Asırlık kemanıyla Konya sokaklarında vatandaşların gönlüne giriyor

45 yıldır İç Anadolu’yu karış karış gezip babadan kalma asırlık kemanıyla Abdal geleneğini yaşatan Durmuş Sütemen, 5 yaşından beri geçimini sokak müzisyenliği yaparak sağlıyor. Son durağı Karapınar olan Sütemen halkın beğenisini topluyor.

Asırlık kemanıyla Konya sokaklarında vatandaşların gönlüne giriyor

Konya'nın Karapınar ilçesine gelen Durmuş Sütemen, caddelerde ve işyerlerinde çalıp söylediği türkülerle bahşiş topluyor. Sıcağa rağmen, müziğin eşsiz melodileri ile vatandaşlara resital sunuyor.

3 çocuk babası Sütemen babasının da müzikle uğraştığını kaydederek, babamı 9 yaşında kaybettim ondan sonrada kendi ayaklarım üstünde durmaya çalıştım. Baba mesleğini devam ettiriyorum” dedi.

Gittiği yerlerde sabah saatlerinden itibaren kemanı ile ezgilerini seslendirmeye başlayan Sütemen ile kimi zaman çay ocağında kimi zaman da farklı esnaf dükkanlarında karşılaşmak mümkün.

asirlik-kemaniyla-konya-sokaklarinda-vatandaslarin-gonlune-giriyor.jpeg

Aslen Kırşehirli olduğunu ancak Aksaray’da yaşadığını belirten sokak sanatçısı Sütemen, “Biz Horasandan beri gelen Abdal’lık geleneklerimizi sokaklarda devam ettiriyoruz. Ama ne üzücüdür ki; şimdiki gençler bunlardan anlamıyor veya dinlemiyor, başka müzikler dinliyor. Aslında türküler gerçek yaşanmışlıkları anlatır.

Anadolu’dan gelen erenlerin yolunda gidiyoruz. 5 yaşından beri müzikle uğraşıyorum. Neredeyse bütün müzik aletlerini çalıyorum. Babam da müzisyendi. 9 yaşında onu kaybedince kendi ayaklarımın üzerinde durmaya başladım.

Biz türküleri seslendirince halkımızın hoşuna gidiyoruz. Ozanlarımızın, aşıklarımızın türkülerini seslendirmek belirli yaşta insanların hoşuna gidiyor. Aslında biz sokakta vatandaşlara ücretsiz konser veriyoruz. Biz insanlardan para istemiyoruz, onlar gönlünden geçerse ve müziğimiz onların gönüllerine hitap ederse para veriyorlar.

 

 

Üzüldüğüm şeylerden birisi, Türkiye’de büyük restoranlar başta olmak üzere birçok yerde yabancı müzikler çalınıyor. Acaba Avrupa’da bizim Türk müziklerini çalıyorlar mı? Kendi müziklerimizi her yerde dinlemeliyiz” dedi.

asirlik-kemaniyla-konya-sokaklarinda-vatandaslarin-gonlune-giriyor-001.jpeg

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.