OKUL VE ÇOCUK İLİŞKİSİ

Okula yeni çocuklar için okul kadar okul alışveriş de oldukça önemli bir konu. Seçeceğiniz okulun yanı sıra yapacağınız kırtasiye alışverişi ile ebeveyn olarak çocuklarınızı en iyi şekilde okula hazırlamanız gerekmektedir.

OKUL VE ÇOCUK İLİŞKİSİ

Okula yeni çocuklar için okul kadar okul alışveriş de oldukça önemli bir konu. Seçeceğiniz okulun yanı sıra yapacağınız kırtasiye alışverişi ile ebeveyn olarak çocuklarınızı en iyi şekilde okula hazırlamanız gerekmektedir. Henüz küçük yaşlarda okula başlayacak olan çocuklar, yeni ortam ve yeni arkadaşlar ile karşılaşacağı için stres ve endişe ile karşı karşıya kalabilirler. Bu durumu kolay bir şekilde atlatmanın en büyük çözümü okul öncesi yapılacak olan kırtasiye alışverişini çocuğunuzla birlikte yapmak olacaktır. Geçmişten günümüze kadar teknolojinin hayatımızı girmesi ile birlikte yaşamımızda ne değişirse değişsin, okula başlama heyecanı değişmemiştir. Bu heyecanı çocuklar kadar, çocuğunu okula gönderecek olan anne babalar da yaşamaktadır. Çocuklarınızla birlikte ortak fikir ve kararlarınızla yapacağınız okul alışverişi, hem onların okul sürecine hazırlanması için itici bir güç olacaktır, hem de siz ebeveynler için alışveriş ve sonraki süreç için rahatlatıcı bir rol oynayacaktır. İlkokula yeni başlayan veya başlayalı henüz birkaç yıl olmuş çocuklarınızın okul için hazırlanması, maddi ve manevi imkanların sağlanması tamamen siz anne babaların elinde olan bir durumdur. Özellikle her sınıfa ve yaşa göre farklı modellere sahip çantaları tercih ederken belli başlı kriterlere dikkat etmenizde fayda var. İlkokul çantası için önceliğiniz büyük veya küçük bir çantadan ziyade, kaliteli ve çocuğunuza uygun olup olmadığı olmalıdır. İlkokul çantası genelde çocuklarınızın ilk çantası olduğu için mümkün olduğunca tercih hakkının onlarda olmasına izin verin. Bu durum çocuğunuzda hem özgüven oluşmasına hem de kendilerinin de bazı konularda karar verebilme imkanlarının olduğu düşüncesine neden olacaktır. İlerleyen dönemlerde bu durumlar her ne kadar basit görünüyor olsa da çocuklarınızın gelişimi ve karar verebilmesi açısından son derece önemli izler taşıyacaktır. İlkokula daha doğru bür tabirle okula yeni başlayacak olan çocuklarınızın okul ihtiyaçları için yapacağınız okul alışverişinde önceliğiniz kırtasiye olmalı. Kırtasiye ortamı ve sağlamış olduğu imkanlarıyla çocuklarınızı etkilemesi açısından son derece cazip bir konumdadır. Her ne kadar teknolojinin gelişmesi ile birlikte internet üzerinden yapılan online alışverişlerin yoğunluk kazanmasına rağmen, çocuğunuzu okul moduna sokması açısından kırtasiyeler büyük bir önem taşımaktadır. 

okul-ve-cocuk-iliskisi.jpeg

SEÇİM HAKKI ÇOCUKLARINIZDA OLSUN 

Ebeveynler olarak hayatımızda aldığımız pek çok kararın seçimini yapmaktayız. Elinizden geldiğince bazı konularda, durumlarda çocuklarınıza seçim hakkı tanıyın. Buna en basit örnek olarak okul alışverişi için çocuklarınızın yapacağı tercihler olmalıdır. Kırtasiyeye girdiğinizde fuzuli harcamalardan kaçınmanızda her ne kadar fayda varsa, mümkün olduğunca ihtiyaçlardan kaçınmayın. Çocuklarınızın kaynak, kalem, silgi, defter ve benzeri araç gereçlerin seçiminde tercih hakkının kendilerinde olduğunu hissettirin. Bu durum onların karar verebilecek yaşta olduklarını da hissettirecektir. Sizlerin de dikkat etmesi gereken belli başlı konular var elbette. Satın alacağınız ürünün kaliteli olması ve bilinir bir marka olması konusunda mutlaka dikkat edin. Aksi takdirde alacağınız araç gereçlerin ömrü kısa ve işlevi vasat olabilir. Eğitim süreci boyunca pek çok defa masraflarla ve giderlerle karşı karşıya geleceksiniz. Ne olursa olsun bu durum sizi korkutmamalı. Planlamanızı bu doğrultuda yapmanız ve ona göre hareket etmeniz hayatınızı oldukça kolaylaştıracaktır. Okul alışverişinden çocuğunuzun yirmi üç nisan provasına kadar, her yer de ve durumda yanında olduğunuzu hissettirmeniz, onların gelişimi açısından büyük bir önem taşımaktadır. Özellikle henüz küçük yaşlarda olan çocuklarınız için bu durumlar büyük önem taşımaktadır. Kırtasiye alışverişi için gittiğinizde ilkokul çantası tercihini bile onun yapması, üzerinde karar verebilme duygusunu oluşturacaktır. Çocuklar özellikle küçük yaşlardan itibaren çevresinden ve izlediği videolardan kolay bir şekilde etkilenmektedir. Bu durumun gelişimleri açısından son derece etkisi gözlenmektedir. Özellikle televizyon izlerken anne babalar son derece dikkatli olmalıdır. Yaşına ve kendisine uygun olmayan yayınlardan uzak durulmalı, bu konuda ki kontrol tamamen anne ve babalar da olmalıdır. Bu dönemlerde oluşacak yanlış bir yönlendirme, henüz çok küçük yaşlarda olmalarına rağmen ilerleyen dönemler için oldukça büyük etki yaratacaktır. Çocuklarınızın kişisel gelişimi açısından son derece negatif bir etki taşır. Öğrencilik döneminde başlayan okulla münasebet süreci, oldukça uzun bir süre devam edeceği için bu konuda da siz anne babalara büyük işi düşmektedir. Eğitimin ve öğrenmenin yaşı ve sonu yoktur. Bundan dolayı hangi yaşta olursa olsun çocuklarınıza eğitim sürecini tamamlayıp kendi ayakları üzerinde durana kadar bu süreçte destek olmanız büyük önem taşır.

okul-ve-cocuk-iliskisi-001.jpeg

EĞİTİM SÜRESİ BOYUNCA NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR BİRLİKTE BAKALIM MI?

Sizler, çocuğunuz okula başladıktan sonra anne ve baba olmanın yanı sıra birer eğitimcide olursunuz. Çocuğunuzun sadece okuldaki eğitimiyle değil, evde ki eğitimi de son derece önemlidir. Her ne kadar öğretmenleri tarafından yetiştirilse, onların gelişimi konusunda önemli katkılara sahip olsa da, sizler ebeveynler olarak yapacakları tercihlerde büyük bir öneme sahipsiniz. Çocuklarınızla kuracağınız diyaloglar onların uzun vade de yapacakları planlarda sizden destek göreceği düşüncesini oluşturur. Özellikle eğitim süreci boyunca gerek ortamdan etkilenmek gerekse ortamdan kötü insanları rol model almak, çocuklar arasında oldukça fazla görülen bir durumdur. Bu durumun yaşanmaması için çocuğunuzla iyi bir iletişim halinde olmanız, fikirlerine ve kararlarına saygı duymanız ve bazı zamanlar anne veya babası değil de arkadaşıyla vakit geçiriyormuş hissini uyandırmanız büyük bir önem arz etmektedir. Çocuğunuzun gideceği okulda onun ilerleyen süreçte ki hayatını oldukça etkileyecektir. Okulun ortamı ve konumu dikkat edilmesi gereken konuların başında gelirken, eğitimci kalitesinin ve yapısının ne durumda olduğuna mutlaka dikkat edin. Her ne kadar işin

Hakkıyla yapan, çocuklarımızın geleceği üzerinde büyük emekleri olan değerli eğitimcilerimiz olsa da, bu durumun tam aksi de ne yazık ki var. Eğitim sürecinde ince eleyip sık dokumak gerekiyor. İlkokuldan lise son sınıfa kadar çocuğunuzun gelişimi mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Özellikle lise ve üniversite sınavına hazırlanacak olan çocuklar üzerinde psikolojik olarak baskıdan kaçınılmalı, mümkün olduğunca çalışabileceği en iyi ortam sağlanılmalıdır. Sınav sonrası yapacağı tercihlerde de yine siz anne babalara büyük bir iş düşüyor. Ebeveynler olarak fikirleriniz ve sizin de istekleriniz olabilir fakat son sözün çocuklarınızda olması gerektiğini göz önünde bulundurarak hareket etmenizde fayda var. İstediği okul veya bölüm onun tercihi olduğu için ilerde kendi mesleğini ve kariyerini belirlemek adına kendisinin aldığı bir sorumluluk olacaktır. Hayatın hangi aşamasında olursa olsun çocuklarınıza destek olmanız, onların her zaman sırtını yaslayacak bir omuz olduğunu ve başına gelebilecek her türlü sorunda sizlerle konuşabileceği düşüncesini güçlendirecektir. Özellikle öğrencinin eksik olduğu derslerin iyi bir seviyeye getirilmesinde sizlerin de oldukça büyük bir rolü vardır. Çocuğunuzun neden bu dersi iyi bir şekilde kavrayamadığını, bu dersi öğrenmek için belli bir çabası olup olmadığını ve bu dersten geri kalmasının tek nedeninin kendisi mi olduğu gibi durumlar araştırılmalıdır. Fark edilen yanlış gidişat düzeltildikten sonra hem sizin hem de çocuklarınızın bu süreci rahat bir şekilde atlatmasına vesile olacaktır. Öğrencinin durumu ve eksiklikleri hakkında öğretmenleri ile sürekli kontak halinde olmanız, okulda ki durumunu öğrenmenizin yanı sıra, öğretmenin de evdeki durumunu öğrenmesine yardımcı olacaktır. Unutmayın hangi yaşta ve şartta olursa olsun, sizler ebeveynler olarak çocuklarınızın yanında olduktan sonra aşamayacağı engel yoktur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.