İşte 2023 YKS sıkça sorulan sorular

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2023 YKS’ye ilişkin sıkça sorulan soruları ve cevaplarını yayımladı. 2023 YKS sıkça sorulan sorular arasında 83 soru ve cevabına yer verildi.

İşte 2023 YKS sıkça sorulan sorular

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı, 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (2023-YKS) ilişkin 2023 YKS sıkça sorulan sorular ve cevaplarını yayımladı.

2023 YKS SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI

ÖSYM'nin internet sitesinden, kamuoyunda anlaşılmayan hususlara açıklık getirmek için YKS'ye ilişkin 83 soru ve cevabı paylaşıldı.

Buna göre, YKS'ye başvurular 8-23 Mart'ta, ÖSYM'nin internet sitesinden veya ÖSYM Aday İşlemleri mobil uygulaması aracılığıyla ya da ÖSYM başvuru merkezlerinden yapılabilecek.

YKS ÜCRETİ NASIL ÖDENİR?

YKS'ye başvuran adaylar seçmiş oldukları oturumlara bağlı olarak sınav ücretini, kılavuzda belirtilen bankalardan herhangi birine veya ÖSYM'nin internet sayfasında e-işlemler bölümünde yer alan "ödemeler" alanından kredi veya banka kartı ile 8-24 Mart'ta yatırabilecek.

15:30’DAN SONRA ADAYLAR BİNAYA ALINMAYACAK

Sınavın ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) tüm adaylar için zorunlu olacak. Adaylar, isterlerse YKS'nin 2'nci oturumu olan Alan Yeterlilik Testleri'ne (AYT) ve YKS'nin 3'üncü oturumu olan Yabancı Dil Testi'ne (YDT) girmek için başvuru yapabilecek. Sabah oturumlarında saat 10.00'dan, öğleden sonraki oturumda ise saat 15.30'dan sonra adaylar sınav binalarına alınmayacak.

2021/06/26/konyada-yks-manzalari.jpg

TYT'de Türkçe Testi, Sosyal Bilimler testi, Temel Matematik testi ve Fen Bilimleri testi; AYT'de Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 testi, Sosyal Bilimler-2 testi, Matematik testi ve Fen Bilimleri testi; YDT'de ise Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça testleri yer alacak.

TYT KAÇ DAKİKA?

17 Haziran Cumartesi günü gerçekleşecek TYT 165 dakika, AYT 18 Haziran Pazar günü 180 dakika, YDT 18 Haziran Pazar günü 120 dakika sürecek.

Sınav evrakı dağıtıldıktan sonra adayların, TYT'de sınav süresinin ilk 120 dakikası, AYT'de sınav süresinin ilk 135 dakikası, YDT'de sınav süresinin ilk 90 dakikası tamamlanmadan ve her bir sınavın son 15 dakikası içinde sınav salonunu terk etmelerine izin verilmeyecek.

DEPREMZEDE ADAYLAR İSTEDİĞİ MERKEZİ YAZACAK

Sınav Merkezi Tercihleri alanlarına, adayın adresinde yer alan merkez, okulunun bulunduğu merkez veya bu merkezlere yakın olarak ÖSYM tarafından belirlenen sınav merkezlerinden biri yazılabilecek. Deprem bölgesinden başvuran adaylar istedikleri sınav merkezini seçebilecek.

2023 YKS GİRİŞ BELGESİ NASIL ALINIR?

Adaylar, 2023 YKS giriş belgelerini, T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin internet adresinden edinebilecek. Sınava giriş belgeleri ayrıca adayların adreslerine gönderilmeyecek.

2022/06/16/konya-emniyetinden-yks-oncesi-adaylar-ve-vatandaslara-uyari-002.jpg

Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için adayların sınava girecekleri binanın kapısında sınav saatinden en az 1 saat önce hazır bulunmaları gerekecek.

TYT PUANININ YKS'YE ETKİSİ YÜZDE 40 OLACAK

Adayların, TYT puanının hesaplanabilmesi için Temel Matematik ve Türkçe testlerinin her birinden en az 0,5 ham puan, AYT ve YDT'de ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için ise ilgili testlerin en az birinden en az 0,5 ham puan almış olmaları gerekecek.

TYT puanının, YKS puan türlerinin (SAY, SÖZ, EA, DİL) hesaplanmasındaki katkısı yüzde 40 oranında olacak.

Geçen yıl YKS puanıyla ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adayların Ortaöğretim Başarı Puanı'na (OBP) ilişkin katsayıları yarıya düşürülecek.

2022/06/16/konya-emniyetinden-yks-oncesi-adaylar-ve-vatandaslara-uyari-003.jpg

2022-YKS puanıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilen ve kayıt yaptırmayan adayların da OBP'ye ilişkin katsayıları yarıya düşürülecek.

Tıp, hukuk, mühendislik, mimarlık, öğretmenlik programlarına yerleştirme için başarı sıralaması şartı devam edecek. Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci kabul eden yükseköğretim programlarına TYT puanı ile başvurulacak.

Birden fazla ortaöğretim kurumundan diploması olanlar ile en az bir diploması olup 2022-2023 öğretim yılı içinde bir başka diploma alabilecek durumda olanlar, YKS değerlendirme işlemlerinde kullanılmak üzere bu okullardan birisini seçecek. Adayların, bu bilgilerini 20 Haziran-4 Temmuz tarihlerinde ÖSYM'nin internet adresinden onaylamaları da gerekecek.

GEÇ BAŞVURU GÜNÜNDE OTURUM EKLEME YAPILABİLECEK

8-23 Mart'ta yapılan başvuruda seçilmiş olan oturumlara, geç başvuru gününde ekleme yapılabilecek. Ancak bu tarihlerde yapılan başvuruda seçilmiş olan oturumlar, geç başvuru gününde değiştirilemeyecek ve silinemeyecek.

Adaylar, sınav merkezi tercihlerini başvuru süresi içinde veya geç başvuru günlerinde ÖSYM’nin internet adresindeki ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi'nden kendileri güncelleyebilecek. Bu süre bittikten sonra sınav merkezleri tercihlerinde değişiklik yapılamayacak.

2023 YKS BARAJ PUANI KAÇ?

YKS'de baraj puanı olmayacak. TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilmek için TYT puanının hesaplanmış olması yeterli olacak. SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilmek için adayın ilgili puan türünde puanının hesaplanmış olması yeterli olacak. Ancak bazı lisans programları için en düşük başarı sırası koşulunun sağlanması gerekecek.

Engelli ve sağlık sorunu olan adayların devlet ve üniversite hastanelerinden alınacak raporları kabul edilecek.

DEPREM BÖLGESİ ADAYLARINDAN ÜCRET ALINMAYACAK

6 Şubat'taki depremlerde, afet bölgesi ilan edilen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Sivas-Gürün'de ikamet eden veya bu il/ilçelerde ortaöğretim son sınıfta öğrenim gören adaylardan, sınav ve başvuru hizmeti ücreti alınmayacak.

2023 YKS Sıkça Sorulan Sorular adaylardan gelen talepler doğrultusunda güncellenecek.

Adaylar, sınava ilişkin "Sıkça Sorulan Sorular"a ÖSYM'nin internet adresinden ulaşabilecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.