Rusya’dan flaş Kuzey Kıbrıs kararı

Rusya merkezli TASS haber ajansı, Moskova yönetiminin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde konsolosluk açma kararı aldığını dünyaya duyurdu. KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan habere yalanlama geldi.

Rusya’dan flaş Kuzey Kıbrıs kararı

Rusya'nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi konuyla ilgili değerlendirmesinde "Kıbrıs'ı kuzeyinde (KKTC'de) konsolosluk hizmetleri sağlama kararının siyasi anlamı/iması yok ve oradaki Ruslara yönelik gereklilikler nedeniyle belirlendi" ifadesini kullandı.

"ÇALIŞMALAR DÜZENLİ ŞEKİLDE YAPILACAK"

Rusya'nın GKRY Büyükelçiliğinden bir yetkili, "Çok yakın bir zamanda Lefkoşa şehrinin kuzeyinde konsolosluk hizmetleri vermeye başlayacağız. Çalışmalar düzenli şekilde yapılacak" açıklamasında bulundu.

KONSOLOSLUK ADIMI NE ANLAMA GELİYOR?

Söz konusu adımın, Rusya'nın Kıbrıs'ın kuzeyinde yaşayan Rus vatandaşlarına yönelik yükümlülüklerini yerine getirmek için atılacağına işaret eden yetkili, ABD, İngiltere, Almanya, İtalya ve Fransa'nın uzun süredir Kıbrıs'ın kuzeyine yönelik konsolosluk hizmetleri verdiğini kaydetti.

TÜRKİYE'DEN SONRA İKİNCİ ÜLKE OLDU

Rusya'nın konsolosluk açma kararı kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Atılan adımla birlikte Türkiye'den sonra KKTC'yi tanıyan ikinci ülke Rusya oldu. Elde edilen verilere göre Ada'nın kuzeyinde 50 binden fazla Rus vatandaşı yaşıyor.

CUMHURBAŞKANI ERSİN TATAR YALANLADI

Gündem Kıbrıs gazetesine konuşan Kuzey Kıbrıs yönetiminden, söz konusu haberlere ilişkin açıklama geldi.

Rusya KKTC'yi tanıdı haberlerine ilişkin konuşan Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Konsolosluk açmak gibi bir talepleri olmadı. Ofis açma girişimleri vardı. İngiltere'nin de ofisi var. Rusya'nın da olması bizim için sakıncalı değildir. Burada birçok Rus var, tabii ki bir ofis açıp bir takım işlerini sürdürmeleri normaldir. Açarlarsa iyi olur" dedi.

Haberleri yalanlayan Kuzey Kıbrıs Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ise, "Bir ofis açma girişimleri vardır fakat konsolosluk açmak bambaşka bir şeydir, böyle bir şey yoktur" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.