Bakan Koca bayram tedbirlerini tek tek sıralayıp uyardı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısının ardından Kurban Bayramı'na ilişkin tedbirleri açıkladı. Koca ''Kurban Bayramı hep birlikte vereceğimiz bir sınav. Hayatımızda el öpmediğimiz, sarılmadığımız ikinci bayram olarak yer alacak.'' dedi.

Bilim Kurulu bayram önlemleri gündemiyle toplandı.

Toplantı sonrası açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Bayramınız şimdiden mubarek olsun. Allah nice bayramları esenlik içinde yaşamayı bizlere nasip etsin. Gelecek yılın bayramlarında tüm gönül yakınlıkları, sarılıp kucaklaşmalarla taçlansın. Ramazan bayramını gönlümüzce idrak edememiştik. 24-25-26 Mayıs günlerine denk gelen bayram salgında tedbirlerin en sıkı tutulduğu zamanda buruk geçti. Sokağa çıkma kısıtlaması akraba, arkadaş, sevdiklerimizle bir araya gelmemize mani oldu.

Ramazan Bayramı eski bayramları bize tam manasıyla özletti. 1 Haziran'dan itibaren normalleşme sürecine geçtik. Alınan tedbirlerle sonuçlar arasındaki ilişkiyi yakından tecrübe ettik. Kurban Bayramı'nı mevcut şartlarda ruhuna en uygun şekilde yaşamanın yolunu biliyoruz. Kurban Bayramı paylaşma, yardımlaşmayı esas alan bayramdır. Kurban Bayramı'nın ruhuna uygun olan bayramı sosyal dayanışma içinde geçirilmesidir. Bunun bir anlamı da hastalığa karşı dayanışma içinde olmaktır."

BAYRAMDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Kurban Bayramı sırasında koronavirüs konusunda risk alırsak kendimizi ve başkalarını korumak için gerekli dikkati göstermezsek ağır bir vebal yükler. Kurban Bayramı'nda dikkat etmemiz gereken hususlar üç grupta toplayacağız.

1-Kurbanlık alışverişleri belediyeler tarafından belirlenen ve denetlenen yerlerde yapılmalıdır.

2- Hayvan satış alanlarında olabildiğince kısa kalınmalıdır.

3- Müşteriler ve satıcılar arasında el sıkışma yapılmamalıdır.

4- 65 yaş üstü ve kronik hastalar kurban kesim alanlarında bulunmamalıdır.

5- Kurbanlar belediyenin kesim yerlerinde kesilmelidir.

6- Kurban kesimi en az katılımla yapılmalıdır.

7- Maske, mesafe ve sosyal mesafeye dikkat edilmelidir.

Bayramın ilk günü Cuma gününe denk gelmektedir. Bayram ve Cuma namazı cemaatla kılınacaktır.

1- Abdest namazdan hemen öncesine bırakılmamalı evde alınmalıdır.

2- Bayram ve Cuma namazına herkes kendi seccadesi ile gitmelidir, secde sırasında halı veya seccadelere virüs bulaşması kolayca mümkündür.

3- Maske ve sosyal mesafe kuralı bütün bayram boyunca geçerli kritik kuraldır. Saflarda yan yana gelen iki kişi aralarında mutlaka boşluk bırakmalı, saflar sıklaştırılmamalı, seyrek tutulmalıdır.

4- Vaaz ve namaz süreleri Diyanet İşleri Başkanlığımızın belirttiği üzere kısa tutulmalıdır.

5- Namaz sonunda cemaat en arka saftan başlayarak düzenli şekilde dağılmalıdır.

6- Bayram sonu gruplaşma meydana gelmemelidir.

Bayram günleri nasıl geçirilmelidir?

1- 65 yaş üstü büyüklerimiz, kronik hastalığı olanlar lütfen bayram namazına gitmesin.

2- Mezar ziyaretleri arefe ve bayram sonrasında ertelenmelidir.

3- Makbul olan ziyaret yüzyüze değildir, mümkün olduğu kadar bayramlaşmalar telefonla yapılmalıdır. Yüzyüze gerçekleşecekse ziyaret süresi kısa tutulmalıdır. 

4- Kurban yemekleri verilmemelidir.

5- Yoksullara et dağıtılacaksa çok dikkatli olunmalıdır.

6- Bayram günlerinde biraraya gelmek zaruri ise açık ortamlar tercih edilmelidir.

7- Eve ziyaretçi alınmışsa ev havalandırılmalıdır.

8- Bayram boyunca hasta ziyaretinden uzak durulmalıdır.

9- El öpmeyi, el öptürmeyi, tokalaşmayı, sarılıp öpüşmeyi gelecek bayramlara erteleyeceğiz. Bu kuralı terk edersek karşılaştığımız sonuçlar tahmin edilebilir.

Bu Kurban Bayramı hep birlikte vereceğimiz sınavdır. El öpmediğimiz, birbirimize sarılmadığımız ikinci bayram olacaktır. El, öpme, kucaklaşma, el sıkışma geleneğimizi gelecek bayramlara erteleyelim.

''Kurbanlık alışverişleri belediyeler tarafından belirlenen ve denetlenen yerlerden yapılmalı. Hayvan satış alanlarında kısa kalınmalı. 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan kişiler hayvan satış kesim alanlarında bulunmamalı.

''BAYRAMDA KISITLAMA GÜNDEMDE YOK''

Bayramda kısıtlama gündemde yok. Test kitlerimizin doğru sonuç verme oranı yüzde 90'ın üzerindedir. Ramazan Bayramı'nda uygulanan kısıtlamaların tamamı düşünüldüğünde 10 gün sonraki günlük vaka sayısında yüzde 15 azalma olmuştur. Önceki bayramda elde ettiğimiz sonucu gönüllü kısıtlarla hedefleyelim. İşi ciddiye alalım ki bayram sonrası gözümüz vaka tablosunda olmasın. Influenza'nın da devreye girmesiyle yoğun bakım hastane yükünün ve can kayıplarının artacağı bir tablo beklentisi var. Hastalarımızda kritik eşik olan zatürre oranını da sizlerle bundan böyle düzenli paylaşacağız.

İKİNCİ DALGA OLUR MU?

Dünyada ikinci dalga beklentisinin olduğunu görüyoruz. Erken dönemde bizim şu günlerde bu döneme daha iyi bir geçiş yapmamız gerekiyor. Dünyanın beklediği ikinci dalga dönemine daha iyi geçiş yapmamız, bugünleri iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Risk devam ediyor. Vefat oranlarımız dünyaya göre düşüyor ama entübe hastalarımızda artış olduğunu görüyoruz. Türkiye'nin ikinci bir dalga içinde olduğunu söyleyemeyiz birinci dalganın etkisi hala devam ediyor. İstanbul, İzmir pikini tamamladı. Orta Anadolu ile Doğu ve Güneydoğu'da bazı illerde pik yer yer yeni başladı.

OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK?

Okulların açılma takvimini Milli Eğitim Bakanımız 31 Ağustos olarak açıkladı. Okullar bu takvimde eğitime başlamış olacak. Eğitimin şekli şehirlere göre farklılık gösterebilir. Okullardaki eğitimin uzaktan, hibrit veya karma eğitim tarzında mı olacağı konusunda Bakanlık ile Bilim Kurulundaki arkadaşlarımız çalışıyor.

AŞI AÇIKLAMASI

Herkesin beklentisi olan bu konu önemli. Zannediyorum önümüzdeki 4-5 veya 6 ay ocak-şubat-mart gibi yılın ilk çeyreğinde aşının geliştirilmesi mümkün olabilir gibi görülüyor. Son birkaç hafta epey mesafe kat eden ülkeler oldu. 1-2 ay sonra olacak beklentisi içinde olmamalıyız önümüzdeki 4-6 içinde bu konuda gelişme dünyada olabilir. Ülkemizde 6 çalışma devam ediyor. Çin ve Rusya ile aşıyla ilgili irtibat halindeyiz, bu konudaki gelişmeleri de işbirliğini de yakinen takip ediyoruz.

''ON BİN KİŞİDEN 26'SI BELİRTİ GÖSTERMİYOR''

Saha araştırması bitti. Pozitiflik oranı yüzde 0.26. Yani on binde 26 kişi pozitif olarak aramızda dolaşıyor demektir. On bin kişiden 26'sı aramızda belirti göstermeden dolaşıyor. Bağışık oranı yüzde 0,8.

''AYASOFYA SEVİNCİNİ YAŞARKEN DİSİPLİNE OLMALIYDIK''

Ayasofya 86 yıllık hayalimizdi. Bu sevinci yaşarken bu ortamda disiplinize ederek yaşıyor olmalıydık yer yer uyanlar oldu uymayan görüntüleri de görmüş olduk. Sevinci yaşarken maske mesafe kuralını sevincimizi paylaşırken de devrede tutmamız gerektiği kanaatindeyim.

ANKARA'DAKİ HASTANELERDE YATAK DOLULUK ORANLARI

Ankara'da yoğun bakımdaki doluluk oranlarımız yüzde 67, standart yataklarımızın doluluk oranı yüzde 49, solunum cihazlarının ise yüzde 25.

65 YAŞ ÜSTÜNE KISITLAMALAR NE ZAMAN KALKACAK?

Bayram sonrası erken dönemde bu kısıtlamaları kaldırmak noktasında Bilim Kurulu'nun önerisi var. Bayram sonrası erken dönemde bunları kaldırma noktasında Bilim Kurulu'nun yaklaşımı var. Bununla ilgili bayram sonrası duyurusunu yapmış olacağız.

UÇUŞ YASAKLARI

İran Afganistan Kazakistan'a kısıtlama oldu. Ülkelerle ilgili yer yer bir takım testler yapıyoruz. Üçüncü ülke Kazakistan oldu.''

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.