Türkiye – Suriye görüşmesi Bağdat’ta yapılacak

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Türkiye ve Suriye ile iki ülke yetkilileri arasında Bağdat'ta bir toplantı yapılması konusunda ön anlaşmaya varıldığını açıkladı. Toplantı tarihi ise henüz kesinleşmedi.

Türkiye – Suriye görüşmesi Bağdat’ta yapılacak

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, ülkesinin Ankara ve Şam arasında arabuluculuk yapmak için inisiyatif aldığını' ve iki taraf arasındaki iletişimin devam ettiğini belirterek görüşmeyi ayarlamak için Çarşamba günü Washington'da Türk mevkidaşı Hakan Fidan ile bir araya geldiğini de sözlerine ekledi.

Dışişleri Bakanı Hüseyin, görüşmelerde arabuluculuk yapma kararının Irak'a ait olduğunu ve Irak'ın iç ya da dış politikasında başkalarından icazet almadığını belirterek attıkları adımlarda, özellikle de bölgenin güvenlik ve istikrarıyla ilgili olanlarda dost ve müttefiklerine danıştıklarını vurguladı.

Hüseyin açıklamasında ayrıca, arabuluculuk konusunda başarıya ulaşılmasının iki tarafın önemli sonuçlara ulaşması ve sorunları askeri çözümlerle değil barışçıl yollarla ve müzakerelerle çözmesi halinde Irak üzerinde olumlu bir etki oluşturacağını da sözlerine ekledi.

turkiye-suriye-gorusmesi-bagdatta-yapilacak.jpg

"SURİYE'DEKİ BARIŞ EN ÇOK BİZE FAYDA SAĞLAYACAK"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO zirvesinden dönüşünde uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, Beşar Esed yönetimiyle yakınlaşmaya yönelik açıklamalarını sürdürerek şunları söylemişti:

“Görevi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'a verdim. Dışişleri Bakanım da şu anda muhataplarıyla görüşmek suretiyle işin bütün yol haritasını belirleyecekler. Ona göre de inşallah adımı atacağız. Biz Suriye'de adil bir barışın mümkün olduğunu düşünüyoruz. Suriye'nin toprak bütünlüğünün bizim de çıkarımıza olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Suriye'de inşa edilecek hakkaniyetli bir barış, en çok bize fayda sağlayacak. Bu inşa sürecinin en önemli adımı da Suriye ile yeni bir dönem başlatmaktan geçtiğini söylüyoruz. Şu ana kadar bu süreç olumlu istikamette gelişti. Temenni ediyorum ki yakın bir zamanda somut adımları da atarız.”

“TÜM GİRİŞİMLERE AÇIĞIZ”

Suriye Devlet Başkanı Esed, Rusya Devlet Başkanlığı Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev ile yaptığı görüşme sırasında, Suriye'nin Türkiye ile ilişkilerini geliştirmeyi amaçlayan tüm girişimlere açık olduğunu vurgulamıştı.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.