Babadan miras meslek, 53 yıllık emek! Konya’da bir doktorun hikayesi

Konya'da 53 yıldır terzilik yapan Mehmet Ali Bolat, babasından devraldığı mesleği sürdürüyor. Kendisini "elbise doktoru" olarak tanımlayan Bolat, "Bir doktor hastayı tedavi ediyor, biz de elbiseleri tedavi ediyoruz" dedi.

Babadan miras meslek, 53 yıllık emek! Konya’da bir doktorun hikayesi

Konya'da 53 yıldır terzilik yapan Mehmet Ali Bolat (66), mesleğe çocuk yaşlarda annesi ve babasının yanında başladığını söyledi. Mesleğe alıştıktan sonra dedesinden kalan dükkanda babasıyla beraber bir süre çalışan Bolat, şimdi tek başına Tarihi Bedesten Çarşısı’ndaki dükkanında elbise doktorluğu yapıyor.

“BİZ DE ELBİSE DOKTORUYUZ”

Bolat, "Meslek başlangıcımız doğuştan, annemiz terziydi. İlkokul çağlarından sonra babamızın yanına geçtik. Sene 1973'te dükkan dedemden bize intikal ettikten sonra baba mesleğimiz babamla beraber burada yaklaşık 53 yıldır hizmet veriyorum. Hasta elbiseleri tedavi ediyorum, büyükleri küçültüyorum, küçükleri içerisinde payları varsa büyütüyorum ve son olarak giyilir hale getiriyorum. Gücüm yettiği kadar çalışmaya devam edeceğim. Bir doktor hastayı tedavi ediyor, aynı şekilde biz de elbise doktoruyuz, elbiseyi tedavi ediyoruz. Allah'ın izniyle her türlü elbiseyi tedavi ederiz. Yırtığı, yanığı, kaza geçirmiş, ezilmiş mümkün olduğu kadar ya benzeri kumaştan ya da ilave kumaştan bir modelle bir şeyler çıkarmaya çalışıyoruz, giyilir hale getiririz" dedi.

babadan-miras-meslek-53-yillik-emek-konyada-bir-doktorun-hikayesi

"İKİ SAAT SÜREN İŞLEMLER ŞİMDİ DAKİKALARA KADAR DÜŞTÜ"

Çalışırken yapılan işlere ayrılan zamanın teknoloji ile azaldığını anlatan Mehmet Ali Bolat, "Eskiden el işi işçilik yapılırdı. Kumaşların kenarı atmaması için böyle saatlerce örgü yapılırdı. Şimdi overlok dediğimiz makinemiz bir dakikada bir pantolonun komple overloğunu yapar çıkartır. Ayaklı makinelerde, kömürlü ütülerde, şimdi basınçlı kazanlı ütüler var açıyorsun istediğimiz derecede buhar veriyor. Yapılan işlemler, ütüsü, makinesi, makası her şeyiyle iki saatlerden şimdi dakikalara kadar düştü" şeklinde konuştu.

babadan-miras-meslek-53-yillik-emek-konyada-bir-doktorun-hikayesi

"ÇALIŞMAK ŞİFADIR ÇALIŞMAK BEREKETTİR"

Gençlerin mesleğe rağbet göstermediğini söyleyen Bolat, "Şimdi gençler öyle her şeyi istiyor ki her grupta bir meslek, bizim meslek grubumuzda değil. Hazır bir şey olsun, saatim de olsun, telefonla vaktim dolsun ve mesaim bitince evime gideyim. Çalışmak şifadır çalışmak berekettir. Elhamdülillah hiçbir kimseye muhtaçlık durumum yok Allah'a şükür. Evimizde var, binecek kadar arabamız da var dükkanımız da. Allah razı olsun dedemden, meslek de babamdan intikal etti. Böyle gidiyoruz" diye konuştu.

babadan-miras-meslek-53-yillik-emek-konyada-bir-doktorun-hikayesi

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.