Gözyaşları sel oldu! Konya'da anlamlı program

Konya Selçuklu Merkez Camii önünde düzenlenen Çin zulmünü 'tel'in programı hüzünlü anlara sahne oldu. Konyalılar ile Doğu Türkistanlıların kucaklaşması sırasında gözyaşları sel oldu aktı.

Selçuklu Merkez Camii cemaati  Doğu Türkistanlılar için ses verdi. 

Selçuklu Merkez Camiinde öğle namazının ardından doğu Türkistan’daki insanlık dışı zulmü duyurmak ve Müslümanlar nezdinde bir farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen program büyük ilgi gördü. Konya’da yaşayan yaklaşık 200 Doğu Türkistanlı ile birlikte farklı mahallelerden gelen yüzlerce vatandaşın katıldığı programda Türk ve Doğu Türkistan bayrakları dağıtıldı.

Amaçlarının zulme seyirci kalmama adna bir farkındalık oluşturmak olduğunu belirten Selçuklu Merkez Camii İmamı Hidayet Eskici “Zulme engel olamıyorsak da zulmü duyurmak istedik” dedi.

Eskici, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"Günümüzde Müslümanların yaşadığı bir çok yerde sıkıntılar bulunmaktadır. Doğu Türkistan’da zulüm lafla anlatılamayacak boyutlara ulaşmıştır. Çinliler buradaki Müslümanlara hayat hakkı vermemektirler. Tüm özgürlükleri ellerinden alınmıştır. İnançlarını yaşayamamakta, adet ve geleneklerini sürdürmemektedirler. Bizler Müslümanlar olarak buna sessiz kalamayız. Dualarımızla kardeşlerimizin yanındayız. Bugün tekbir ve salavatlarla manen yanlarında olduğumuzu haykırıyoruz. Maddi olarak da elimizden geleni yapacağız. Konya’ya hicret eden kardeşlerimizle birlik olacağız. Onlara destek olacağız”

Konya’da ikamet eden Doğu Türkistanlı nüfusu temsilen konuşan Abdulehad Turgun da yaşanan zulmü anlattı. Çin hükümetinin Müslümanlara her türlü zulmü reva gördüğünü anlatan Turgun, “inançlarımızı yaşayamıyoruz. Dilimizi konuşamıyoruz. Adet ve geleneklerimizi yaşayamıyoruz. Çocuklarımız elimizden alınıp uzak diyarlardaki Çin ailelerine verilerek asimile ediliyor. Çinliler, ailelerimizin içine kadar sözde 'birlik beraberlik oluşsun' yalanı ile sokulmakta, aile mahremiyetimizi yok etmektedir. Biz bölgenin dışındakiler oradaki ailelerimize telefonla dahi ulaşamıyoruz. 35 milyon Müslüman Türk nüfus Çinlileştirilmek isteniyor. Sesimizi duyuramıyoruz. Sesimizi duyurmak için bu programı düzenleyenlere teşekkür ediyorum” dedi. 

Program hüzünlü anlara da sahne oldu. Cemaat ile Doğu Türkistanlıların kucaklaşması sırasında gözyaşları sel oldu. Çekilen işkence ve insanlık dışı zulmün dayanılmazlığı gözyaşı olup aktı. Ağlayan Doğu Türkistanlılar Konyalılar tarafında teskin edilmeye çalışıldı.

Program Doğu Türkistanlı öğrencilerin tamamladıkları hatimlerin duasının ardından yemek ikramı ile sona erdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.