Bugün gece Hicri Yılbaşı

Bugün gece Hicri Yılbaşı

Peygamber Efendimiz'in Mekke’den Medine’ye hicretleri Hicri takvimin başlangıcı kabul edilir. 

Peygamberimiz Hz Muhammed (SAS) miladi 622 yılında Allah’ın emri üzerine Mekke’den Medine’ye hicret etti. Kendisine bu yolculukta Hz. Ebubekir (AS) eşlik etti. 

Peygamberliğinin ilk 13 yılını Mekke’de tebliğ ve irşatla geçiren efendimize çok az sayıda insan inandı. Müşriklerin baskı ve zulümlerini artırmaları üzerine Peygamberimiz Allah’tan aldığı emir üzerine önce diğer Müslümanları Medine’ye gönderdi. Son olarak da kendisi hicret etti. 

İslamiyet Medine’de ensar-muhacir kardeşliği ve dayanışması ile hızla yayıldı. 13 yıllık Mekke döneminde sadece birkaç yüz kişinin Müslüman olduğu bilinirken, Peygamber Efendimiz'in dar-ı beka’ya irtihaline kadarki 10 yıllık Medine döneminde Arabistan yarımadasının tamamına yakını islamla tanıştı. 

Bundan dolayı hicret İslam tarihinde önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilir. Müslümanların kullandığı takvime bundan dolayı Hicri Takvim denir. Hicri takvim güneş yılını değil ay yılını esas alır. Hicri takvimde yıl 354 veya 355 gündür. Bundan dolayı Hicri yılbaşı her yıl 10 veya 11 gün geriye gelir. 

İslam’ın emirleri Müslümanlara Kur'ân-ı Kerim’de ve hadislerde kamerî aylar ile bildirilmiştir. Kur'ân-ı Kerim, mesajlarının tamamını ay takvimi esâsına göre indirmiştir. Haccın ne zaman başlayacağı, temel ibadetlerimizden orucun ne zaman başlayacağı, hangi gece veya gündüzlerin diğer gecelerden üstün olduğu veya feyiz ve bereket açısından daha önemli olduğu hep Hicrî Takvim esâsına göre belirlenmiştir. 

İslam alimleri Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayında tüm insanlık için önem arz eden bir çok önemli hadisenin cereyan ettiğini kaydeder. 

Peygamber Efendimiz Muharrem ayının feyiz ve bereket dolu bir ay olduğunu, Ramazan ayından sonra tutulacak en faziletli orucun Muharrem orucu olduğunu söylemektedir.  

Bu gece Hicri takvime göre yılbaşı gecesi. Yarın ise 1 Muharrem. Aşure günü ise 9 Eylül günü.

Hicri takvime göre bu gece 1440’ı bitirip 1441 Hicri yıla giriyoruz. Bu gece aynı zamanda bir yılın muhasebesinin yapılacağı gece...

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.