5. Uluslararası Dini Araştırmalar ve Küresel Barış Sempozyumu tamamlandı

Türkiye İmam Hatipliler Vakıf (TİMAV) öncülüğünde Mardin’de düzenlenen 5. Uluslararası Dini Araştırmalar ve Küresel Barış Sempozyumu tamamlandı. TİMAV’ın organizasyonu ile Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ve Mardin Artuklu Üniversitesi ortaklığıyla düzenlenen sempozyum, 06-07 Kasım tarihlerinde Mardin Artuklu Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

5. Uluslararası Dini Araştırmalar ve Küresel Barış Sempozyumu tamamlandı

İki gün süren sempozyumun açılışına Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Cem Zorlu, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ertan Özensel, Mardin Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş, Artuklu Belediye Başkanı Abdulkadir Tutaşı’nın yanısıra akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Mardin Artuklu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde Türkiye ve dünyanın farklı ülkelerinden gelen 105 akademisyenin bildiri sunduğu sempozyumda, bu yıl ana tema “Toplum Birey İkileminde Ortak Değerler ve Farklılıklar” olarak belirlendi.

OKUMUŞLAR: ONLARCA ÜLKEDEN YÜZLERCE AKADEMİSYENİ AĞIRLADIK

Sempozyumun açılış konuşmasını Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muhiddin Okumuşlar yaptı. Okumuşlar; 2013 yılında Konya’da ilkini gerçekleştirdikleri sempozyumu her yıl farklı bir ülke ve ilde yaptıklarını, bugüne kadar Bosna Hersek/Saraybosna, İspanya/Endülüs, Kazakistan/Türkistan’da yapılan sempozyumun onlarca ülkeden yüzlerce akademisyeni ağırladığını dile getirdi.

Okumuşlar “İnsanlık tarihi boyunca ve özellikle günümüzde kültür ve dinlerin insanlığın en temel vasıfları olduğunu, küresel barışın, çok kültürlülüğün, çok dinli ve çok dilli kültür yapısının tarihte ve özellikle de bu coğrafyada gerçek anlamında yüzyıllarca dostluk ve barış içinde yaşatıldığını; çok sayıda dinin, kültürün, inancın, lisanın ve etnik unsurun bir arada barış içinde yaşadığını belirtti. 

"FARKLILIKLARIMIZI ÇATIŞMAK YERİNE DAYANIŞMAYA VESİLE KILMALIYIZ"

TİMAV Genel Başkanı Ecevit Öksüz ise sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, uluslararası düzeyde böyle bir organizasyonun beşincisini düzenlemekten dolayı onur duyduklarını, bu sempozyumun bu yıl, farklı din ve kültürlerin harmanlandığı yer olan Mardin’de yapılmasının daha da anlamlı olduğunu dile getirdi.

TİMAV olarak ulusal ve uluslararası düzeyde pek çok program düzenleyerek, vatan, millet, din ve mukaddesat için değer üretme gayreti içinde olduklarını ifade eden Öksüz, konuşmasına şöyle devam etti:

“Birey-toplum ikileminde farklılıklar ve ortak değerler başlığı şu anda insanlığın en çok ihtiyaç duyduğu başlıklardan bir tanesi. Farklılıklarımızı çatışmak yerine dayanışmaya, kavga yerine kol kola girebilmeye, zenginleşebilmeye vesile kılarsak, insanlığa değer üretmiş oluruz.”

“DÜNYA, BATI’YA VE ONUN SEKÜLER DEĞERLERİNE MUHTAÇ DEĞİLDİR”

Günümüz dünyasının bireyi ve farklılıkları baskılamak istediğine dikkat çeken Öksüz, dünyanın Batı’ya ve onun seküler değerlerine mahkum olmadığını ifade ederek, insanlığın yeni arayışlarının devam etmesi gerektiğini vurguladı. Bu arayışların olumlu neticeler vereceğine olan inancını dile getiren Öksüz “dünyanın ortak değerlerinin merkezi, insanlığın da merkez noktası olan bölgemiz coğrafyasıdır” dedi.

“FARKLILIKLARI YOK SAYAN TOPLUMLAR YOK OLMAYA MAHKUMDUR”

“Toplumu inşa eden bireylerdir” diyen Öksüz, bireyleri ve bireylerin farklılıklarını yok sayan toplumsal yapıların yok olmaya mahkum olduğuna dikkat çekti. Günümüz dünyasında insanlığın, insan olarak var olmak ile insanlığın geleceğini tehdit etmek arasında bir tercih arasında kaldığının altını çizen Öksüz, bu tercihin neticesini belirleyecek olanın yine bireyler olduğunu söyledi.

29 OTURUMDA 105 BİLDİRİ SUNULDU

Bir açılış ve bir kapanış olmak üzere toplam 29 ayrı oturumda, yurtiçi ve yurtdışından alanında uzman akademisyenlerin katılımlarıyla 105 bildirinin sunulduğu sempozyum, 7 Kasım Perşembe günü yapılan “kapanış paneli” ile sona erdi

Doç. Dr. Abdurrahman Savaş’ın oturum başkanlığında gerçekleşen kapanış panelinde, Nevşehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ertan Özensel, ORSAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Mehmet Birekul birer konuşma yaptılar. Kapanış paneli, sempozyum sonuç bildirgesinin okunası ile sona erdi. 

Sonuç bildirgesinde bireylerin farklılıklarının toplumsal zenginliğe ürettiği katkıya dikkat çekildi. “Farklı bakış açılarıyla insanlık tarihinin birikimi harmanlanarak, bilgi çağının imkanlarıyla muhtemel çatışma alanları ve çözüm önerileri müzakere edilmiştir” denilen bildirgede insanlık için elzem olanın yerel ve küresel ölçekte beraber yaşama ve müsamaha kültürünün yaygınlaşması olduğu vurgulandı.

Kurumlar arası hediye takdimlerinin gerçekleştirildiği 5. Uluslararası Dini Araştırmalar ve Küresel Barış Sempozyumu toplu fotoğraf çekimi ile tamamlandı

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.