Kovid-19 ile mücadelenin sessiz savaşçıları: Veteriner Hekimler

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadeleveteriner hekimler de önemli bir rol üstleniyor. Bir taraftan virüsü tümyönleriyle inceleyen veterinerler diğer taraftan da aşı çalışmalarıyla gündeme geliyor.

Kovid-19 ile mücadelenin sessiz savaşçıları: Veteriner Hekimler

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadelede veteriner hekimlerin üstlendiği önemli rol ve alandaki bilim insanlarının çalışmaları Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi yayın organı “Eurasian Journal ofVeterinary Sciences”in Covid-19 özel sayısında tüm yönleriyle ele alındı.

Derginin Editör Kurulu Üyesi olan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Agah Tekindal “Bu özel sayının basımından üç gün geçmeden Erciyes Üniversitesi’nde görev yapmakta olan veteriner hekim Prof. Dr. Aykut Özdarendeli hocamızın ekibiyle birlikte yaptığı aşı çalışmalarında insan deneylerinde Faz-3 aşmasına, yani insanlarda aşının denenmesi aşamasına geçildiğini büyük bir sevinçle öğrenmiş bulunuyoruz. Yalnızca bu bilgi bile Covid-19 ve koronavirüslerin veteriner hekimler tarafından topluma ve bilim camiasına detaylı bir şekilde anlatılmasının ne kadar önemli olduğunu gözler önüne sermiştir” dedi.

image-1.jpeg

Covid-19 ile ilgili hergeçen gün yeni bilgilere ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Tekindal, bu kapsamda yapılan çalışmaların tüm dünyanın pandemi ile yürüttüğü savaşın kazanılmasında kritik öneme sahip olduğunu kaydetti. Tekindal “Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi yayın organı olan derginin ‘Covid-19 Özel Sayısı’nda coronavirus enfeksiyonları, teşhis yöntemleri, bulaşma ve replikasyon stratejileri ile immunopatolojisinin yanı sıra, pandeminin ekonomik boyutları, küresel iklim değişiklikleri, gıda ve çevre ile ilişkisi, aşı çalışmaları, antiviral, moleküler ve epidemiyolojik kapsamla ilgili güncel veri ve bilgilerin sunulduğu toplam 18 makale yer almaktadır” dedi.

“VETERİNER HEKİMLER KRİTİKÇALIŞMALAR YAPIYOR”

Hastalığın ortaya çıktığı ilk günden itibaren başta hekimler olmak üzere tüm sağlık personelinin sahada cansiperane bir şekilde görev yaptığını anlatan Tekindal, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Sağlık çalışanlarımıza fedakarca çalışmaları dolayısıyla ne kadar teşekkür edilse azdır. Veteriner hekimler de mücadelede önemli bir görev üstlenmektedir. Covid-19’a sebep olan virüs veteriner hekimler tarafından uzun yıllardır tanımaktadır. Hayvanlardan insanlara geçen pek çok viral, bakteriyel hastalıkla zaten mücadele halindedir.Bu mücadele kapsamında da aşı, serum ve her türlü biyolojik maddeyi ürettiğini belirtebiliriz. Covid-19 pandemisinde de halk sağlığının korunması adına veteriner hekimler oldukça kritik öneme sahiptir. Bugün toplum tarafından veteriner hekim oldukları bilinmese de Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Prof. Dr.Osman Erganiş, Prof. Dr. Aykut Özkul, Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz hocalarımız sessiz sedasız bir şekilde aşı çalışmalarında oldukça önemli aşamalar katettiler. Uzun yıllardır Veteriner Fakültelerinde bulunan Viroloji ve Mikrobiyoloji ana bilim dalları başta olmak üzere tüm mesleki birikimleriyle bu mücadelenin içindedir. İnanıyoruz ki tüm dünyayı altüst eden bu hastalığın sonlandırılmasını sağlayacak yerli ve milli aşı için müjdeli haberde veteriner hekimler tarafından verilecektir.”

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi yayın organı olan Eurasian Journal of VeterinarySciences’in Covid-19 özel sayısındaki değerlendirmelerde önümüzdeki günlerde yerli aşı çalışmalarından alınacak güzel haberlerin daha iyi anlaşılabileceğini ifade eden Davetli Editörler ve EJVS Editörler Kurulu. “Aslında yapılan çalışmaların katkısı yalnızca bugün için değil gelecek yıllarda ortaya çıkabilecek salgın hastalıklarla mücadele açısından da çok önemlidir. Çünkü ilerleyen yıllar yeni pandemilere, pek çok yeni zoonotik (hayvandan insana bulaşan) hastalığın ortaya çıkabileceği öngörülmektedir. Bu bağlamda hem bu salgında hem de olası diğer salgınlar için bir rehber niteliği taşıyan bu sayımızın topluma, ülkemize ve insanlığa önemli katkılar sağlaması en büyük temennimizdir.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum