Gözler yılın ikinci faiz kararında! Piyasalarda beklentiler ne yönde?

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı 22 Şubat Perşembe günü gerçekleştirilecek. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında ilk faiz toplantısında faiz kararı ne yönde olacak, Ekonomistlerin beklentisi ne yönde? İşte ayrıntılar.

Gözler yılın ikinci faiz kararında! Piyasalarda beklentiler ne yönde?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı yurt içi piyasaların gündeminde. Para Politikası Kurulu (PPK), Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında ilk faiz toplantısını 22 Şubat Perşembe günü gerçekleştirecek.

Ekonomist Erdal Özel Haber Dairesi muhabirine Perşembe günü açıklanacak olan faiz oranına ilişkin açıklamalarda bulundu. Özel, “Mevcut ekonomi yönetimine ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in söylemlerine bakıldığı zaman, faiz artışlarında bir devam süreci bekliyoruz. Ancak genel piyasa beklentisi ve yapılan anketler sonucunda bu ay faizin 45 seviyelerinde sabit bırakılarak pas geçilmesi bekleniyor. ” dedi.

gozler-yilin-ikinci-faiz-kararinda-piyasalarda-beklentiler-ne-yonde.jpeg

“PİYASANIN BEKLENTİLERİ DEĞİŞEBİLİR”

Enflasyon ve faiz arasında ciddi bir makas olduğuna dikkat çeken Özel, “Piyasa beklentilerinin dışında bir karar çıkmayacağını düşünüyorum. Faiz oranının pas geçilerek yüzde 45’te sabit bırakılacağını öngörüyorum. Fakat faiz oranında tekrardan 250 baz puan artışa gidilmesi sonucunda piyasanın çok sert bir tepki vereceğini düşünmüyorum ama piyasanın 2024 yılı ekonomi yönetimi beklentilerini değişebilir.” ifadelerini kullandı.

gozler-yilin-ikinci-faiz-kararinda-piyasalarda-beklentiler-ne-yonde.jpg

FAİZ KARARININ İHRACATA ETKİSİ

İhracat firmalarının rekabetçi güçlerini kaybettiklerine yönelik yapılan açıklamaları değerlendiren Özel, “Kurlarda bir yükseliş olmaz ise Türkiye’nin ihracat rakamlarının olumsuz etkileyeceğine yönelik açıklamalar geliyor. Bu yüzden ihracat kayıtlarını göze alamayacaklarını düşündüğüm için bir miktar dolarda yükseliş için Merkez Bankası’nın önünü açacağını düşünüyorum. En azından ihracatçıların rekabet ederek siparişlerini artırıp önümüzdeki günlerde ülkeye daha fazla döviz girişinin sağlanmasına yönelik hamleler gelecektir.” diye konuştu.

gozler-yilin-ikinci-faiz-kararinda-piyasalarda-beklentiler-ne-yonde-001.jpg

YILIN İLK TOPLANTISINDA KARAR NE OLMUŞTU

TCMB, 25 Ocak'ta gerçekleştirilen 2024 yılının ilk toplantısında politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 45'e çıkarmıştı. Merkez Bankası, yılsonu enflasyon hedefini yüzde 36 olarak açıklamıştı.

FAİZ BEKLENTİSİ ANKETLERDE NE YÖNDE?

Merkez Bankası, reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 68 katılımcıyla gerçekleştirdiği şubat ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ni yayımladı.

TCMB'nin düzenlediği ankete göre önümüzdeki 12 ay için enflasyon beklentisi yüzde 37,78 oldu. Bir önceki ankette bu beklenti yüzde 39,09 seviyesindeydi. 24 ay sonrası için yüzde 23,69'dan yüzde 23,05'e geriledi.

Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 42,04 iken, bu anket döneminde yüzde 42,96 oldu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 23,69 ve yüzde 23,05 olarak gerçekleşti.

gozler-yilin-ikinci-faiz-kararinda-piyasalarda-beklentiler-ne-yonde-002.jpg

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.