DSYB Başkanı Edip Yıldız, yeni belirlenen süt fiyatlarını değerlendirdi

Konya DSYB Başkanı Edip Yıldız, Tarım Bakanlığı ve Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenen süt fiyatının, süt hayvancılığının sürdürülmesine engel olduğunu açıkladı. Yıldız, rakamları tek tek verip, çözüm önerilerini sıraladı.

DSYB Başkanı Edip Yıldız, yeni belirlenen süt fiyatlarını değerlendirdi

Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) Başkanı Edip Yıldız, yaptığı açıklamada, yeni belirlenen süt fiyatlarını değerlendirdi.

Başkan Yıldız açıklamasında şunları kaydetti:

"Süt fiyatları Tarım Bakanlığı ve Ulusal Süt Konseyinin belirlemiş olduğu ideal süt yem paritesi olan 1,3’e tekabül etmesi gerekirken oran 1,0 olmuştur. Yani 1 LT süt ile 1 kg yem alınmaktadır. Geçmiş dönemlerde paritenin yukarda belirtildiği gibi olduğu zaman süt hayvancılığı sürdürülebilir bir konumdaydı şu anki paritede sürdürülemez konuma gelmiştir.

“TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”

Örneğin; 1 torba 50 kg’lık 19 proteinli süt yemi şu an genel piyasada ortalama 155 TL’dir. 1 kg yem 3,1 TL’ye denk gelmektedir. Şu an ulusal süt konseyinin açıkladığı süt fiyatı 3.20 TL ve bakanlığın belirlemiş olduğu 0,20 TL destekleme ile 1 litre süt 3,40 TL’ye denk gelmektedir. Sütün soğutma ve nakliye bedeli olarak 0,20 TL kesinti yapılmaktadır. Üretici bakanlık desteği ile beraber litre başı 3,20 TL kazanmaktadır. 3,1 TL kg fiyatı olan yemin ideal süt paritesi olan 1,3 oranı ile denklendiği zaman 1 litre süt fiyatının 4,03 TL olması gerekmektedir. Bu bağlamda sütün litre fiyatı 3,80 TL olması gerekmektedir. Fiyatın dengelenebilmesi ve üretimin devamlılığı için Tarım Bakanlığının, Ulusal Süt Konseyi ve Gıda Komitesinin süt fiyatlarının tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir.

dsyb-baskani-edip-yildiz-yeni-belirlenen-sut-fiyatlarini-degerlendirdi.jpeg

“YEM HAMMADDELERİ, BİRLİK VE KOOPERATİFLER ARACIYLA ULAŞTIRILMALI”

Acil eylem planları içerisinde Tarım Bakanlığı ve TMO aracılığıyla arpa, mısır gibi yem ham maddelerinin tedarik edilerek birlikler ve kooperatifler aracılığı ile üreticilerimize ulaştırılması öncelikli olmalıdır. Tedarik edilen ürünlerin üretici örgütleri üzerinden %1 KDV ile satışının yapılması. Yapılan bu satışlardan üreticilerin T.C. Ziraat Bankası ile TMO protokol yapılarak 12 ay vade ve 0 faiz ile kredilendirilmesine olanak sağlanması ve en az 4 aylık yem ihtiyacının hesaplanarak yılda 3 periyotta verilmesi gerekmektedir.

Yukarıda aracılar, birlik ve kooperatiflerin olmasının sebebi küçük aile işletmelerinin TMO’dan yem hammaddesi tedarikinin mümkün olmaması nedeniyle önerilmiştir. Tüzel kişiliği olmayan küçük aile işletmeleri %8 KDV’den yem hammaddesi almaktadır, lakin tüzel oluşumlardan alınan yemler %1 KDV üzerinden hesaplanmaktadır. Piyasa koşullarında üreticilerimiz piyasadan 3 ay vadeli yem almaktadır."

dsyb-baskani-edip-yildiz-yeni-belirlenen-sut-fiyatlarini-degerlendirdi.jpg

Konya DSYB Başkanı Edip Yıldız, nakit tedarikinde zorluk çektiği için TMO satışları nakit para olacağından dolayı TMO ve Ziraat Bankası arasında yapılacak protokol ile çiftçilere kredi sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Haber Dairesi

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.