Adnan Menderes, 27 Mayıs Darbesi ve Konya

64. yıl dönümünde, 27 Mayıs 1960 darbesinde yer alan Konya detayı dikkat çekti. Başbakan Adnan Menderes’in idam edilmese bu tarihte Konya’ya geleceği bildirildi.

Adnan Menderes, 27 Mayıs Darbesi ve Konya

Bugün Türk siyasi tarihine kara bir leke olarak geçen 27 Mayıs 1960 darbesinin 64. yıl dönümü. Eski Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın idamıyla sonuçlanan 27 Mayıs 1960 darbesi, Türk demokrasi tarihine 'kara bir leke' olarak geçti.

DARBE OLMASAYDI KONYA’DA OLACAKTI

27 Mayıs 1960 darbe sürecinde Konya Valisi iken tutuklanarak Yassıada'ya gönderilen ve burada bileklerini keserek intihar ettiği öne sürülen Cemil Keleşoğlu'nun oğlu Erhan Keleşoğlu, o günleri anlattı.

Dönemin Başbakanı Adnan Menderes'in Konya ziyareti için hazırlandığı 27 Mayıs günü darbenin yapıldığını belirterek, o zaman Konya Valisi olan babası Cemil Keleşoğlu'nun tutuklandığını söyledi.

KONYA VALİLİĞİ VE KIYMA MAKİNESİ

Babasının Valilik Konağı'nın alt katında bulunan kıyma makinesi bahane edilerek "Öğrencileri Valilik Konağı'nın altındaki kıyma makinesinden geçirdiler" ithamıyla tutuklandığını anlatan Keleşoğlu, "Babam, türlü bahaneler uydurularak önce Ankara'ya sonra da Yassıada'ya gönderildi. Haziran ayının son günlerinde gönderildiği Yassıada'da ise 14 Temmuz 1960'ta iki bileğini de keserek canına kıydığı açıklandı." diye konuştu.

adnan-menderes-27-mayis-darbesi-ve-konya.jpg

“BAŞVEKİL 27 MAYIS’TA KONYA’YA GELİYOR”

Dönemin Konya gazeteleri Mayıs ayı boyunca sürekli olarak Menderes’in Konya ziyaretini işlemiş, Başbakanı Konya’da görmekten duyacakları memnuniyeti ifade etmişler

Gazeteler konuyu “Konya Yarın Tarihi Bir Gün Yaşayacak”, “Başvekil Cuma Günü Şehrimize Geliyor” başlıklarıyla duyurmuş.

Eskişehir’den uçakla Konya’ya geleceği bildirilen Adnan Menderes’in hava meydanında karşılanacağı ve Konya Hemşehriliği ve Reisliği beratı takdim edileceği yazılmış.

Başbakan’ın kalacağı 2-3 gün içinde Sille Barajı’nın açılışı, 60 bin tonluk silonun açılışı, Kolej ve Kız Enstitüsünün temel atma töreni ve ilçeleri ziyareti şeklinde duyurulmuş. Şehrin sıcak bir karşılama faaliyeti içinde bulunduğu, çeşitli kurumlar tarafından taklar kurulduğu, duyulan sevgi ve bağlılığın işareti olarak yüzlerce döviz hazırlandığı, bu işler için 400 kişinin görevlendirildiği açıklanmış. Ayrıca bütün Konya milletvekillerinin Konya’ya geldikleri, valilik tarafından yapılacak karşılama programı duyuru olarak gazetelerde yer almış.

adnan-menderes-27-mayis-darbesi-ve-konya-001.jpg

BELEDİYE BAŞKANI DAVETİYE BASTIRMIŞ

Dönemin Konya Belediye Başkanı M. Sıdkı Bilgin, Adnan Menderes’in Konya’yı teşrifleri şerefine verilecek yemeğe ilişkin bir davetiye bastırmış.

Davetiyede şu ifadelere yer verilmiş:

“Konya Belediye Reisi M. Sıdkı Bilgin, Şehrimizin büyük misafiri Başvekilimiz Sayın Adnan Menderes şereflerine 27 Mayıs 1960 Cuma günü 20.30’da Belediye Torrance Gazinosunda verilecek yemeğe teşriflerini saygı ile rica eder.”

Ancak Rahmetli Menderes, Eskişehir'den Konya'ya gitmek üzere Kütahya'ya geçtiğinde gözaltına alındı ve Ankara'ya getirildi.

adnan-menderes-27-mayis-darbesi-ve-konya-002.jpg

adnan-menderes-27-mayis-darbesi-ve-konya-003.jpg

İşte o dönemin gazetelerinden bazıları:

adnan-menderes-27-mayis-darbesi-ve-konya.jpeg

adnan-menderes-27-mayis-darbesi-ve-konya-001.jpeg

adnan-menderes-27-mayis-darbesi-ve-konya-002.jpeg

adnan-menderes-27-mayis-darbesi-ve-konya-003.jpeg

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.