Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon beklentisi yükseldi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Ekim ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre yıl sonu enflasyon beklentisi bir önceki aya göre artarak yüzde 31,77’ye yükseldi. Döviz ve faiz beklentilerinde ise sınırlı gerileme görüldü.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılı Ekim ayına ait Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarını açıkladı. Reel ve finansal sektörden 68 katılımcının yer aldığı ankette, cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi yüzde 29,86’dan yüzde 31,77’ye çıktı.
12 VE 24 AYLIK ENFLASYON BEKLENTİLERİ ARTIŞTA
Ankette, 12 ay sonrasına ilişkin olasılık tahminlerinde katılımcıların yarısından fazlası (%50,32), enflasyonun yüzde 22-24,99 aralığında gerçekleşeceğini öngördü.
24 ay sonrası içinse katılımcıların büyük bölümü (%43,86) enflasyonun yüzde 16-18,99 bandında olacağını tahmin etti.
FAİZ VE DÖVİZ BEKLENTİLERİNDE SINIRLI DÜŞÜŞ
Katılımcıların BİST gecelik faiz oranı beklentisi yüzde 40,48’den yüzde 39,15’e geriledi. Ekim ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı için politika faizi beklentisi ise yüzde 39 seviyesinde sabit kaldı.
Döviz kuru tarafında ise yıl sonu dolar/TL beklentisi 43,85’ten 43,56’ya gerilerken, 12 ay sonrası tahmin 48,96 TL’den 49,75 TL’ye çıktı.
BÜYÜME BEKLENTİLERİ SINIRLI YÜKSELDİ
Katılımcıların GSYH büyüme beklentisi 2025 yılı için yüzde 3,2’den 3,3’e, 2026 yılı için ise yüzde 3,7’den 3,8’e yükseldi.
Kaynak:İHA


Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.