Çağrı cihazı nedir, nasıl çalışır? Bir dönem Türkiye’nin de gözdesiydi

Dünya ilk kez böyle bir olayla karşılaştı. Lübnan’da çağrı cihazları üzerinden gerçekleştirilen saldırı sonrası cep telefonu öncesi dönemde Türkiye’de de kullanılan çağrı cihazları merak konusu oldu. Peki bu çağrı cihazı nedir, nasıl çalışır?

Çağrı cihazı nedir, nasıl çalışır? Bir dönem Türkiye’nin de gözdesiydi

Dün, dünyada eşi benzeri görülmemiş bir olay yaşandı. Lübnanlıların ellerindeki ya da ceplerindeki çağrı cihazları, aniden patladı. Olayın bir saldırı olduğu kısa sürede anlaşıldı.

ÇAĞRI CİHAZI NEDİR?

Bu olay sonrası herkes bu çağrı cihazı nedir, nasıl çalışır, çağrı cihazları bugün nerelerde kullanılıyor? sorularının cevabını aramaya başladı. Alfanümerik veya sesli mesajları alan ve görüntüleyen kablosuz bir telekomünikasyon aracı olan çağrı cihazları internet bağlantısı olmadan çalışıyor.

1990'larda, cep telefonunun henüz hayatımıza girmediği yıllarda, Türkiye'de de kullanılan bu elektronik cihazlar üzerinden kısa mesaj ve bildirim alınabiliyor.

Kompakt olması, kısa mesaj iletme kapasitesi nedeniyle tıp, güvenlik, iş dünyası ve acil servisler gibi kritik sektörlerde yoğun olarak kullanılıyordu.

Günümüzde cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla eski popülaritesini yitirse de belirli alanlarda hâlâ işlevini sürdürüyor.

Çağrı cihazlarında kişiye özel radyo frekansı kullanılıyor. Çağrı cihazları ilk piyasa sürüldüğünde sadece kısa sayısal mesajlar iletebiliyordu. Teknolojik gelişmelerle metin tabanlı mesajlar da gönderilmeye başlandı.

Cihazlar, genellikle bir telefon numarasını arayıp mesaj bırakma prensibiyle çalışıyor ve kullanıcıyı geri aramaya yönlendiriyor.

cagri-cihazi-nedir-nasil-calisir-bir-donem-turkiyenin-de-gozdesiydi.webp

ÇAĞRI CİHAZLARINI HANGİ SEKTÖRLER KULLANIYOR?

Çağrı cihazları genel olarak sağlık sektöründe kullanılıyor. Günümüzde yaygın olmayan çağrı cihazlarına sağlık sektörü; polis, itfaiye gibi acil servisler; iş dünyası; kamu güvenliği gibi alanlarda rastlanabiliyor.

TÜRKİYE'DE ÇAĞRI CİHAZI RİSKİ VAR MI?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bugün katıldığı bir canlı yayında, İsrail'in sorumlu tutulduğu çağrı cihazlarının patlatılmasına ilişkin olarak, "Türkiye'de çağrı cihazları neredeyse hiç kullanılmıyor. Çağrı cihazları özelinde Türkiye'de bir risk olmadığını net olarak söyleyebilirim" dedi.

cagri-cihazi-nedir-nasil-calisir-bir-donem-turkiyenin-de-gozdesiydi.jpg

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.