkisinin en büyük düşmanı maymuncuk böceğidir. İlkbahar aylarının gelişi ile birlikte böcekler larvalardan çıkarak taflanların ve bazı bitkilerin yapraklarını yiyerek beslenirler. Böylelikle taflanlara büyük zarar verirler. Müdahale edilmediği zaman fidanın ölümüne yol açacak kadar ağır zayiat verirler.

Taflan bitkisi ile ilgili daha fazla bilgiyle ulaşmak için Enfidan.com sayfamızı ziyaret edebilirsiniz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.