Yine yalan üstüne yalanla provokasyon peşindeler

Sosyal medyada yer alan “Alanya’da Afgan Mültecinin Türk Bayrağını indirirken linç edildiği” ve “Afganların Kadıköy’de Taliban Bayrağı Açtığı” iddiaları yalan çıktı. Her iki iddiaya dair gerçekleri Doğruluğu Ne? ekibi delilleriyle ortaya çıkartı.

Yine yalan üstüne yalanla provokasyon peşindeler

Sosyal medyada çok sayıda kullanıcı, Alanya’da Afgan bir mültecinin “burası artık bizim vatanımız” diyerek Türk bayrağını indirmek isterken linç edildiği iddiasıyla bir video paylaştı. 200 binden fazla kez izlenen videoda bir kişinin bayrak direğinden indirilip darp edildiği görülüyor ancak ne görüntü güncel ne de bayrak direğine çıkan kişi Afgan göçmen.

Selman Selim Akyüz ve Doğruluğu ne? ekibinin yaptığı araştırmaya göre; tersine görsel arama ve anahtar kelime ile araştırma yapıldığında videonun Alanya otogarında çekildiği yönünde haberlere ulaşılabiliyor fakat olay 2018 yılı Mart ayında yaşanmış. Videodaki kişilerin kalın kıyafetlerinden de görüntünün güncel olmadığı anlaşılabiliyor. Ayrıca iddia edildiği gibi görüntüde darp edilen kişi bir Afgan göçmen değil Türk vatandaşı.

yine-yalan-ustune-yalanla-provokasyon-pesindeler.png

İhlas Haber Ajansının (İHA) 2018 yılında yaşanan olay sonrası yayınladığı ayrıntılı haberde, gözaltına alınan kişinin Azim Yaşar A. adlı 23 yaşındaki üniversite öğrencisi olduğu, şahsın kendisini mehdi (Allah tarafından seçilmiş kurtarıcı) ilan ettiği yönünde videolarının olduğu görülüyor.

yine-yalan-ustune-yalanla-provokasyon-pesindeler-001.png

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Turizm Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Azim Yaşar A’nın bayrağı indirmesiyle ilgili üniversite tarafından da açıklama yapılmış ve şu ifadeler kullanılmış:

“Alanya Otogarında bu sabah saatlerinde Üniversitemizde eğitim görmekte olan Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Azim Yaşar A. tarafından elim bir girişimde bulunularak şanlı bayrağımıza kabul edilemez bir saygısızlıkta bulunulmuştur. Kendisini mehdi ilan eden ve akli dengesinin yerinde olmadığı anlaşılan ancak asla mazereti ve açıklaması bulunmayan elim vakayı şiddetle kınar, adli ve kolluk kuvvetlerine intikal etmiş olayın takipçisi olduğumuzu kamuoyuna saygılarımızla ilan ederiz.”

Ayrıca şahsın Kayserili olduğu ve olay sonrası Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesine sevk edildiği ifade ediliyor. Videoda ya da haberlerde “burası artık bizim vatanımız” gibi ifadeler kullanıldığı bilgisi yer almıyor.

AFGANLARIN KADIKÖY’DE TALİBAN BAYRAĞI AÇTIĞI İDDİASI

Sosyal medyada Afganların Kadıköy’de Taliban bayrağı açtığı iddia edilen bir başka video da paylaşıldı. Bir kullanıcının paylaşımı 8 binden fazla beğeni aldı ve video bir milyondan fazla görüntülendi ancak video güncel değil.

Videodan bir ekran görüntüsü alarak tersine görsel arama yapıldığında görüntünün yaklaşık bir yıl önce, 2020 Ağustos ayında paylaşıldığına dair kaynaklara ulaşılabiliyor. Haberlerde görüntünün Kadıköy değil Zeytinburnu sahilinde çekildiği bilgisine ulaşılıyor ve o tarihte de videonun tepkilere neden olduğu görülüyor.

yine-yalan-ustune-yalanla-provokasyon-pesindeler-002.png

Aynı kişilerin Ayasofya Camisinde de aynı bayrağı açtığı yönünde haberler de bulunuyor. O tarihte yetkililerden konuyla ilgili yapılan bir açıklama izine rastlanmıyor ancak Afganistan Dışişleri Bakanlığının Türkiye’de Taliban propagandasına izin verilmemesi gerektiği yönünde bir açıklama yaptığı ve video yeniden dolaşıma sokulmadan yayınlanan bazı haberlerde, Afgan dernekleri yöneticilerinin bu kişilerin sınır dışı edildiğine yönelik beyanları haberlere yansımış.

yine-yalan-ustune-yalanla-provokasyon-pesindeler.jpeg

Bir yıl önce çekilen videonun yeniden dolaşıma girmesi nedeniyle açıklama yapan İstanbul Emniyet Müdürlüğü, videonun eski olduğunu ve Kadıköy değil Zeytinburnu’nda çekildiğini, videoyu çektiği ve paylaştığı tespit edilen K.N.A adlı kişi hakkında terör örgütü propagandası yapmak suçundan işlem yapıldığını, bayrak açan kişilerin tümünün de tespit edilerek sınır dışı edildiklerini açıkladı.

Kaynak: DogruluguNe.org

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.