Antalya Diplomasi Forumu’na Konya damgası

100'ü aşkın ülkeden devlet ve hükümet başkanı ile uluslararası kuruluş temsilcilerinin katıldığı Antalya Diplomasi Forumu’nda Konya Büyükşehir Belediyesi de yerini aldı. Yapay zeka ile oluşturulan ‘Rumi Dreams’ sergisi büyük beğeni topladı.

Antalya Diplomasi Forumu’na Konya damgası

Açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı Antalya Diplomasi Forumu Belek Turizm Bölgesi'ndeki NEST Kongre ve Fuar Merkezi'nde ikinci gün oturumlarıyla devam ediyor.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Antalya Diplomasi Forumu kapsamında UCLG ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “Küresel Meseleler İçin Yerel Yaklaşımlar” paneline katıldı.

BAŞKAN ALTAY’DAN YEREL YÖNETİCİLERE ÇAĞRI

Panelde yaptığı konuşmada Türkiye'de 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremleri hatırlatan Altay, "dirençli şehirler oluşturmanın" yerel yöneticilerin en önemli gündemi olması gerektiğini kaydederek, "Bu şehirlerde yaşayan insanların bütün sorumluluğunu biz taşıyoruz. Bu yüzden her türlü afete karşı öncelikle şehirlerimizi dirençli hale getirmeliyiz." dedi.

antalya-diplomasi-forumuna-konya-damgasi.jpg

“DİRENÇLİ ŞEHİRLER OLUŞTURMALIYIZ”

Dirençli şehirler konusunun, afet öncesi ve afet sonrası olarak iki bağlamda ele alınması gerektiğine dikkati çeken Altay, "Afet öncesi yapılması gerekenler, her şehrin kendine göre risk haritalarını oluşturarak, en sorunlu alanlardan başlayarak çözümler üretmemiz gerekiyor." ifadesini kullandı.

antalya-diplomasi-forumuna-konya-damgasi-001.jpg

Şehirlerin afetlere hazır olması için ulaşılması gereken şeyin finans kaynağı olduğunu söyleyen Altay, "Hepimizin yapması gereken şey, şehirlerin bu finansa ulaşmasını kolaylaştıracak çözümler ve yollar bulmak." değerlendirmesini yaptı.

Yerel yöneticilerin dünyada oluşan krizlerin karar vericileri olmadığına ancak bu durumların sonuçlarının şehirlerde yaşayan insanları doğrudan etkilediğine dikkati çeken Altay, "İklim değişikliğinden sonra bazı ada şehirlerin tamamen yok olması gündemde ancak o şehirlerde yaşayan insanların iklim değişikliğine neredeyse hiçbir etkileri yok. Ancak bunun sonucundan acımasız bir şekilde zarar görüyorlar." dedi.

Altay, bu nedenle yerel yönetimlerin diplomaside yer almasının çok önemli olduğunu söyledi.

antalya-diplomasi-forumuna-konya-damgasi-002.jpg

“UMUYORUM Kİ BİRLİKTELİĞİMİZ ARTARAK DEVAM EDECEK”

Dünyanın savaşların yaşandığı bir dönemde olduğuna dikkati çeken Başkan Altay, “Rusya-Ukrayna arasında yaşananlar Ukrayna’nın birçok şehrini neredeyse haritadan sildi. Yine Gazze’de yaşananlar. Hem Filistinlilere duyduğumuz saygıyı, onların mücadelesine desteğimizi, yaşanan katliamın insanlık tarihi için kara bir leke olduğunu ifade etmek hem de diğer konularda şehirlerin gündemini taşımak zorundayız. Bu anlamda bu tür platformların çok önemli ve kıymetli olduğunu düşünüyorum. Umuyorum ki bu birlikteliğimiz artarak devam edecektir” açıklamalarını yaptı.

antalya-diplomasi-forumuna-konya-damgasi-004.jpg

Moderatörlüğünü UCLG Genel Sekreteri Emilia Saiz’ın yaptığı panelde; Filistin Ramallah Belediye Başkanı İssa Kassis, Güney Afrika Cumhuriyeti Johannesburg Belediye Başkanı Kabelo Gwamanda, Güney Afrika Yerel Yönetim Birliği (SALGA) ve UCLG Eş Başkanı Bekhe Stofile ile Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR) Genel Sekreteri Fabrizio Rossi de panelde konuşmalar yaptı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim ve AK Parti Konya Milletvekili Meryem Göka da Başkan Altay’ın konuşma yaptığı “Küresel Meseleler İçin Yerel Yaklaşımlar” panelini takip etti.

antalya-diplomasi-forumuna-konya-damgasi-005.jpg

“İLK KEZ YEREL YÖNETİMLERLE İLGİLİ GÜNDEM OLUŞTURDUK”

Panel sonrası toplantıyı değerlendiren Başkan Altay, Konya Büyükşehir Belediyesi ve UCLG olarak forumda ilk kez bu yıl yerel yönetimlerle ilgili bir gündem oluşturduklarının altını çizerek, “Burada belediye başkanlarımızla yerel gündemin küresele gündeme aktarılmasıyla ilgili ciddi bir panel gerçekleştirilmiş oldu. Yerel meselelerin tüm dünyada konuşulması konusunda UCLG Başkanı olarak rol almaya devam edeceğiz. Ayrıca Antalya Diplomasi Forumu’nu, Konya Büyükşehir Belediyesi olarak partnerliğini bu yıl gerçekleştirerek, Rumi Dreams’i tüm dünyadan gelen misafirlerimize Hazreti Mevlana’nın öğretilerini tanıtılması konusunda bir tanıtım aracına dönüştürdük. Herhalde en çok ziyaret edilen alanlardan birisi oldu. Konya Büyükşehir Belediyesi olarak her alanda şehrimizi temsil etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

antalya-diplomasi-forumuna-konya-damgasi-003.jpg

BAŞKAN ALTAY, EMİNE ERDOĞAN İLE GÖRÜŞTÜ

Başkan Altay, Antalya Diploması Forumu’na konuşmacı olarak katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’yle de bir görüşme gerçekleştirdi. Başkan Altay, ayrıca Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen “Kurşun Geçirmez Düşler: Gazzeli Çocuk Ressamlar Sergisi”ni de gezerek sergiyi inceledi.

antalya-diplomasi-forumuna-konya-damgasi-006.jpg

“RUMİ DREAMS” SERGİSİ BEĞENİ TOPLADI

Öte yandan Konya Büyükşehir Belediyesi ve Sanatçı Refik Anadol’un Mevlana’nın hayatından esinlenerek hazırladığı “Rumi Rüyaları” (Rumi Dreams) sergisi de Antalya Diplomasi Forumu’na renk kattı. Yapay zeka kullanılarak oluşturulan “Rumi Dreams” sergisi foruma katılan yerli ve yabancı ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği alanlardan birisi oldu.

antalya-diplomasi-forumuna-konya-damgasi-007.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.