5 büyüklüğündeki Konya depremi öncü mü?

Konya’nın merkezinde yaşanan 5 büyüklüğündeki depremin öncü olup olmadığı, uzman bir isme soruldu. Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’a göre; dünkü deprem etkin bir kırıkta oluştu. O bölgede bu kırığın daha büyük bir deprem üretme olasılığı yok.

5 büyüklüğündeki Konya depremi öncü mü?

Konya’nın merkezini sallayan Selçuklu Çandır Mahallesi merkezli 5 büyüklüğündeki deprem, şehirde büyük korkuya neden oldu.

Herhangi bir olumsuzluğa yol açmayan bu deprem sonrasında vatandaşların en çok merak ettiği konuların başında, depremin öncü olup olmadığı geldi.

DEPREM UZMANI ERCAN’A SORULDU

Cevabı merak edilen bu soru, deprem uzmanı Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’a soruldu.

Ercan, “Konya'daki deprem etkin bir kırıkta oluştu. Ancak o bölgede bu kırığın daha büyük bir deprem üretme olasılığı yok. Bu bir öncü deprem değil. Bu bölgede depremin yıkıcı olabilmesi için 6,4'ten daha büyük bir sarsıntı olması gerekir. Kaldı ki; bu kırık 6,4'lük bir deprem üretmez.” ifadelerini kullandı.

5-buyuklugundeki-konya-depremi-oncu-mu.jpg

ERZURUM UYARISI

Konya’daki depremin hemen ardından İzmir ve Erzurum’da da depremler meydana gelmişti.

Depremlerin küçük ölçekli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ercan, "İzmir'deki 3.9 her zaman, her yerde, her kırıkta olabilecek önemsiz depremlerden biri. 4'ten daha büyüklere 'deprem', 3.9'a 'depremcik' deriz. Bununla ilgili herhangi bir uyarı söz konusu değildir. Oradan geçen kırık zaten diri. Diri kırığın çok büyük bir deprem üretme olasılığı yok. Konya'daki deprem yine etkin bir kırıkta oluştu. Ancak o bölgede bu kırığın daha büyük bir deprem üretme olasılığı yok. Bu bir öncü deprem değil. Bu bölgede depremin yıkıcı olabilmesi için 6.4'ten daha büyük bir sarsıntı olması gerekir. Kaldı ki; bu kırık 6.4'lük bir deprem üretmez. Dün 3 ilde olması rastlantı. Her zaman olabilecek, 'depremcik' ve 'küçük deprem' diye andığımız sarsıntılardır. Her zaman her yerde olabilir. Sadece Erzurum'un üzerinde duruyorum" dedi.

“6'DAN BÜYÜK DEPREM ŞAŞIRTICI OLMAZ”

Erzurum'daki depreme ilişkin olarak da Prof. Dr. Ercan, "Erzurum Narman hattı bana göre depremini bekliyor. Bu deprem, Erzurum'da Doğu Anadolu kırığının Kafkasya kolu üzerinde olmuştur. Bu kırık üzerinde geçmişte 7 ve 7'den büyük depremler meydana geldi. Narman'daki deprem burada bir gerginlik birikiminin olduğunu göstermiştir. Erzurum-Kars kesiminin de devamı olan Çıldır Gölü-Ermenistan hattında bir deprem beklentisi içindeyim. Orada 6'dan daha büyük bir deprem olursa benim için şaşırtıcı olmaz. Diğer iki bölge için aynı uyarıyı yapmayacağım" diye konuştu.

“ARTÇILAR 4-5 YIL DAHA SÜRECEK”

Kahramanmaraş merkezli depremlerin vurduğu bölge ile ilgili de Prof. Dr. Ercan, artçıların 4-5 yıl daha süreceğini ifade etti.

 

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.