Tatil Yaparken Tarih Öğrenmek

Ülkemiz, bu topraklarda binlerce yıldır yaşamış medeniyetlere ev sahipliği eder.

Tatil Yaparken Tarih Öğrenmek

Ülkemiz, bu topraklarda binlerce yıldır yaşamış medeniyetlere ev sahipliği eder. Hem yakın dönem hem uzun yıllar önce Anadolu’da yaşamış medeniyetlerin bıraktığı miraslardan günümüze kadar kalanları, yerli ve yabancı turistlerin ziyaret etmeleri için bekliyor. İster Ege Bölgesine gidecek olun, ister Akdeniz, Karadeniz, Anadolu ya da Türkiye’nin herhangi bir bölgesine gidecek olun mutlaka gezilip görülecek dolu bir tarih ile karşılaşacaksınız. Örneğin İstanbul’daki şehir hayatından bunalmış, iyi bir tarihi iple çekenlerden birisiniz diyelim. Uçak bileti alırken, internet sitesinden gerekli bilgileri girdikten sonra uçuş ara butonuna tıklayarak aradığınız bileti bulabilirsiniz. 

https://lh3.googleusercontent.com/V4ie1v4CUSZD5PuGfGvH8d9l2ah92vS_ub_9ExkYu8a2rKR6TFEgITRyyRalrS2FhNIB8eLApDXWQLHQeMcTjhHKUZy9r1Wt9bmuZXhjF6ZNb0FWQXV0jRQGit06IjyNgnxJEuNKJ_3onjpIEbLDkfklseALnF1C8qW7nQNiZnvT0nL7BWKgdB50uw

Tatil planı yaparken hem yazın sıcağında serin denize girip yüzmek ve kızgın güneş altında güneşlenmek planları yaparken kalan boş zamanlarınızda da tarihi bölgeleri gezmek isteğiyle Bodrum’a gitmeye karar verdiniz. Gideceğiniz yer İstanbul’dan karayoluyla eziyet gibi olacağı için ulaşım için uçakla seyahati tercih ettiniz. İstanbul Bodrum uçak biletinizi de ucuz uçak bileti için en uygun adres olan Hepsiburada Seyahat ile aldınız. Eğer önce Muğla’da vakit geçirip daha sonra Bodrum’a geçmeyi düşünüyorsanız İstanbul-Muğla ucuz bileti aldınız ya da doğrudan İstanbul Bodrum uçak bileti aldınız. Geriye tatilde yapacağınız gezi planınız kalıyor.

Bodrum Tarihi Yerler Gezi Rehberi

Bodrum Kalesi

Bodrum ya da daha geniş kapsamlı bir bölge olan Ege Bölgesi içerisinde dahi Bodrum Kalesi her zaman en popüler tarihi yerlerden birisi olmuştur.

Bodrum’un simgesi haline gelen Bodrum Kalesi 1402 yılında bölgede bulunan ilk olarak Aziz Peter Kalesi adıyla, Hospitalier Şövalyeleri tarafından inşa ettirilmiştir. Kale,  1960 yılından itibaren Sualtıı Arkeoloji Müzesi olarak kullanılmaktadır.

https://lh6.googleusercontent.com/ijhObzjtYM1KZGeDyp9-spIOEonYdW-m1cwCrrh03ldxaMAvK-8PkGSSNgxlz4QIi6SyLmbIknPheMoLrh2huGmDRJ-8zACF7IiVj3dC5yYHvV2QTh5FUqz164UTsCdGssxz584Sk--Sob0eimaaU0TOUt1jHhBCqZPNjegeZy7qd_oq6BthyMHiyw

O dönemler güçlenmekte olan Osmanlı İmparatorluğu’na karşı güçlü bir bölgeye ihtiyaç duyan şövalyeler, kalenin yapımı için Bodrum’u seçmişlerdir. Bunun iki önemli sebebi vardır; ilki kalenin yapılacağı bölgede Dorların inşa ettiği savunma temelinin olması diğer bir sebebi ise Selçuklu İmparatorluğu’nun eskiden o bölgede küçük bir kalesinin olmasıdır.

Kaleyi Hospitalier Şövalyeleri (diğer bir adıyla St. Jean Şövalyeleri) inşa etmek doğru olmaz, dönem dönem o bölgede bulunan milletler (İtanyanlar,Almanlar,İngilizler ve Fransızlar) tarafından tamamlanmıştır. Bu sebeple kalenin iç tarafında İngiliz Kulesi, Alman Kulesi, Fransız Kulesi ve İtalyan Kulesi bulunuyor.

Bodrum Kalesi, 1523 yılında Osmanlı Devleti tarafından alınmış daha sonra da  kaleye ekstra minare eklenmiş, kale içinde yer alan şapel ise Süleymaniye Camii adıyla camiiye dönüştürülmüştür. Birinci Dünya Savaşı sırasında Fransız savaş gemisi tarafından açılan ateş sonucu kaledeki minarelerden biri yıkılmış ve kulelerden bazıları hasar almıştır. Savaş boyunca İtalya tarafından 1921 yılında alınan kale daha sonra İtalya’nın geri çekilmesiyle boş kalmış bu boş kalma durumu yaklaşık 40 yıl boyunca devam etmiştir. Daha sonra da kale Sualtı Arkeoloji Müzesi’ne dönüştürülmüştür.

Bodrum Antik Tiyatro

Milattan önce 4. yüzyıl civarı Pers satrapı olan Mausolos tarafından inşa ettirilmiştir. Anadolu’nun en eski tiyatro binalarından birisi olan Antik Tiyatro, 1970’lerde restore edilmiş ve günümüzde halen çeşitli konserler ve aktiviteler için kullanılmaktadır.

Kral Mausolos’un Bodruma Bıraktığı Bir Diğer Önemli Eser: Mausolos  Mozolesi

Antik Tiyatro’yu da yaptıran Pers satrapı Mausolos mozolenin yapımını başlatmış ancak  vefatından sonra kız kardeşi ve karısı tarafından mozole onun adına devam ettirilmiş, ancak vefatlar inşanın bitmesini engellemiş bu sefer Mausolos’un diğer kardeşleri inşaatı tamamlamaya çalışmış ancak inşaat tamamlanamamıştır. Oldukça büyük bir yapı olan mozole, günümüzde açık hava müzesi olarak işlevini sürdürmektedir. Anıt günümüzde kalandan daha büyüktür ancak deprem sonrası anıtın bir kısmının yıkıldığı tespit edilmiştir.

Mausolos  Mozolesi günümüz dünyasın Dünyanın Yedi Harikası’ndan birisi olarak geçmektedir.

Tarihi Bir Kapı: Mindos Kapısı (Myndos Kapısı)

Kral Mausolos tarafından inşa ettirdiği düşünülen Mindos Kapısı, günümüze kadar kalıntılarıyla tarihi bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Eski Bodrum’un yani Halikarnas şehri’nin etrafında bulunan kapı aslında şehri çevreleyen surlardan kalan kalıntılardır.

https://lh4.googleusercontent.com/qPl8KTVgXIhu7krFfJBuMOPdltZubFdxZRluJCW5du_Ylz2Hchqs-7_UDH-UtsibrORismlWBHu9xJaHiYJ8sfIJXm2Sc_dyoRh437ju3NvKjs5MImXw_HG-95rIcXFHPYCXqBTV6kc4ouEIFrrErXZu1CDwwH3hfYsKGqQS3B1uInVulvGmHfVfNA

Bodrum’da Bir Osmanlı Eseri: Kızılhisarlı Mustafa Paşa Cami

Bodrum Kalesi’ne yakın bir yerde bulunan Kızılhisarlı Mustafa Paşa Cami, bir dönem Osmanlı’da kaptan-ı derya olarak görev yapmış Kaptan Mustafa Paşa adına yapılmıştır. Bodrum yerlileri tarafından Eski Cami diye de bahsedilir.

Caminin tarihlenmesinde iki farklı tarihe ulaşılır. Bunun sebebi camide bulunan tabelalarda 1720 ve 1724 tarihli farklı tarihlerin yazmasıdır. Bakıldığı zaman aslında iki tarih de 3. Sultan Ahmet Han dönemine denk gelmektedir. Caminin diğer kubbeli camilerden farkı bir kubbesinin olmaması ve üzerinin kiremitle kapatılmasıdır. Osmanlı Devleti’nin bu bölgede bıraktığı nadir tarihi yapılardan birisidir.

Bodrum’da Bir Antik Kent: Pedasa Antik Kenti

Tarihin babası olarak bilinen Homeros anlatılarında kent tarihi için, Truva’yı destekleyen Leleg halkı eskiden Truva hakimiyetinde ki Pedasos’ta yaşarken Truva Savaşı sonrasında güneye, Kayra Bölgesi’ne inmişlerdir diye bahseder. Daha sonra Truva savaşı boyunca Leleg halkı Karlarla birleşerek günümüzde Bodrum Yarımadası diye bilinen bölgede 8 şehir kurmuşlardır. 8 şehrin en önemlisi ve günümüze kadar en iyi korunan Pedasa Antik Kenti’dir. Pedasa Antik Kenti bölgesinde günümüze değin yapılan kazı çalışmaları ve araştırmalar göstermiştir ki kent M.Ö. geç 2 bin yılıyla Bizans dönemi’ne (M.S. 13. yüzyıl) ev sahipliği yapmıştır.

Pedasa Antik Kenti içerisinde Athena Kutsal Alan Mimarisi ve Açık hava kült alanı gibi önemli yerler bulunmaktadır.

Athena Kutsal Alanı dönem dönem ritüeller ve tapınma amaçlarıyla kullanmış alana verilen isimdir.

Büyük Bir Kısmı Yıkılmış Aspat Kalesi

Bodrum’un Aspat tarafında yer aldığı için Aspat Kalesi olarak bilinir. Diğer bilinen isimleri ise şöyledir: Strobilos Kalesi, Çıfıt Kalesi. Bulunduğu mevkiye göre eğer kaleye çıkılırsa muhteşem bir Bodrum manzarası ile karşılaşmak mümkündür.

Bodrumdaki Bir Diğer Antik Kent Olan Madnasa Antik Kenti

Leleglerden kalan diğer antik kent Pedasa gibi Madnasa Antik Kenti’de Leleg halklarından kalmadır. Yerleşim bölgesinin tepelerinde bulunan sur ve kule kalıntıların kentin önemli bir konumda olduğunu gösteriyor. Hakkında Pedasa kadar bilgi bulunmayan Madnasa Antik Kenti eski dönem belgelerinde adı geçtiği kadarıyla burada yaşayan halkın zorla göç ettirildiği bunun da kenti boş bıraktığı görüşünde.

Leglerden Kalan Başka Bir Antik Kent: Termera Antik Kenti

Termera Antik Kenti yine Legler tarafından kurulmuş ve günümüze kalıntıları ulaşmış bir antik kenttir. Yazımızda bahsettiğimiz Leglerin kurduğu 8 kentten birisidir. Günümüzde Turgutreis Beldesi’nde bulunur. Tarihi araştırmalardan elde edilen bilgilere göre verdikleri vergi bakımından bölgedeki antik kent olduğu düşünülür. Bu antik kentte tarım terasları, işlikler, çiftlik evleri, yağmur sularını biriktirmek için su kanalları, kaya havanları, hamam, üzüm bağları, zeytinlikler, yağhaneler ve aynı zamanda dini binaların da bulunduğu yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkarılmıştır.

Diğer görülmeye değer tarihi yapılar sırasıyla şöyle sıralanabilir: Apostol Kilisesi, Osmanlı Tersanesi, Theangela Antik Kenti, Myndos Antik Kenti.

Olur da bir gün ister Muğla uçak bileti alarak Bodrum’a gelin ya da aktarmasız Bodrum’a gelin, ziyaretiniz esnasında bu tarihi yapıları ve şehirleri görmek hem tarihi değerleri anlamak açısından hem de bu coğrafyada yaşamış toplulukların inançları, savaşları, kaderlerini öğrenmek açısından ufkunuzu ileriye taşıyacaktır. Bütün bü tarihi alanları gezmek çok vakit almayacağı için bir haftalık tatil içerisinde hepsini gezip görmeye vakit ayırabilirsiniz. Hepsiburada Seyahat ile Bodrum’a nasıl giderim endişesi taşımanıza gerek kalmayacak. Hepsiburada Seyahat, toplumun her kesiminin rahatça seyahat etmesi için uyguladığı ucuz bilet politikasıyla insanların parayı dert etmeden rahatça hem ülke içine hem ülke dışına gezmesini sağlamayı hedefliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.