Modanın dünyaya verdiği zararın korkunç reçetesi

Moda endüstrisinin çevreye olumsuz etkileri giderek artıyor. Her yıl 159 milyon ağaç kesilirken, 93 milyar metreküp su tüketiliyor. Yaşanan bu israf ve katliamın önüne geçmek mümkün. Detaylar haberimizde…

Modanın dünyaya verdiği zararın korkunç reçetesi

Dünya genelinde moda endüstrisi, hızla büyüyen ve değişen bir sektör ancak, bu büyüme ile birlikte çevresel sorunları da beraberinde getiriyor.

Son yıllarda yapılan araştırmalar, moda endüstrisinin çevreye olan zararlarını gün yüzüne çıkarıyor. Her yıl 159 milyon ağaç sektöre kurban ediliyor. Yaşanan bu durum ormanların azalmasına ve biyolojik çeşitliliğin kaybolmasına neden oluyor.

MODA SEKTÖRÜ SU KİRLİLİĞİNİ ARTIRIYOR

Yıllık 93 milyar metreküp su kullanımı da moda üretiminde büyük bir rol oynuyor, bu durum su kaynaklarının azalmasına ve su kirliliğinin artmasına yol açıyor. Dünya su kaynaklarındaki mikro plastiğin yüzde 35’i de sentetik elyafın yıkanması sonucu ortaya çıkıyor.

modanin-dunyaya-verdigi-zararin-korkunc-recetesi-003.jpg

MODA SEKTÖRÜNÜN KARBON EMİSYONUNDA BÜYÜK PAYI

Moda endüstrisinin çevresel etkileri sadece doğal kaynakların tükenmesiyle kalmıyor. Bu endüstri aynı zamanda büyük miktarda karbon emisyonuna neden oluyor. Moda sektörünün küresel emisyon içerisindeki payı yüzde 2-6 olarak görülüyor.

Giysilerin üretimi, taşıması, satışı ve atılması süreçlerinde ortaya çıkan sera gazları, iklim değişikliği üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor ve dünya genelindeki iklim olayları ile doğal felaketleri tetikleyebiliyor.

Moda sektöründeki bir diğer endişe verici durum da giysilerin kullanım süresinin giderek azalması. Modaya olan talebi artırmasıyla, atık miktarı da çoğalıyor.

modanin-dunyaya-verdigi-zararin-korkunc-recetesi-004.jpg

DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR MALZEME VE SU TASARRUFU

Giysilerin hızla değişen trendler sonucunda, büyük miktarlarda tekstil atığı medyana geliyor. Bu atıkların düzenli olarak atılması da çevreye büyük zarar veriyor. Yaşanan bu olumsuz duruma önlem için birçok başlık öne çıkıyor. Bunun için geri dönüştürülebilir malzemelerin kullanılması ve su tasarruflu üretim yöntemlerinin benimsenmesi gerekiyor. Ayrıca bu noktada tüketicilerin bilinçlenmesi ve sürdürülebilir ürünlere yönlendirilmesi de önemli bir rol oynuyor.

Moda endüstrisinde yapılabilecek değişiklikler, hem çevreye olan olumsuz etkileri azaltıp hem de gelecek nesillere daha sürdürülebilir bir yaşam sunacak.

modanin-dunyaya-verdigi-zararin-korkunc-recetesi-005.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.