Altın 5778.827
BIST 10918.51
Dolar 42.5249
Euro 49.6061
Sterlin 56.8183

Ağustos yağışları Konya’da ters köşe yaptı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün raporuna göre Türkiye genelinde ağustos yağışları geçen yıla göre yüzde 43 azaldı. Güneydoğu Anadolu’da kuraklık derinleşirken, Konya ve çevresinde yağışlar yüzde 60’ın üzerinde arttı.

Ağustos yağışları Konya’da ters köşe yaptı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2025 Ağustos Ayı Alansal Yağış Raporuna göre, geçen ay Türkiye genelinde yağışlar uzun yıllar ortalamasının oldukça altında kaldı.

1991-2020 yılları arasında ağustos yağış ortalaması 14,8 kilogram/metrekare iken, 2024 Ağustos’unda 13,9 kilogram, bu yılın aynı döneminde ise yalnızca 7,9 kilogram olarak ölçüldü.

Yağışlar normaline göre yüzde 47, geçen yılın aynı ayına göre ise yaklaşık yüzde 43 azaldı.

KONYA VE ÇEVRESİNDE YAĞIŞLAR ARTTI

Ağustosta Türkiye’nin büyük bölümü normallerinin altında yağış alırken, bazı şehirlerde tam tersi bir tablo ortaya çıktı. Meteoroloji verilerine göre, Afyonkarahisar, Denizli, Konya, Niğde, Nevşehir, Aksaray ve Karaman çevresinde yağışlar geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 60’ın üzerinde artış gösterdi.

Konya’da özellikle tarım alanlarının bulunduğu bölgelerde yağışların artması çiftçiler için olumlu bir gelişme oldu. Uzmanlar, artışın bölgesel bir rahatlama sağlasa da Türkiye genelindeki kuraklık tablosunu değiştirmediğini vurguluyor.

2024/10/01/konya-yagmur-yagisi.jpg

GÜNEYDOĞU’DA ALARM: 65 YILIN EN KURAK GÜNLERİ

Rapora göre, Güneydoğu Anadolu Bölgesi normallerine göre yüzde 76 azalma ile en kurak bölge oldu.

Batman, Diyarbakır ve Mardin geçtiğimiz ağustosta hiç yağış almadı ve son 65 yılın en kurak günlerini yaşadı.

Ayrıca Ardahan’da 64 yılın, Kars’ta 46 yılın, Malatya, Karabük, Tunceli, Elazığ ve Antalya’da son 12 yılın en düşük ağustos yağışları kaydedildi.

EN ÇOK YAĞIŞ RİZE’DE

Geçen ay Türkiye’de en fazla yağış Rize’de kaydedildi. Kentte metrekareye 121,7 kilogram yağış düştü.

En fazla artış ise Niğde’de yüzde 63 oldu.

YAĞIŞLI GÜN SAYISI AZALDI

Türkiye genelinde 1991-2020 ağustos ortalamasında yağışlı gün sayısı 3 gün iken, bu yıl ağustosta ortalama 2,9 gün oldu.

Kastamonu, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin’de 10-15 gün yağış görüldü.

İzmir, Aydın, Muğla, Çanakkale, Antalya, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ta ise bazı bölgelerde 1 günün altında kaldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.