Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), 3 temel politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda 4.50 seviyesinde sabit tuttu. Ekonomist Erdal Özel, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararının Türkiye'ye etkilerini yorumladı.

Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Piyasaların Avrupa'dan beklediği verinin sonucu geldi. Avrupa Merkez Bankası (ECB), 3 temel politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda sabit tuttu.

Mevcutta faiz yüzde 4.50 seviyesinde bulunuyor. Böylece faizler tüm zamanların zirvesinde kalmaya devam etti.

Haber Dairesi muhabirine açıklamalarda bulunan Ekonomist Erdal Özel, faiz kararının Türkiye'ye etkilerini şu ifadelerle yorumladı:

"Bu karar döviz noktasına çok önemli. İhracat ve turizm gelirlerin büyük bir bölümü Euro ile borçların çoğu ise Dolar ile karşılanıyor. Euro'nun Dolar karşısında güçlü bir konuma gelmesi aslında beklendi dahilinde bir durum. Ancak özellikle ABD'den gelen tüketici fiyat endeksinin beklentilerden yüksek gelmesi, bunun içerisinde FED'in faiz indirimini bir sefer yapma ihtimaline kadar düşürüldü ve yıl sonunu bulacak gibi gözüküyor. Bu durumda hala Doların Euro karşında güçlü kalmasının anlamına gelir.

avrupa-merkez-bankasi-faiz-kararini-acikladi.jpeg

"TÜRKİYE'NİN LEHİNE BİR DURUM"

Açıklana kararın Türkiye'nin lehine bir durum olduğuna dikkat çeken Ekonomist Özel, "Kararın Türkiye'yi etkileyeceği nokta Türkiye'nin gelirlerinin ağırlıklı olarak Euro olması, Euro'nun Dolar karşısında zayıf seyri de Türkiye için olumsuz olarak değerlendirilebilir. Bu durumun terse dönmesi için Euro'nun Dolar karşısında daha güçlü bir duruma gelmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.