Bakan açıkladı! Yeni bir 'bilim kurulu' oluşturuluyor

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, televizyon ekranlarından gıda alanında reklam içerikli yönlendirmeler yaparak haksız kazanç sağlayanlara yönelik yasal düzenlemenin getirileceğini söyledi. Kurulacak Gıda Bilim Kurulu, insan sağlığını tehlikeye atan bu kişileri davet ederek, iddialarını ispatlamasını isteyecek. Düzenlemeyle gıdada taklit ve tağşiş yapanları ticaretten men etmeye varan ağır yaptırımlar da getiriliyor.

Bakan açıkladı! Yeni bir 'bilim kurulu' oluşturuluyor

Ekranlardan reklam içerikli yönlendirmeler yaparak haksız kazanç elde edenlere “dur” diyecek yasal düzenleme hazır. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Meclis’e sevkettikleri düzenleme ile Bakanlık bünyesinde Gıda Bilim Kurulu oluşturulacağını söyledi. Gıda alanının kirletmeye ve üzerinden rant kazanmaya çok müsait bir yer olduğuna dikkat çeken Pakdemirli, yasayla kurulacak Gıda Bilim Kurulu’nun insan sağlığıyla oynayanları sorguya çekeceğini söyledi.

YALANLARA İNANMAYACAĞIZ

Kişisel menfaati için toplumun sağlığıyla oynamak isteyenlere izin vermeyeceklerini belirten Pakdemirli, “Bazı insanlar çıkıp televizyonlarda şunları şunları tüketmek zararlı diye konuşuyorlar. Mesnetsiz açıklama yapana kendi namına kendi muayenesi için açıklama yapana, adam çekmek için yapılan bu tarz aksiyonlara bu tarz yalanlara inanmayacağız. Adamı çağıracağız diyeceğiz ki ‘kardeşim sen böyle dedin ama hangi bilimsel dayanağı dayanarak söyledin’ diye soracağız. ‘Efendim domates yemeyin kanser yapar. ‘Bunu dedin ama hangi bilimsel gerçeğe dayanarak dedin?” diye soracağız” dedi.

“TİCARETTEN MEN EDERİZ”

Taklit ve tağşiş yayanların peşini de bırakmayacaklarına vurgu yapan Bakan Pakdemirli, kararlı konuştu: “Bu konuyla ilgili de tasarımız Meclis’te yasalaşmayı bekliyor. Baskın denetimlerle tağşişin üstüne gittik. Eskiden isim değiştirerek devam edebiliyorlardı bu gelen yeni tasarı ile beraber bunun önüne geçeceğiz. Gerekirse adamı ticaretten men edeceğiz.”

3 MİLYARLIK YENİ SERA YATIRIMI VAR

Seralarla ilgili olarak şu an 3 milyar liralık yeni bir yatırım olduğunu belirten Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, “Tarımla alakalı olarak bizim ortalama büyüklüğümüz yaklaşık olarak 6 hektar. Yani bir işletmede 6 dönüm ölçeğe sahibiz. Fransa’da bu 420 dönüm, İngiltere’de 920 dönüm. Örgütlenme olarak bizde çok sayıda örgütlenme var ama üreticiye gerçek değerini yansıtma anlamında eksiklikleri var” diye konuştu.

DİJİTAL PAZAR HAL YASASINA İHTİYAÇ BIRAKMAZ

Tohumdan çatala kadar olan zincirin bir arada gitmenin önemine de dikkat çeken Pakdemirli, şunları kaydetti: “Bunların hepsini halledecek dijital tarım pazarı kurduk. Dijital tarım pazarı planlamayı da çözüyor, ölçek problemini de çözüyor. Lojistik problemini de çözüyor. Çünkü taleple arzı bir araya getiriyor. Ya ürün çok kısa bir yerde tüketiliyor ya da ürün Kars’tan Edirne’ye gitse dahi alıcısı belli fiyatı belli. Dijital tarım pazarı devreye girdiğinde hal yasasına da ihtiyaç kalmayacak. Çünkü halci de bu pazarın içinde olacak.” (Yeni Şafak)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.