HAARP’la deprem oluşturmak mümkün mü?
ÖZEL I Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ile Elbistan ilçeleri olan ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremden sonra sosyal medya yapay deprem teorileriyle doldu taştı. Peki, yapay deprem oluşturmak mümkün mü?
Yapay deprem denilince ilk akla gelen HAARP teknolojisi.
HAARP NEDİR?
High Frequency Active Auroral Research Program'ın kısaltması olan HAARP Yüksek Frekanslı Aktif Aurorasal Araştırma Programıdır. Amerikan Hava Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Alaska Fairbanks Üniversitesi ve Defansif İleri Araştırma Projeleri Ajansı tarafından finanse edildiği iddia edilen çalışmada Aktif aurora tabanlı, iyonosferin özelliklerini ve davranışlarının araştırmaları Alaska'da devam ediyor. Çalışma İngiliz havacılık şirketi BAE Systems tarafından tasarlandığı ve inşa edildiği de iddialar arasında.
HAARP iklim ve zihin ayrıca yapay deprem gibi komplo teorileriyle de bir çok kez gündeme geldi. Ve 4 gün önce merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ile Elbistan ilçeleri olan ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki dünya tarihinin en yıkıcı depremlerinden sonra da sosyal medyanın gündemine oturdu.
Peki bu konuda uzmanlar ne diyor?
Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Nalbantçılar Haber Dairesi’nin sorularını yanıtladı.
Hocam herhangi bir yöntemle yapay deprem oluşturmak mümkün mü?
Dünya gezegeninde yerkabuğunu oluşturan sistemi insan gücüyle bozmak mümkün değildir. Bu büyüklükte bir enerji ortaya çıkaracak bir suni depremin oluşturulması da imkânsızdır.
Ülkemizde meydana gelen depremin dünya tarihinde görülmemiş bir deprem olduğu söyleniyor. Bu durumda ister istemez farklı senaryoları akıllara getirmiyor mu?
Evet, uzun sürmesi, geniş alanı etkilemesi, deprem süresi, beklentilerin üzerinde büyüklüğe sahip ve yakın zamanda arka arkaya iki ayrı fay hattını harekete geçirmesinden dolayı dünya tarihinde görülen en büyük depremlerden biri olduğunu düşünebilir. Bu fay hattında daha önce yapılan çalışmalar sonucunda 7-7,5’in üzerinde bir deprem beklenmiyordu. Gerçekten olağandışı bir gelişme.
Depremlerin bu şekilde ard arda gelmesi de anormal bir durum değil mi?
Evet, burada ilk deprem sonrasında diğer bir fay zonunu tetikleme hadisesi meydana geldi.
Bu fay hattı başka hatları tetikler mi?
Birbirinden bağımsız hatları tetiklemesi çok beklenen bir durum değil. Mevcut depremler birbirleriyle irtibatlı faylardan meydana gelmiştir.
Haber Dairesi (Konya Haber)
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.