Başkan Altay tarihi duyurdu! Konya'da GastroFest heyecanı başlıyor
Konya Büyükşehir Belediyesi, bu yıl 4'üncüsü düzenlenecek Konya Gastronomi Festivali (GastroFest) için hazırlıklarını tamamladı. Başkan Altay, festivalin 3-6 Eylül tarihlerinde yapılacağını belirterek tüm Türkiye’yi Konya'ya davet etti.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 4. Konya Gastronomi Festivali (GastroFest) ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Programa; Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, AK Parti Konya İl Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Çetin, MHP Konya İl Başkanı Sedat Göncü, Büyük Birlik Partisi Konya İl Başkan Vekili Mehmet Atasagun, İl Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Konya İl Müdürü Tuncay Karabulut, Basın İlan Kurum Müdürü İbrahim Parlak, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir, Yeni Medya Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Sadrettin Soranlar ve basın mensupları katıldı.

FESTİVALİN BU YILKİ TEMASI EKMEK OLDU
UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Çatalhöyük'te yapılan tanıtım toplantısında konuşan Altay, festivalin bu yılki temasını "ekmek" olarak belirlediklerini söyledi.
Başkan Altay, Çatalhöyük'te bugüne kadar bilinen en eski mayalanmış ekmek örneğinin bulunmasının bu temanın seçilmesinde önemli rol oynadığını belirterek, , “Bugüne kadar bilinen en eski mayalanmış ekmek örneğini Çatalhöyük’te bulundu. Bu nedenle bu yılki festival temasını “ekmek” olarak belirledik. 4. Konya GastroFest’in tanıtımını Çatalhöyük’te gerçekleştirerek; bir bakıma ekmeğin binlerce yıllık hikâyesini, başladığı topraklarda yeniden anlatıyoruz. Geçmişin bereketini bugünün sofrasıyla buluşturuyor; Konya’nın kadim yemek kültürünü hep birlikte geleceğe taşıyoruz” dedi.

"BENİM ŞEHRİMDE YEMEK BİR MEDENİYETTİR"
Konya mutfağının Çatalhöyük'ten Selçuklu saraylarına, Mevlevi dergâhlarından günümüze uzanan köklü bir geçmişe sahip olduğunu vurgulayan Altay, "Benim şehrimde yemek bir medeniyettir" sloganıyla düzenlenecek festivalde çıtayı daha da yukarı taşımayı hedeflediklerini ifade etti.
Başkan Altay, “Çatalhöyük’ten Selçuklu saraylarına, Mevlevi dergâhlarından günümüze kadar uzanan binlerce yıllık bu birikim; bugün sofralarımızda yaşamaya devam etmektedir. Bizler de dünyanın ilk ve tek aşçı türbesine sahip şehri olan Konya’mızda, lezzetin ve hoşgörünün harmanlandığı büyük bir buluşmaya ev sahipliği yapıyoruz. Ateşbaz-ı Veli’nin diyarında, ‘Hamdım, piştim, yandım’ diyen bir medeniyetin mutfak kültürünü dünyaya açıyoruz” ifadelerine yer verdi.

ÜNLÜ ŞEFLER KONYA'YA GELİYOR
Festival kapsamında Türkiye'nin önde gelen şefleri Konya'da ağırlanacak. Kente özgü tescilli lezzetler, ünlü şeflerin gerçekleştireceği workshoplarla hazırlanıp tanıtılacak. Etkinlik boyunca tadım alanları, şef buluşmaları, gastronomi söyleşileri ve çeşitli atölyeler ziyaretçilerle buluşacak.
Başkan Altay, “Alanında ön plana çıkmış şeflerimizi Konya’da misafir edeceğiz. Konya’mızın tescilli yemekleri, ulusal ölçekte tanınan şefler tarafından özel workshoplarla hazırlanacak ve tanıtılacak. Böylece geleneksel tariflerimizin özünü korurken, bu kıymetli lezzetlerin profesyonel sunumlarla daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamış olacağız. Festivalimizin; yerel esnafımıza, üreticilerimize, restoranlarımıza, şeflerimize ve gıda sektöründe faaliyet gösteren markalarımıza yeni fırsatlar sunacağına inanıyoruz. Böylelikle; Konya’nın gastronomi turizminden aldığı payı artırmak, mutfağımızı şehir ekonomisinin ve turizmin güçlü unsurlarından biri hâline getirmek istiyoruz” diye konuştu.

GEÇEN YIL 700 BİN KİŞİ KATILDI
Geçtiğimiz yıl yaklaşık 700 bin ziyaretçiyi ağırlayan Konya GastroFest'in, katılımcı sayısı ve içerik zenginliğiyle Türkiye'nin en büyük gastronomi festivalleri arasında yer aldığını belirten Başkan Altay, festivalin şehrin turizmine ve ekonomisine önemli katkı sunduğunu söyledi.
Konya Büyükşehir Belediyesi olarak başta GastroFest olmak üzere düzenledikleri kültür-sanat etkinliklerinde her yıl yüz binlerce misafiri ağırladıklarına, Konya’nın sahip olduğu zenginlikleri geniş kitlelerle buluşturduklarına dikkat çeken Başkan Altay, “GastroFest’i de bu büyük kültür yolculuğunun lezzet durağı olarak görüyoruz. Misafirlerimiz, tarihin sıfır noktasından Selçuklu saray mutfağına uzanan, oradan da günümüze uzanan bu eşsiz lezzet köprüsünde, geçmişi sadece dinlemeyecek, tadına da varacak. İnşallah hem sizlerin hem de hemşehrilerimizin ve misafirlerimizin katkılarıyla GastroFest’i bu yıl da başarıyla tamamlayacağız” dedi.

TARİH BELLİ OLDU
4. Konya Gastronomi Festivali, 3-6 Eylül 2026 tarihleri arasında Kalehan Ecdat Bahçesi'nde gerçekleştirilecek.
Festivale destek veren herkese teşekkür eden Başkan Altay, “Festivalimize katkı sunan şeflerimize, akademisyenlerimize, gastronomi yazarlarımıza, içerik üreticilerimize, sektör temsilcilerimize, esnafımıza, paydaş kurumlarımıza, basın mensuplarımıza ve emeği geçen bütün çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Tüm hemşehrilerimizi ve ülkemizin dört bir yanından misafirlerimizi; 3 – 6 Eylül tarihlerinde Kalehan Ecdat Bahçesi’ne davet ediyorum. Gelin, sadece midelere değil, ruhlara da hitap eden Konya’da, lezzetin başkentinde buluşalım” ifadelerine yer verdi.
Kaynak:Haber Merkezi

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.