Dünyanın konuşacağı zirveye saatler kaldı! Her köşesinde Konya olacak

Dünyanın en önemli iklim buluşmalarından COP31, yarın Antalya’da başlayacak. 91 ülke liderinin katılım bildirdiği zirvede Konya; çevreci yol uygulamasından kültürel ve gastronomik değerlerine kadar birçok çalışmasıyla yer alacak.

Dünyanın konuşacağı zirveye saatler kaldı! Her köşesinde Konya olacak

Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP31) için geri sayım sona erdi. 9-20 Kasım 2026 tarihlerinde Antalya'da gerçekleştirilecek zirve, dünya liderlerini, bakanları, bilim insanlarını ve yerel yönetim temsilcilerini bir araya getirecek. İklim değişikliğiyle mücadelede uluslararası kararların ele alınacağı organizasyonda Konya da önemli bir rol üstlenecek.

91 DEVLET BAŞKANI VE 200'DEN FAZLA BAKAN BEKLENİYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un COP31 Başkanlığını üstleneceği organizasyon için hazırlıklar tamamlanma aşamasına geldi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'ın verdiği bilgilere göre, zirveye şu ana kadar 91 ülke lideri katılım bildirdi. Ayrıca 200'den fazla bakanın da Antalya'ya gelmesi bekleniyor. Yaklaşık iki hafta sürecek zirvede küresel ısınma, karbon salımının azaltılması, temiz enerji, iklim değişikliğine uyum ve sürdürülebilir şehircilik konuları ele alınacak.

dunyanin-konusacagi-zirveye-saatler-kaldi-her-kosesinde-konya-olacak

KONYA MODELİ BELEDİYECİLİK DÜNYAYA ANLATILACAK

Dünya Belediyeler Birliği (UCLG) Başkanı ve COP31 Şehirler ve Yerel Yönetimler Özel Elçisi olan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, zirvede yerel yönetimleri temsil edecek.

Altay, iki hafta boyunca dünyanın farklı ülkelerinden gelen temsilcilere Konya Modeli Belediyecilik uygulamalarını ve kentin iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında yürüttüğü çalışmaları anlatacak.

Başkan Altay, konuyla ilgili açıklamasında, "İklim değişikliğinin etkilerini şehrimizde azaltmak için neler yaptığımızı anlatma imkânımız olacak ve Konya yine temsilde en önde gelen şehir olacak" ifadelerini kullandı.

dunyanin-konusacagi-zirveye-saatler-kaldi-her-kosesinde-konya-olacak

DÜNYA LİDERLERİNİN KULLANACAĞI YOLU KONYA YAPTI

Konya Büyükşehir Belediyesi, zirveye yalnızca tanıtım faaliyetleriyle değil, çevreci altyapı çalışmasıyla da katkı sağlıyor.

Antalya'da devlet ve hükümet başkanlarının kullanacağı güzergâhta, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından grafen katkılı asfalt uygulaması gerçekleştirildi. Karbon salımının azaltılmasına yönelik hazırlanan yol, zirvede sergilenecek sürdürülebilir ulaşım ve altyapı örneklerinden biri olacak.

Başkan Altay, uygulamanın hem dünya liderlerine hem de uluslararası katılımcılara tanıtılacağını belirtti.

dunyanin-konusacagi-zirveye-saatler-kaldi-her-kosesinde-konya-olacak

KONYA'NIN KÜLTÜRÜ VE LEZZETLERİ DE ZİRVEDE

COP31'de Konya'nın tarihi, turistik ve gastronomik değerleri de uluslararası ziyaretçilere tanıtılacak. Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, Selçuklu Bahçesi ve Anadolu Hazineleri Bahçesi gibi alanlar aracılığıyla şehrin doğal ve kültürel zenginlikleri ziyaretçilere aktarılacak.

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin Kırkikindi ve FERA markaları da organizasyonda yer alarak Konya'nın yöresel lezzetlerini ve kahve kültürünü tanıtacak.

Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Anadolu Hazineleri Bahçesi'nde ise Anadolu'nun 10 bin yıllık kültürel geçmişi ve farklı medeniyetlerin doğayla ilişkileri anlatılacak.

dunyanin-konusacagi-zirveye-saatler-kaldi-her-kosesinde-konya-olacak

MEVLANA VE ÇATALHÖYÜK İSİMLERİ ZİRVEDE YAŞATILACAK

Konya'nın uluslararası tanıtımına katkı sağlayacak bir diğer ayrıntı da toplantı salonlarının isimleri olacak. COP31 kapsamında oluşturulan toplantı alanlarında Hazreti Mevlana ve Çatalhöyük isimlerine yer verilmesi, Konya'nın tarihi ve kültürel mirasını dünya gündemine taşıyacak.

Başkan Altay, bu tercihten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a teşekkür etti.

dunyanin-konusacagi-zirveye-saatler-kaldi-her-kosesinde-konya-olacak

COP31 YARIN BAŞLIYOR

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında düzenlenen COP31, 9 Kasım Pazartesi günü Antalya EXPO Merkezi'nde başlayacak. Zirve kapsamında Dünya Liderler Zirvesi ise 11-12 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek. Uluslararası iklim müzakereleri ve çeşitli etkinliklerle devam edecek organizasyon, 20 Kasım Cuma günü sona erecek.

Konya, hem yerel yönetimler düzeyindeki temsili hem de çevre, kültür ve gastronomi alanlarındaki çalışmalarıyla iki hafta boyunca dünyanın farklı ülkelerinden gelecek katılımcılara kendisini tanıtma fırsatı bulacak.

dunyanin-konusacagi-zirveye-saatler-kaldi-her-kosesinde-konya-olacak

 Yazı İşleri Müdürü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.