Konya Ovası'nda su sevinci!

Konya Ovası'nda çiftçinin heyecanla beklediği proje kapsamında Mavi Tünel’den bırakılan su AHİ Kanalı ile Tımraş Obruğu ile Hotamış Gölü'ne ulaştı. 

Mavi Tünel vasıtasıyla Göksu'dan gelen su Konya Ovası'na ulaştı. Çiftçinin uzun yıllardır hayalini kurduğu projede yeni bir aşama kaydedildi. Mavi Tünel’den bırakılan su AHİ Kanalı ile Tımraş Obruğu ile Hotamış Gölü'ne taşındı. 

Daha önce kontrol amaçlı yapılan iki denemenin ardından yaklaşık 125 kilometrelik Apa Hotamış İletim (AHİ) Kanalı'ndan yapılan üçüncü deneme başarıyla sonuçlandı. Suyla birlikte bölgede büyük bir sevinç yaşandı.

AHİ Kanalı Toplam İletim Uzunluğu 124 Bin 678 metre

DSİ 4. (Konya) Bölge Müdürlüğü’nün Konya-Çumra 3. Merhale Projesi içinde yer alan Apa-Hotamış İletim Kanalı (AHİ); Mavi Regülatörü’nden başlayıp, Hotamış Depolaması’na kadar uzanan bir hatta, Beyşehir-Suğla-Apa (BSA) Kanalı’nın 99’uncu km’sinde yer alıyor.

Toplam uzunluğu 124 bin 678 metre olan AHİ Kanalı hem sulama hem de derivasyon amaçlı olması dolayısıyla önem taşıyor. Kanal, Mavi Tüneli’nden gelen 36 m3/s su ile BSA Kanalı akımlarını da alarak toplamda 70 m3/s debiyi taşıyabilecek.

Yeraltı Suyu İle Yetersiz Sulama Yapılan veya Hiç Sulanamayan 1 Milyon 920 Bin Dekar Arazi Suya Kavuşacak

Konya-Çumra 3. Merhale Projesi kapsamında, işletmeye alınan Bağbaşı Barajı ile inşası devam eden Bozkır ve Afşar Barajları’nda toplanacak Yukarı Göksu Havzası suları, AHİ vasıtasıyla Konya Kapalı Havzası’na aktarılacak ve Çumra ve Karapınar Ovaları’nda halen yeraltı suyu ile yetersiz sulama yapılan veya hiç sulanamayan 1 milyon 920 bin dekar arazi suya kavuşacak. Yöredeki tarımsal faaliyetlerin verimli olarak sürdürebilirliği için büyük öneme sahip olan bu yatırım ile ülke ekonomisine yıllık net 173 milyon TL katkı sağlanacak.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.