Bir Konyalı’nın “Konya’da ne yenir?” sorusuna cevabı

Türk mutfağının en leziz yemekleri kategorisinde Konya mutfağı en önlerde yer alır. Gastronomi dünyası Konya yemeklerine adeta bayılır. Peki Konya’ya gelince ne yenir? Bu sorunun cevabını bir Konyalı’nın kaleminden okuyalım.

Bir Konyalı’nın “Konya’da ne yenir?” sorusuna cevabı

KONYA’DA NE YENİR?

Türk mutfağının en leziz yemekleri kategorisinde Konya mutfağı en önlerde yer alır. Gastronomi dünyası Konya yemeklerine adeta bayılır. Peki, Konya’ya gelince ne yenir? Bu sorunun cevabını bir Konyalı’nın kaleminden okuyalım.  

ETLİEKMEK (ETLEKMEK)

“Tabi ki de etliekmek yenir ama Konya deyince akla sadece de etliekmek gelmemeli. Zira Konya Selçuklu Payitahtı bir şehir olduğundan saray mutfağının en zengin yemeklerinin de merkezi konumundadır. Konya’da ziyafete etliekmek ile başlayabilirsiniz. Ama hakiki Konya etliekmeğiyle. Hakiki “Gonya Etliekmeği” nasıl mı olur? Kısa ve geniş. Boyunuz kadar etliekmek hakiki Konya etliekmeği değildir. Zerzevatıyla eti aynı miktarda olacak. 150 gram et varsa 150 gram da zerzevatı olacak. 100 gram et varsa 100 gram da zervatlı olacak. Biri diğerinden fazla olmayacak. Kısa olacak ve geniş olacak. Fırının koynunda pişecek. Öyle ateşin karşısına konulup al sana etliekmek cinsinden olmayacak. Karışık ortaya olacak.

FURUN KEBABI

Size göre Konya kebabı bize göre tandır yani furun kebabını tatmadan gitmeyeceksiniz.

Ama işin ehlinin pişirdiği kebaptan. Öyle Mevlana’yı ziyaret edip civarından yediğiniz hakiki tandır kebabı değildir. Öz Konyalı birkaç kişiye sorduğunuzda size nerede tandır kebabı yemeniz gerektiğini tarif edecektir.

konya-firin-tandir-kebabi.jpg

SARMA

Ha sarma yemeyi hiç unutmayın. Et salmasını ortaya istemeyi unutmayın.

Sebzeli yemedik demeyin.

Bamya içmeyi unuttuk hiç demeyin.

Konya düğün pilavına katılmadan ayrılmışsanız düğün pilavı yemek için en kısa zamanda bir daha Konya’ya yolculuk yapın.

konya-dugun-pilavi.jpg

Sac arası, helva, höşmerim (üzeri süzme baldan görünmeyecek) yemişseniz, “Konya’ya gittik de karnımız iyi doydu” diyebilirsiniz.

Değilse aç gittiniz demektir."

sac-arasi.jpg

Haber Dairesi

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.