Son Dakika: Bakan Koca duyurdu! Eris varyantı Türkiye'de görüldü

Son Dakika Haberi! Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda 9 kişide Eris varyantının görüldüğünü açıkladı.

Son Dakika: Bakan Koca duyurdu! Eris varyantı Türkiye'de görüldü

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medyadan endişe konusu sayılmayacak bir gelişme diyerek sosyal medya hesabından Eris varyantının Türkiye'de görüldüğünü açıkladı.

Bakan Koca yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Endişe konusu sayılmayacak bir gelişme. Hasta etme gücünün (virülansının) düşüklüğünü bildiğimiz Eris varyantı Referans Laboratuvarımızda yapılan incelemede 9 kişide görüldü. Yurtdışı temaslı ve aynı ildeler. Mevcut tedbirlere ve gündelik hayatımıza devam edeceğiz. Durum başka ülkelerde yaygın, bizde de ortaya çıkması muhtemeldi. Büyüklerimizi, kronik hastalarımızı koruyacağız."

son-dakika-bakan-koca-duyurdu-eris-varyanti-turkiyede-goruldu.jpg

ERİS VARYANTI NEDİR?

Eris varyantı “virüsü”, COVID-19’un Omicron varyantının bir alt türü olarak tanımlanmış olup omicron varyantında görülen mutasyonların yanı sıra, EG.5.1 olarak adlandırılan bir mutasyona sahip olan virüstür. Bu mutasyon, Eris varyantının insan hücrelerine daha kolay bağlanmasına ve çoğalmasına yardımcı olabilir.
İlk olarak 17 Şubat 2023’te bildirilen EG.5 varyantı (ERİS), 2021’in sonlarında görülmeye başlayan ve o zamandan beri birkaç mutasyona uğrayan Omicron’un alt varyantıdır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından, 19 Temmuz 2023’te izlenen varyant (Variant Under Monitoring-VUM) olarak belirlendi. DSÖ, 9 Ağustos 2023 tarihinde yapılan İlk Risk Değerlendirmesine göre EG.5’i ve onun alt türlerini bir ilgi varyantı (Variant Of Interest-VOI) olarak belirlediğini bildirdi ve sağlık yetkililerine bulaşmasını dikkatle izlemelerini tavsiye etti.

ERİS VARYANTI BELİRTİLERİ

Dünya Sağlık Örgütü tarafından Eris varyantının belirtilerinin, diğer COVID-19 varyantlarının belirtilerine benzer olduğu tespiti yapılmıştır.

En yaygın görülen belirtiler şunlardır;

Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, nefes darlığı veya solunum güçlüğü, kas ağrıları veya kas güçsüzlüğü,
baş ağrısı, yorgunluk, burun akıntısı veya tıkanıklığı, tat veya koku kaybı, ishal veya mide rahatsızlığı.

Haberlerin size WhatsApp aracılığıyla ulaşması için aşağıdaki linki tıklayıp Haber Dairesi Son Dakika sistemine dahil olabilirsiniz.

HABER DAİRESİ WHATSAPP SON DAKİKA SİSTEMİNE KATILMAK İÇİN TIKLAYIN

Kaynak:Haber Kaynağı

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.