Birlik Vakfı’nda konuşan Prof. Akın: ‘Erbakan hocaya bir borcumuz var’

Birlik Vakfı Konya Şubesi, “Her Cumartesi Birlik’teyiz” temalı konferanslarında, vefatının 9. sene-i devriyesinde Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ı andı. Programda konuşan NEÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Hakkı Akın, Erbakan hocanın idealleri ve düşüncelerinin bugün büyük oranda gerçekleştiğini belirterek, “Çok iyi hatırlıyorum; birkaç nesildir Beyaz Türk falan olmuş adamların yanında daha ezik bir halde idi bizim mahallenin insanları. Bu konularda mesela daha başımız dik. Orada Erbakan hocay

Birlik Vakfı’nda konuşan Prof. Akın: ‘Erbakan hocaya bir borcumuz var’

Programın açılışında konuşan Birlik Vakfı Konya Şube Başkanı Abdi Parlak, “Yakın tarihimizin en önemli simalarından, hepimizin hocası rahmetli Necmettin Erbakan hocamızı rahmetle anıyoruz” diye konuştu.

Merhum Erbakan’ı, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Hakkı Akın, “Necmettin Erbakan’ı ve Siyasi Mücadelesini Anlamak” konulu konferansıyla katılımcılara anlattı. Prof. Dr. Akın, bir siyasetçi olarak Necmettin Erbakan ve onun kurucusu olduğu Milli Görüş hareketinin Türk siyasi hayatındaki özgün konumu üzerinde durdu.

“SİYASİ HAREKETİ, ÇIKAR ODAKLARINI RAHATSIZ ETTİ”

Türk siyasi tarihinde gerçek anlamda çok partili hayata 1960’lı yılların sonunda geçildiğini iddia eden Mahmut Hakkı Akın, kamuoyundaki Necmettin Erbakan algısının kendisini siyasete müdahil olmasıyla birlikte değiştiğini söyledi. Akın, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sadece üniversitede bir akademisyen olarak kalmayı tercih etmiş bir Necmettin Erbakan, Türkiye’de pek çok kesimi rahatsız etmezdi. Ancak o, Türkiye’de sistem karşısında ikinci sınıf vatandaş haline getirilen mütedeyyin insanların değerlerine dayanan ve yine bu kesimin her alanda yükselmesini hedefleyen bir siyasi hareket kurmasıyla Türkiye’de siyasi ve ekonomik çıkar odaklarını rahatsız etmiştir. Kendisi etrafında kurgulara dayalı bir algı oluşturulduğu gibi siyasi hayatı boyunca sürekli karikatürize edilmiştir. Üstelik Necmettin Erbakan’ın hakikatte ne olduğundan çok kendisiyle ilgili üretilen yalan haberler kolayca alıcı bulmayı başarmıştır. Milli Görüş hareketinin dini değerlere bağlılığı, ötelenen tarihimizin devamı olma iddiası ve zamanla devlet ile millet arasında oluşan gerilimi, temel karakteristiklerini oluşturmuştur. Nitekim bu üç temel özellik, Necmettin Erbakan’ın siyasi hayatı boyunca kendisinin de bağlı olduğu ilkeler olarak dikkat çekmiştir. Milli Görüş hareketinin etkisinin sürekliliğinde ve vefatından sonra hemen her kesimden kendisine gösterilen saygıda bu ilkelere bağlılığının etkisi vardır”.

“GEÇMİŞTE HAYAL EDİLENLERİN ÇOĞU GERÇEKLEŞTİ”

Milli Nizam Partisinden itibaren dört siyasi partisi kapatılan Milli Görüş Hareketinin farklı bir siyasi hareket olarak değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Mahmut Hakkı Akın, Necmettin Erbakan’ın gündelik siyasetin kazanç ve kayıplarının ötesinde, partilerinin kapatılmasına ve yaşadığı oy kayıplarına aldırış etmeden inanarak siyasi mücadelesine devam ettiğini belirtti.

Necmettin Erbakan’ın siyasette bulunduğu ilk yıllardan itibaren hayalcilikle itham edildiğini; ancak bugün geçmişte hayal edilenlerin çoğunun gerçekleştiğini söyleyen Akın, merhum Erbakan’a, siyasi hareketinin Türkiye’de büyük etkiler yaptığını söyleyen bir gazeteciye “Biz asrı değiştirdik” şeklinde karşılık verdiğini bir anekdot olarak nakletti.

“BİZİM NESLİN BAŞI DAHA DİK”

Programın sonunda Prof. Dr. Akın, davetlilerin sorularını cevapladı. ‘Erbakan hocanın idealleri ve düşüncelerinin yüzde kaçı gerçekleşti?’ şeklinde soruya Mahmut Hakkı Akın, “Büyük oranda gerçekleşti. Yani bugün bizim neslimiz bizden öncekilere göre çok daha başı dik. Çok iyi hatırlıyorum; birkaç nesildir Beyaz Türk falan olmuş adamların yanında daha ezik bir halde idi bizim mahallenin insanları. Bu konularda mesela daha başımız dik. Orada Erbakan hocaya bir borcumuz da var. Bunu ilk o gösterdi, bu anlamda. Yetişmiş adam konusunda her yerde bugün insan sermayesi anlamında ciddi bir şey var, Türkiye anlamında da var. Daha kendi sınırlarına kapanmış bir ufuktan ziyade Erbakan hoca onu kırmıştı siyasette” cevabını verdi.

PARLAK: BU MİLLET, BU DEVLETİN SAHİBİDİR FİKRİNİ AŞILADI

Prof. Dr. Akın’a verdiği bilgilerden dolayı teşekkür dileklerini ileten Başkan Parlak, “Gerçekten de şu anda Türkiye, Erbakan hocanın milletin, devletin gerçek sahibi olduğu şuurunu bu Anadolu insanına öğrettiği için seküler sistemin merkezden uzak tuttuğu kesimi, 30’ar kişilik, 40’ar kişilik, köy köy, mahalle mahalle gezerek ‘bu millet, bu devletin sahibidir. Şu anda devlet, sahibi olmayanlar tarafından yönetildiği zannediliyor. Bunun sahibi sizsiniz, bu devlet, bu iktidar, bu millet bizimdir’ fikrini aşıladığı için ve ‘asrı değiştirdim’ sözünün doğru olabileceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“Hakikaten şu anda Türk milleti, Türk devleti asrı değiştirmek için hamleler yapıyor” diyen Abdi Parlak, ‘Dünya 5’ten büyüktür’ sözünün, basit, sıradan bir söz olmadığını kaydederken dünyadaki kitleler arasında hızla yayılan ve kabul gören, mevcut dünyadaki sömürü düzenini kökünden sarsabilecek bir ifade olduğunun altını çizdi. Parlak, “Bu arada tabi düşük yoğunluklu olmaktan çıktı, bir savaş haline dönüştü. Allah (c.c.) İdlib’de, Suriye’de, Libya’da ordumuzun, devletimizin, bizlerin yardımcısı olsun. Şehitlerimize Allah rahmet eylesin, gazilerimize sıhhat, afiyet versin” dedi.

Programın sonunda Birlik Vakfı Konya Şube Başkanı Abdi Parlak, Prof. Dr. Mahmut Hakkı Akın’a günün anısına tablo hediye etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.