Ramazan Danış

Ramazan Danış

KONYA ve KILCA / Arada Yazar

KONYA ve KILCA / Arada Yazar

Eskiler hep söyler: Konyalı olanın Türbe önünde evi Meram'da bağı olmalı.

KILCA demek dini anlamda bir ölünün vasiyetini yerine getirmeye me'mur edilen kimse. Bir yetimin veya akılca zayıf, hasta olan bir kimsenin malını idare eden kimse. Bu mana ile müsemma olan bir şahsiyet. Uzun yıllar makus talihini yenmek üzere yola çıkan başkanların söylemine düçar olmuş bir belde.

Hz Mevlana'nın metfun bulunduğu belde. Bazı adayların köy görünümünden kurtarmak istediği bazı yöneticilerin uzaya çıkarmak hayalleri ile oy devşirme yarışına girdiği Belde-i muhayyerenin şehrem-ini olmaya çalıştığı bir şehir yada bir belde…

Benimse büyüdüğüm, hizmet aşkı ile içimde büyüttüğüm müstesna şehirler içinde kocaman bir yer edinmiş bir ilçe. Aşık Şem-i’nin şiirler döşediği Şems-i Tebrizi’nin ayak izlerinin olduğu seçilmiş bir bölge. Adını aldığı Karatay Medresesi’ni başka bir ilçe içinde bırakan bir belde. Sanki Suriye sınırında kalan Süleyman Şah Türbesi gibi. Karatay hep özlemin hep hasretin şehri olma yolunda olan bir belde.

Son zamanlarda hep yeniliklerin hep güzelliklerin olduğu ve olmaya namzet bir belde. Yönetenlerin hak rızasını kazanmak için gecesine gündüzüne kattığı bir belde. Üçleri, yedileri içinde barındıran bir belde ve bu kadar alim ve ulemanın yaşadığı ve Üçler Mezarlığında metfun bulunduğu bir belde. Bu beldeye hizmetkar olabilmek ise çok ayrı bir şans çok ayrı bir nitelik. Selçuklu Sultanları’nın Eski Garaj civarında Hz. Mevlana ve ailesinin Konya'ya teşrifleriyle onurlandığı bir belde. Ne yapılsa az kabul edilen bir belde.

Bir sabah erken saatte Hukuk İşleri Daire Başkanını ziyaret etmek istedim. Sekreter bana, beni kabul edemeyeceğini söylediğinde niye diye sordum. Mesai başlamadığı için içeride o dönem daire başkanı şimdiler de Karatay Belediye Başkanı olan Hasan Kılca'nın hafızlığını sağladığını içeride onun dersini dinlemeye gelenlerin olduğunu söylediğinde tüylerim diken diken olmuştu. Çünkü hafızlık yapmış ve bu geleneği çok iyi bilen biri olarak bahsedilen konunun ne kadar özel, zor ve meşakkatli olduğunu bilmem vesilesi ile var olan sevgi ve muhabbetimin daha da arttığını bilmenizi tarif etmemin imkanı yok.

15 Temmuz hain darbe girişiminde Genel Sekreterlik görevini yürüten Karatay Belediyesi Başkanı Hasan Kılca beyefendi ile bir sohbetimiz esnasında konuyu ben açmış oldum. Dedim ki Sayın başkanım öyle bir dönem de ve öyle bir hal içindeyiz ki 15 Temmuz hainlerini temizlerken bu dünyada sırat köprüsünden geçiyorsunuz diye. Ben ayeti okuyunca devamını kendileri okudu, bana ayeti kerime ile cevap verdi.

"Kulakları sağır eden o ses geldiğinde, o gün kişi kardeşinden, annesinden, babasından, eşinden ve çocuklarından kaçar. O gün her kişinin işi başından aşkındır. O gün bir takım yüzler ışık saçar; güleçtir, müjde almıştır. Bir takım yüzler de o gün toza toprağa bürünmüş; kapkara kesilmiştir. İşte bunlar inkarcılardır, günahkarlardır." (Abese, 80/33-42)

Bu ayet ışığında hareket ettiğini söyledi, Rabbimin kendini doğru yoldan ayırmamasını isteyerek dua etti.

Ayeti ben, meailini kendileri okuyunca dem bu dem oldu, mey bu mey oldu konu konuyu açtı bir bardak çay belki de bir demlikle son buldu bilinmez. Sonucunda ise Karatay Belediyesi Başkanı adayı olduğunu duyunca, dedim ki Rabbim mahcup ettirmesin, dualarımız bu kulun için diye tekrar tekrar dua ettim. Geçenler de babamı ziyaret ettiğimde uzun yıllar kendi hafızlara aşçılık etmiş biri olarak sorduğu ilk cümleyi anlamadım. Hafızım nasıl, güzel hizmetleri var, görürsen selam söyle dediğinde.

“Baba o kadar hafızın var ki kimi kastettin?” dediğimde Belediye Başkanı dedi. 3 belediye başkanı da hafız dediğim de Karatay'ın oğlum Karatay'ın dedi. Buradan bana selamı iletmek kaldı. Bir atanın bir tanıdık hakkın da bu denli naif bir selam iletmesi ruhumu okşadı. İHL mezunu hafız belediye başkanlarımızı da ayrıca kutluyorum

Ne zaman bir dost meclisin de söz açılsa, Karatay Belediye Başkanımızın yüreğine dokunduğu yüreklerden hoş söz duydukça bir kez daha makus talihini yendirecek yüreği güzel insanların hizmetlerine şahitliğini yapmak başka başka suratlara çarpılan tokat oluyor. İlçesinde ülkemizin en nadide insanlarını yetiştirmiş olan İmam Hatip Lisesini barındıran ve bu okuldan mezun olmuş Sayın Kılca aynı Cumhurbaşkanımız gibi ve ülkeye hizmet eden ve İHL mezunlarına dil uzatan şarlatanlara inat daima ileri daima ileri. 24 saati 27 ya da 30 saate çıkartan anlayışla koşturdukça bize dua etmek düşer.

Ya Rabbim! Hz. Pir'e ve evliyalara, şühedalara hizmet eden Hasan Kılca'ya ve ekibine selam olsun.

Karatay demek Mevlana demek, Karatay demek Konya demek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Danış Arşivi