Teşrik tekbiri nedir, ne zaman başlar, anlamı nedir?
Teşrik tekbiri nedir? Teşrik tekbirlerinin Arapçası ve anlamı nedir, Teşrik tekbirleri ne zaman başlar? Teşrik tekbirleri getirmenin hükmü nedir? İşte ayrıntılar.
Teşrik tekbiri ile ilgili detaylar Kurban Bayramı'na sayılı günler kala araştırılmaya başlandı. Kurban Bayramı'nda getirilen teşrik tekbiri ile alakalı Teşrik tekbirini kimler getirir, kadınlar getirebilir mi? Kurban kesmeyen teşrik tekbiri getirir mi? Teşrik tekbirinin hükmü nedir? soruları gündemde.
TEŞRİK TEKBİRİ NEDİR, NE ZAMAN GETİRİLİR?
Teşrik kelime anlamı olarak sözlükte "doğuya doğru gitmek; eti parçalayıp kayalar üzerine sererek güneşte kurutmak; yüksek sesle tekbir almak" anlamlarına gelir. Terim olarak ise zilhicce ayının muayyen günlerinde farz namazların ardından özel lafızlarla tekbir getirmeyi ifade eder.
Teşrik tekbirlerine dair Diyanet İşleri Başkanlığı kaynaklarında, Peygamber Efendimizin (sas), kurban bayramının arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dâhil olmak üzere farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiği bildiriliyor.
TEŞRİK TEKBİRLERİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?
Bu bilgilere göre teşrik tekbirlerini, Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre arefe günü (15 Haziran Cumartesi günü) sabah namazından bayramın dördüncü günü (19 Haziran çarşamba ) ikindi namazına kadar 23 vakit her farzın ardından getirmek, kadın erkek her Müslümana vaciptir.
TEŞRÎK TEKBİRLERİNİ OKURKEN ABDESTLİ OLMAK GEREKİR Mİ?
Teşrîk tekbirlerini almak için abdest şart değildir.
KAZA NAMAZLARINDA TEŞRİK TEKBİRLERİ GETİRİLİR Mİ?
Teşrik günlerinde kazaya kalan namaz aynı günlerde kaza edilirken teşrik tekbirleri de ardından getirilir. Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilmeleri hâlinde ise tekbir getirilmez. Namaz kaza edilmedikçe tekbirler kaza edilmez.
TEŞRİK TEKBİRİ ANLAMI NEDİR? TEŞRİK TEKBİRİ ARAPÇA YAZILIŞI VE OKUNUŞU
Her yıl Kurban mevsiminde 23 vakit getirilen teşrik tekbirleri her vakitte farzın ardından bir defa; “Allâhu Ekber, Allâhu Ekber, Lâ ilâhe illallâhu vallâhu Ekber. Allâhu Ekber ve lillâhi’l-hamd”
Teşrik tekbiri; “Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah’tan başka ilâh yoktur, Allah her şeyden yücedir. Allah her şeyden yücedir, hamd sadece O’na mahsustur” anlamına gelir.
اَللّهُ اَكْبَرُ اَللّهُ اَكْبَرُ لاا اِلهَ اِلاَّ اللّه وَاللّهُ اَكْبَرُ اَللّهُ اَكْبَرُ وَلِلّهِ الْحَمْدُ şeklinde okunur.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.