30 yıllık profesör bile ilk kez gördü! Konya’da tıp dünyasını şaşırtan operasyon
Konya’da 51 yaşındaki kadının kalbine yapışık 15 santimetrelik kitle, kalbi durdurularak yapılan 4 saatlik operasyonla çıkarıldı. Prof. Dr. Niyazi Görmüş, 30 yıllık meslek hayatında ilk kez bu büyüklükte bir kitleyle karşılaştığını belirtti.
Mersin’de yaşayan 4 çocuk annesi 51 yaşındaki Hacer Boydak, şiddetli nefes darlığı ve uzun süredir devam eden halsizlik şikâyetleri nedeniyle Konya’da Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine başvurdu. Acil serviste yapılan ekokardiyografi ve tomografi incelemelerinde, kalbinin sol arka tarafında, kalp zarının içinde ve kalbe yapışık halde 15 santimetrelik bir kitle bulunduğu belirlendi.
4 SAATLİK OPERASYONLA KİTLE ÇIKARILDI
Kalbe baskı yaparak çalışmasını engelleyecek boyuta ulaşan kitle, uzmanları harekete geçirdi. Göğüs cerrahisi, kardiyoloji ve kalp ve damar cerrahisi uzmanlarının katıldığı multidisipliner konseyde ameliyat kararı alındı. Yaklaşık 4 saat süren operasyonun ardından dev kitle başarıyla çıkarıldı.
KALBİ DURDURULARAK AMELİYAT EDİLDİ
Operasyon hakkında bilgi veren Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Niyazi Görmüş, göğüs cerrahisi uzmanlarıyla video yardımlı torakoskopik cerrahi (VATS) yöntemiyle inceleme yaptıklarını aktardı. Görmüş, kitlenin kalp zarının içinde olduğunun anlaşılması üzerine göğüs kemiğinin açıldığı sternotomi yöntemine geçildiğini ifade etti.
Kitlenin kalbin karıncık bölgesine yapışık olduğunu belirten Görmüş, kalp çalışırken müdahale edilmesi halinde ciddi doku hasarı veya kalp yırtılması yaşanabileceğine dikkati çekti. Bu nedenle hastanın kalp-akciğer makinesine bağlandığını ve kalbin durdurularak operasyonun gerçekleştirildiğini kaydetti.

"KALBİN KENDİ HACMİNDEN DAHA BÜYÜK BİR KİTLEYDİ"
30 yıllık meslek hayatında ilk kez bu büyüklükte bir kitleyle karşılaştığını belirten Prof. Dr. Görmüş, "Kalbe baskı yapan, çalışmasını engelleyen büyüklükte bir kitle. Kocaman, iki avucumla ancak çıkartabildim. Kalbin kendi hacminden daha büyük bir kitleydi. Geride doku bırakmadan, nüks etmesini önleyecek şekilde temizledik. Güzel bir ameliyat oldu. Basamaklarını güzel organize ettik” dedi.
Operasyon sırasında kitlenin çıkarılmasıyla kalpte oluşan küçük doku eksikliğinin dikiş ve biyoyapıştırıcılarla onarıldığını belirten Görmüş, tıp literatüründe bu boyutta bir kalp içi zar bölgesi lipomuna rastlamadıklarını vurguladı.
Operasyona katılan Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Yalçın Günerhan, hastanın ameliyatın ardından kısa süreli yoğun bakım takibine alındığını ve kitlenin patolojik incelemesinin sürdüğünü bildirdi.
AMELİYAT SONRASI HIZLA TOPARLANDI
Hacer Boydak ise uzun süredir halsizlik yaşadığını anlatarak "Ameliyatım yapıldı, ertesi gün servise çıkarıldım. Büyük bir kitle çıktığını duyunca çok şaşırdım. Kısa sürede teşhis koyup tedavi eden doktorlarımızdan Allah razı olsun" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı



Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.