Bakan Koca'dan flaş yerli aşı açıklaması

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Yerli aşımız TURKOVAC acil kullanım onayına müracaat edebilecek aşamaya geldi." dedi.

Bakan Koca'dan flaş yerli aşı açıklaması

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca "simge bir gün" diyerek bugün saat 18'de açıklama yapacağını duyurmuştu. Basın toplantısı düzenleyen Bakan Koca açıklamalarda bulunuyor.

Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

"Aşıda 100 milyon doza ulaşıldı. Saat 12.54 itibarıyla toplam aşı dozunda yüz milyona ulaştık. Yüz milyon doz aşı 84 milyona hayırlı olsun. 100 milyon doz için milyonlarca insan karar verdi ve harekete geçti. 100 milyon dozda emeği olan herkesi kutluyorum. Geldiğimiz nokta çok yüksek bir aşılanma hızının mümkün olduğunu gösteriyor.

Şu dakikalar itibariyle 100 milyon dozun bir hayli üzerindeyiz. 18 yaş ve üzerinde ilk doz aşı oranımız yüzde 82. İkinci doz aşının yapılma oranı yüzde 63.

Aşının zaman kaybetmeden tam doz yapılması hayat kurtarır. Üç doz aşı olmuş vatandaşlarımızın vaka sayıları içindeki oranı yüzde 2'den daha azdır. 

Şu an bilimin tespit alanı dışında kalanlar hariç her sorunun bir cevabı var. Tam doz aşılama oranında henüz yeterli düzeye ulaşamadık. Aşının tam dozda sağlanan koruyucu gücüne henüz toplumun çoğunluğu olarak sahip değiliz. Öte yandan virüsle mücadeleyi tüm dünyada zorlaştıran bir etken daha var o da virüsün yeni varyantları.

Yerli aşımız TURKOVAC acil kullanım onayına müracaat edebilecek aşamaya geldi. Bir tesiste üretimine başladığımız TURKOVAC aşımız bugün ikinci bir tesiste daha seri üretilecek altyapıya ulaştı. Onay alması halinde ekim ayı içinde seri üretime geçeceğiz."

Açıklamasının ardından soruları cevaplayan Bakan Koca, "Mu varyantlı 2 vaka var. Bu 2 vaka da İstanbul'da, aşılı değiller. Mu varyantının daha ağır seyrettiği şeklinde genel bir kanaat olduğunu biliyoruz. Ama bizim 2 vakamızda şu an böyle bir durum söz konusu değil. Şu an toplumda yüzde 90'ın üzerinde Delta varyantı var." dedi.

Bakan Koca, sahte aşı kartı ve PCR testi iddialarına ilişkin olarak da, "Somut bir istismarın yapıldığı bilgisi bize gelmedi ama olursa da müeyyidenin güçlü olacağını ifade etmek isterim." ifadelerini kullandı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.