ETF Nedir, Yatırımcılar için Avantajları ve Dezavantajları

ETF nedir ve nasıl alınır? Borsa Yatırım Fonu olan ETF exchanged- traded fund kelimelerinin baş harflerinden oluşur.

ETF Nedir, Yatırımcılar için Avantajları ve Dezavantajları

ETF nedir ve nasıl alınır? Borsa Yatırım Fonu olan ETF exchanged- traded fund kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Halka açık şekilde gerçekleşen bu işlemlerde varlıklar belirli endekslere göre yatırım aracına çevrilir. Riski minimize etmek amacıyla kullanılan ETF özellikle kripto paraların yaygın hale gelmesiyle birlikte Bitcoin ETF şeklinde popülerleşmiştir.

İlk olarak 90’lı yıllarda ortaya çıkan ETF, modern borsa yatırım fonu S&P 500 Trust ETF olarak kabul edilir ve bu günümüzde de kullanılmaya devam eder. İnternet kullanımının artması ile birlikte fonlarda da çeşitlilik ortaya çıkmıştır. Özellikle 2020 yılı için 7100’e kadar fon olduğu belirtilir.

ETF nedir nasıl alınır diye sorgulandığında ise fon türüne göre farklı işlem yapılabildiği görülür. Bitcoin ETF almak istediğinizde finans kurumlarını ya da bu alanda yetki izni ve lisansı bulunan kurumları tercih edebilirsiniz. Bu tür yatırım fonlarını satın almadan önce kapsamlı bir araştırma yapmanızda fayda vardır.

Yatırımcılar için ETF’nin Avantajları Nelerdir?

EFT nedir diye baktığınızda en önemli avantajlarından birinin düşük maliyet olduğunu görebilirsiniz. Aynı zamanda bir sepet hisse senedi ya da diğer menkul kıymetleri tutmalarından dolayı yatırım riskleri azdır. Bireysel yatırımcılar çeşitli ve geniş bir portföy oluşturmak amacıyla ideal varlık türü olarak ETF’yi kullanırlar.

Marj üzerinden alınıp satılabilen ETF için gün boyunca güncellenen fiyatlar üzerinden işlem yapılır. Hisse senedi ile benzer şekilde opsiyon ticareti ve vadeli işlemler ile riskleri yönetmenizi mümkün kılar. Bu benzerlik sayesinde borsa sembolü aracılığıyla günlük fiyat değişmelerini hızlı bir şekilde takip edebilir, emtia ve sektör karşılaştırmaları yapabilirsiniz. Ayrıca vergi fonları ile kıyasladığınızda ETF için vergi daha verimli olacaktır.

ETF’nin Dezavantajları Var mı?

ETF nedir nasıl alınır diye araştırdığınızda bu fonların bazı olumsuz yönlerinin olduğunu fark edebilirsiniz. Daha az çeşitlendirme, maliyetlerin daha yüksek olabilmesi, aşırı gün içi fiyatlandırması, temettü gelirlerinin düşük olması, kaldıraçlı ETF eğri iadeleri gibi durumlar dezavantaj olarak ifade edilir. Bu olumsuzluklara karşı doğru işlem yapabilmek adına Paranfil web sitesindeki uzman yorumlarından destek alabilirsiniz. Tüm işlemlerinizi başarıyla sonuçlandırmak ve risklerinizi minimum düzeye indirmek adına Paranfil sizin için yol gösterici olacaktır. Gelir sağlama, spekülasyon, fiyat artışı, yatırımcıların portföylerini riskten koruması ya da riski dengelemesi gibi amaçlara ulaşabilmek için uzmanlardan yardım alabilirsiniz. Son kararı kendiniz vererek hisse senedi, tahvil, endüstri, döviz, emtia gibi ETF türlerini kullanabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.