Borsa ve yatırım fonları

Menkul kıymetler borsaları, borsacıların buluştuğu daha geniş borsadaki belirli ağlardır. Borsalar, şirketlere dünya çapında büyüme ve gelişme fırsatı sağlar.

Borsa ve yatırım fonları

Her borsa, hisselerini orada alıp satmak isteyen şirketler için kendi kurallarını yazar. Bu kurallar, şirketin ne kadar süredir var olduğunu, kaç hissenin halka açık tutulduğunu ve şirketin rapor ettiği net gelirin miktarını içerir. Dünyanın her yerinde borsalar var, ancak hepsini bir araya getirdiğinizde daha büyük bir konsepte sahip olursunuz.

Bir şirket, şirketin kısmi mülkiyeti veya hissesi olan hisse senedi satarak yapar. Şirket büyürse, her hissenin değeri genellikle artar. Maalesef bunun tersi de geçerlidir. Hissedarlar şirketin hisse fiyatının yükseleceğini umarlar. Bu noktada hisse senetlerini kar için satabilirler. İşte bunun olduğu yer borsadır.

Bir ekonomi haber kanalını izlerken sayıların TV ekranınızın alt tarafında gezindiğini görürsünüz. Rakamları takip ederek, her hisse senedinin önceden belirlenmiş bir fiyatı olduğunu düşünebilirsiniz. Gerçekte, canlı borsa bir açık artırma gibi çalışır: Hangi fiyatı kabul edeceklerine satıcılar, ne ödeyeceklerine alıcılar karar verir. Borsacılar veya bilgisayarlar eşleşen teklifleri bulmaya çalışmak için bu numaraları söyler.

Bazen özel bir şirket halka açılmaya karar verir. Mülkiyetini herhangi bir sayıda hisseye bölecek ve bu hisselerin bir kısmını ilk halka arzda satacaktır. Bir şirket halka açıldığında, büyümeyi finanse etmek için kullanabileceği bir nakit akışı elde eder. Bu büyüme, yeni tesisler inşa etmeye, araştırmayı hızlandırmaya veya yeni pazarlara açılmaya yardımcı olabilir. Şirket ayrıca çalışan fayda planlarında hisse senedi opsiyonları sunmaya başlayabilir. Ve en önemlisi, büyük bir borsada işlem görmenin prestijinin cazibesini yaşayabilir.

Bir şirket, bu faydaları bir halka arzın zamanına ve masrafına, yasal gerekliliklere ve dış yatırımcıların olası kontrol kaybına karşı tartmalıdır. Prestij demişken, örnek olarak Apple'a bakalım. Halka arz, 1980 yılında 101,2 milyon dolar topladığında gerçekleşti. O zamanlar bir teknoloji şirketi için çok büyüktü. 1980'de 1.000 dolar değerinde Apple hissesi satın almış olsaydınız, 2018'de 430.000 doların üzerinde oturuyor olurdunuz.

Pazarlar ve iş sektörleri ile güncel kalmak için tüm uyanık saatlerinizi yüzlerce şirketi ve sektörü takip ederek geçirebilirsiniz.

Bu, çok sayıda varlığa sahip olan oldukça popüler bir yatırım aracıdır. Bunlar hisse senetleri, tahviller, emtia, nakit, hatta diğer yatırım fonları olabilir. Dolayısıyla, bir yatırım fonunda hisse satın aldığınızda, dolaylı olarak onun temel varlıklarında hisseye sahip olursunuz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.