Prof. Dr. Hüseyin Muşmal

Prof. Dr. Hüseyin Muşmal

Bir çıra da sen yak

Bir çıra da sen yak

Hepimizce malumdur ki ülkemizde 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen elim hadisenin yaşandığı günden bu tarafa milletimiz arasında eşi görülmedik bir dayanışma örneği sergilenmektedir. Gerek yazılı, gerek görsel medyada görüldüğü gibi ülkemiz genelinde çok büyük bir seferberlik başlatılmıştır. Nitekim yardımseverliği ile bilinen Konya gibi Beyşehir ilçemiz ve Kurucuova Mahallesi sakinleri de yaşanan deprem felaketinin ardından afet bölgesine yardım eli uzatabilmek için hemen harekete geçmiştir.

Asrın felaketi olarak nitelendirilen ve 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremde yıkıma uğrayan yerleşim merkezleri arasında Malatya’nın Doğanşehir İlçesine bağlı Kurucuova Mahallesi de yer almaktadır. Buradan hareketle aynı ismi taşıdığımız Kurucuova özelinde ve ülke geneline yayılacak bir proje başlatılmasını düşündük. Bu düşüncemizi derneğimize ve muhtarlığımıza aktardıktan sonra Kurucuovalı hemşerimiz Şef Gökhan Demirbaşçı ile projenin detaylarını konuştuk.

Gökhan Bey’in valilik ve belediye başkanlığı ile yaptığı temaslar sonucunda Doğanşehir’in Kurucuova Mahallesi Muhtarlığı’nın verdiği bilgiler doğrultusunda, kardeşlerimizin ilk etapta yakacak ihtiyaçları olduğunu öğrendik. Bu çerçevede Kurucuova Mahallesi Muhtarlığı ve Kurucuovalılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği önderliğinde, Malatya’nın Doğanşehir ilçesine bağlı Kurucuova Mahallesi “kardeş köy” ilan edilmiş ve yakacak ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla ‘Bir çıra da sen yak’ kampanyası başlatılmıştır.

Biliyorsunuz, Anadolu’da Türk kültüründe ve özellikle Yörükler arasında çıra yakma geleneği mevcuttur. Evlenen, çocuğu olan veya askere giden kişilere, hatta zorda, darda olan ailelere halk arasında çıra gecesi düzenlenir ve yardımlar yapılır. Bizler de Toroslar’ın uzantısı Anamaslar’ın eteğinde bir Yörük Köyü olan Kurucaova’nın sakinleri olarak bu güzel geleneğimizden yola çıktık. İnşallah yaktığımız bu çıra, kısa zamanda yayılarak ülkemiz genelinde çok geniş kapsamlı bir yardım kampanyasına dönüşür. Nitekim gün birlik günüdür. Devletimizle milletimize bir olup yaralarımızı sarma günüdür. Bu süreçte kampanyamıza katılan hemşerilerimiz depremin etkisinde kalmış insanların yaralarını sarmak için seferber olmaya devam edeceklerdir. Depremzedelere destek olmak isteyenlerin muhtarlığımızla ve derneğimizle irtibat kurarak kardeş köyümüze yakacak yardımı yapmalarını bekliyoruz. Ayrıca buradan bütün vatandaşlarımıza, sivil toplum kuruluşlarına, muhtarlıklara ve belediye başkanlıklarına çağrımızdır ki sizler de bir kardeş yerleşim yeri ilan ederek bu iyilik hareketine katılabilirsiniz. Bu vesileyle “Bir çıra da sen yak” adlı projemizin kampanyaya dönüşmesinde ve uygulanmasındaki katkı ve desteklerinden dolayı hemşerimiz Şef Gökhan Demirbaşçı’ya, Konya Kurucuovalılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Durmuş Temel'e, Kurucuovalılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mesut Can’a ve muhtarımız Mehmet Demirbaşçı’ya çok teşekkür ediyoruz. Ayrıca sesimizin bütün ülkeye duyurulmasındaki katkıları nedeniyle Ali Rıza Önses’e de müteşekkiriz.

Ülkemizde meydana gelen ve tüm dünyayı derin acıya ve hüzne boğan depremde hayatını kaybeden kardeşlerimize Yüce Rabbimden rahmet, yaralı ve hasta kardeşlerimize acil şifalar, bölgede çalışan tüm görevlilere kolaylıklar diliyorum. 

Yüce Rabbim, afetlerden tüm insanlığı korusun. Birliğimiz ve dirliğimiz daim olsun. Allah milletimize ve devletimize zeval vermesin.

Selam, sevgi, saygı ve muhabbetlerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Prof. Dr. Hüseyin Muşmal Arşivi