Dışişleri Bakanı Fidan: Barış için tek yol bağımsız Filistin

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Herkesin 1967 sınırlarına uygun şekilde başkenti Doğu Kudüs olan, İsrail'le yan yana varlığını sürdüren egemen ve bağımsız Filistin devletini desteklemesi gerekiyor. Ortadoğu'da barışın tek geçerli formülü budur" dedi.

Dışişleri Bakanı Fidan: Barış için tek yol bağımsız Filistin

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov'un davetine icabetle katıldığı Bağlantısızlar Hareketi Koordinasyon Bürosu Bakanlar Toplantısı'nda konuştu.

Azerbaycan'ın Bağlantısızlar Hareketi'nin dönem bakanlığını yürüttüğünü kaydeden Fidan, dönem başkanlığını "mükemmel şekilde yönettiği" için bu ülkeyi tebrik etti ve bir sonraki dönem başkanı Uganda'ya başarılar diledi.

Fidan, Bağlantısızlar Hareketi'nin sömürgecilikten kurtulma, silahsızlanma ve ırkçılığa karşı mücadelede çok etkili olduğunu ve kuruluşunun üzerinden 60 yılı aşkın süre geçmiş olmasına rağmen geçerliliğini koruduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Fidan, "(Bağlantısızlar Hareketi) Etkili çok taraflılığı ve anlaşmazlıkların barışçıl çözümünü savunmak için önemli bir platformdur." dedi.

Bağlantısızlar Hareketi üyelerinin daha iyi küresel düzene nasıl ulaşılacağı konusundaki tartışmaya önemli katkılarda bulunduğuna dikkati çeken Fidan, bunlara Birleşmiş Milletler (BM) reformu, küresel sağlık mimarisinin iyileştirilmesi, terörle mücadele ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılmasının da dahil olduğunu söyledi.

"(RUSYA-UKRAYNA) SAVAŞIN BAŞINDAN BERİ DİPLOMATİK MÜZAKERELER YOLUYLA ADİL BİR BARIŞ İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Fidan, Bağlantısızlar Hareketi gibi Türkiye'nin de yorulmak bilmez bir barış savunucusu olduğunu belirterek, "(Ukrayna'daki) Savaşın başından beri diplomatik müzakereler yoluyla adil bir barış için çalışıyoruz. Türkiye, tüm önemli konuların görüşmelerini kolaylaştırabildi. En önemlisi Karadeniz Tahıl İnisiyatifi ile Ukrayna, Rusya ve BM'yi bir araya getirerek küresel gıda krizinin önüne geçtik." diye konuştu.

Kaynak:TRT Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.