Bahri Dağdaş şehrin içinde kaldı, milli tohumlar tehlike altında

Türkiye’nin en önemli araştırma merkezlerinden Bahri Dağdaş Tarımsal Araştırma Enstitüsü, şehrin içinde kaldı. Çevresel atıklardan etkilenen enstitüsünün milli tohumları çevre kurbanı oldu. Bu nedenle yerinin acilen değişmesi gerektiği belirtiliyor.

Bahri Dağdaş şehrin içinde kaldı, milli tohumlar tehlike altında

Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Konya’da çok önemli bir görevi üstleniyor.

MİLLİ TOHUMLAR TEHLİKEDE

Türkiye’nin en önemli araştırma merkezlerinden biri olan enstitünün gelecek nesillere aktaracağı milli tohumlar tehlikeye girdi.

ÇEVRESEL ATIKLAR ZARAR VERİYOR

Şehrin olağanüstü hızla büyümesiyle şehir merkezinde kalan bilinen adıyla HARA, sanayi atıklarından, şehir kirliliğinden ve hastane kimyasallarından zarar görmeye başladı. Kentin en merkezi noktası Mevlana Müzesine sadece 3 buçuk kilometre mesafede olan ve devasa büyüklüğüyle Türkiye’nin sayılı kuruluşları arasında yer alan Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü yerleşkesi, organik milli tohum üretim merkezi olma özelliğini yitiriyor. Sanayiler başta olmak üzere, yanıbaşına inşaa edilen ve salgın sürecine büyük katkı sağlayan Konya Şehir Hastanesi’nin kimyasal atıklarından doğrudan etkilenen Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü, çevreyolu güzergahında olması nedeniyle şehir trafiğinin egzoz gazından, konutların ve iş yerlerinin yakıt atıklarından doğrudan etkileniyor.

ŞEHRE UZAK, DAHA GENİŞ BİR ALANA TAŞINMALI

Egzoz, doğalgaz, hastane atığı, sanayi ve çevre kirliliğinden uzak, bâkir ve geniş bir alanda işlevine devam etmesi gereken Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün, şehrin büyümesinden etkilenmeyeceği yeni ve şehir merkezine uzak bir alanda faaliyetlerine devam etmesi gerektiği ifade ediliyor.

BAKANLAR VE ŞEHRİN YÖNETİCİLERİ SORUMLULUK ÜSTLENMELİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere Konya Valisi, Konya Milletvekilleri, Konya Büyükşehir ve merkez ilçe belediye başkanlarının yaklaşan tehlikeyi bugünden görmesi, millilik üzerinde önemli iddiası bulunan bu kurumun, gelecek nesillere en organik ve milli olan ürünleri ulaştırması adına bu sorumluluğu üstlenmesi gerektiği belirtiliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.