Yardımlaşma kültürümüzün en güzel temsili!
Askıda Ekmek! Geçmişten günümüze yıllardır devam ettirilen, son yıllarda da artan bu uygulama sadece Türkiye’ye özgü... Güzel ülkemizin neredeyse her yerinde görebileceğimiz ‘Askıda Ekmek’ uygulamasını Konya’daki bir market yıllardır sürdürüyor. Uygulamanın en güzel yanı, hiç şüphesiz, hayrı yapanla ihtiyaç sahibinin birbirini görmüyor olması.
Ecdadımızdan gelen yardımlaşma kültürünün belki de en güzel örneği…
Bir Osmanlı geleneği...
Veren el ile alan elin birbirini görmediği ‘Askıda Ekmek’ uygulaması, geçmişten günümüze yaşatılmaya devam ediyor.
Sofraların başköşesinde duran ekmeğe dahi ulaşamayanlar var. Onlar için askıya asılan ekmek rahat bir gün geçirmelerini sağlıyor. Belki hiç tanımadığınız birinin ya da alt komşunuzun sofrasına katkıda bulunduğunuz ‘Askıda Ekmek’ sadece Türkiye’ye özgü bir davranış.
Bu geleneği, ata mirası olarak sahip çıkıp devam ettiren kentlerin başında, her alandaki güzellikleriyle öne çıkan kadim şehir Konya geliyor.
Merkez Selçuklu ilçesi Nalçacı Caddesinde market işletmeciliği yapan Yasin Turhan, yaklaşık 5 yıldır bu geleneği sürdürüyor.
Uygulamayı bir hayırsever teyzenin talebi üzerine başlattıklarını belirten Turhan, Haber Dairesi muhabirine yaptığı açıklamada, “Teyzemizin teklifiyle başladık uygulamaya. Kasanın yanına bir kumbara koyduk. İsteyen istediği kadar parayı bu kutuya atıyor. Bazıları da aylık ekmek parası bırakıyor. Biz de günlük ekmekleri asıyoruz. Günlük onlarca ekmeği ihtiyaç sahiplerine ulaştırmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.
Bazen diğer ihtiyaç maddelerinin bulunduğu paketleri de, hayırseverlerin istediği üzerine astıklarını ifade eden Turhan, “Bereketli bir uygulama. Elimizden geldiğince ihtiyaç sahiplerine yardımcı olmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.
- ‘BU UYGULAMA EN ÇOK KONYA’YA YAKIŞIYOR’
Vatandaşlar da uygulamayı takdirle karşılıyor ve askıya ekmek asan esnafları tebrik ederek, “Konya’mızın belirli bölgelerine, hatta mümkünse bütün marketlerinde bu uygulama yapılabilir. Sadece ekmek değil diğer ihtiyaç maddeleri de maddi imkanı yetersiz olanlara ulaştırılabilir. Bu gelenek tarihimizden geliyor. Osmanlı’daki sadaka taşlarını herkes çok iyi bilir. Günümüzde de bu uygulama yapılıyor. En önemli özellik de veren el ile alan el birbirini görmüyor. İnşallah daha da yaygınlaşır. Bu uygulama en çok da kadim şehir Konya’ya yakışıyor.” dedi.
Haber Dairesi / Doğukan Akbıyık
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.