Konya Çavuşcugöl’deki 'Acil Kamulaştırma Kararı'nda flaş gelişme! Danıştay durdurdu

Konya'nın Ilgın ilçesine bağlı Çavuşcugöl Mahallesi'nde, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu'nun 'Acil Kamulaştırma Kararı'na, vatandaşlar yol kapatarak tepki göstermişti. Danıştay’dan yürütmenin durdurulması kararı çıktı.

Konya Çavuşcugöl’deki 'Acil Kamulaştırma Kararı'nda flaş gelişme! Danıştay durdurdu

Konya'nın Ilgın ilçesine bağlı Çavuşcugöl Mahallesi'nde, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu'nun (TKİ) mahalledeki bir sahada kömür üretim faaliyetlerinin devamı için alınan 'Acil Kamulaştırma Kararı'na, vatandaşlar yol kapatarak tepki göstermişti.

Çavuşcugöl Mahallesi'nde tarlalarının kamulaştırılmasını istemeyen mahalleliler, Çavuşcugöl-Tursunlu kara yolunu bir süre trafiğe kapatmış, aralarında yaşlı, çocuk ve kadınların da bulunduğu grup, bir süre slogan atmış, daha sonra Çavuşcugöl mahalle meydanına gidip oturma eylemi yapmıştı.

DANIŞTAY YÜRÜTMEYİ DURDURDU

Söz konusu karar Danıştay’a götürüldü. Danıştay 6’ncı Dairesi, dosyayı ele aldı ve kararını açıklayarak, dava konusu işlemin yürütmesini durdurdu.

cavuscugoldeki-acil-kamulastirma-kararinda-flas-karar-danistay-durdurdu.jpg

“ACELECİLİK KOŞULU GERÇEKLEŞMEDİ”

Kararda, “Alanın plansız olduğu, deplase çalışması için gereken etüd ve proje çalışmalarının devam ettiği, anılan etüd ve proje çalışmaları tamamlanmadan karayolu ve demiryolunun deplase projesinin hayata geçirilmesinin imar mevzuatı, şehircilik ve planlama ilkeleri, kamu düzeni, sağlığı ve yararı açısından mümkün olmadığı, ayrıca kömür madenine ilişkin ruhsat ve işletme izninin 24.01.2013 yılında 10 yıl süre ile verildiği, taşınmaz malikleri isteksiz olduğundan ruhsat süresi de göz önünde bulundurularak işlemin tesis edildiği, işletmenin faaliyetinin devamlılığının öncelikle ekonomik yarar yönünden irdelendiği, ancak acele kamulaştırma yoluna gidilmezse kamunun uğraması muhtemel zararlarının neler olduğunun açıkça ortaya konmadığı ve plan ve projenin mevcut durumda hayata geçirilmesinin mümkün olmadığı anlaşıldığından, 2942 sayılı yasanın 27. maddesi uyarınca olağan kamulaştırma usulü uygulanmaksızın taşınmaza el konulmasını gerektiren acelelik koşulunun gerçekleşmediği sonucuna varılmıştır.” denildi.

“HUKUKA UYARLIK GÖRÜLMEMİŞTİR”

Danıştay kararında, “Bu durumda, ülkenin doğal kaynaklarından olan madenlerin işletilmesinin ve bu amaçla gerekli taşınmazların kamulaştırılmasının kamu yararına olduğu açık olmakla birlikte açıklandığı üzere, söz konusu koşulları oluşmayan acele kamulaştırmanın uygulanamayacağı dikkate alındığında, dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir. Bu itibarla 2577 sayılı İdari Yargılama Usul Kanununun 27. maddesinin 2 fıkrasında öngörülen şartların birlikte gerçekleştiği, hukuka aykırı olan dava konusu taşınmazın acele kamulaştırılmasına ilişkin işlemin uygulanması halinde giderilmesi güç veya imkansız zararların doğmasına yol açılacağı sonucuna ulaşılmıştır.” ifadeleri yer aldı.

İTİRAZ YOLU KAPALI

Danıştay, açıklanan nedenlerle; dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına, Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna itiraz yolu kapalı olmak üzere oybirliğiyle karar verildiğini bildirdi.

KAZILAN ARAZİLER VE DSİ KANALLARI NE OLACAK?

Şimdi merak edilen, dava süreci devam ederken kazılan araziler ve işlevini yitiren DSİ kanallarının durumunun ne olacağı…

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.